«Σκαρφαλώνει» λόγω... απειλής για την προσφορά το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο

Άνοδο άνω του 1% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (6/11), αφού οι κορυφαίοι εξαγωγείς Σαουδική Αραβία και Ρωσία επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για επιπλέον εθελοντικές περικοπές της προσφοράς πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.

Το πετρέλαιο

ανακάμπτει τη Δευτέρα έπειτα από μια εβδομάδα όπου τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ έχασαν το καθένα περίπου 6% την εβδομάδα έως τις 3 Νοεμβρίου.

Η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι θα συνεχίσει την πρόσθετη εθελοντική της μείωση κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Δεκέμβριο για να διατηρήσει την παραγωγή στα 9 εκατομμύρια bpd περίπου, ανέφερε πηγή του Υπουργείου Ενέργειας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι θα συνεχίσει την πρόσθετη εθελοντική περικοπή της προμήθειας κατά 300.000 bpd από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου της μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Οι αναλυτές της ING ανέφεραν ότι η αγορά πετρελαίου θα είναι πλεονασματική το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, «κάτι που μπορεί να είναι αρκετό για να πείσει τους Σαουδάραβες και τους Ρώσους να συνεχίσουν τις περικοπές».

Ωστόσο, τα κέρδη των τιμών θα μπορούσαν να είχαν περιοριστεί από τη χαλάρωση της ροής του αργού πετρελαίου στα κινεζικά διυλιστήρια.

Οι εργασίες των διυλιστηρίων μειώνονται από τα επίπεδα ρεκόρ που κατέγραψαν το τρίτο τρίμηνο λόγω της μείωσης των περιθωρίων κέρδους και της σπανιότητας των ποσοστώσεων εξαγωγών μέχρι το τέλος του έτους, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

«Η αντίδραση στην απόφαση Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας το Σαββατοκύριακο να παρατείνουν την αντίστοιχη περικοπή παραγωγής και εξαγωγών τους όλο τον Δεκέμβριο αντισταθμίστηκε, σε κάποιο βαθμό, από την αναμενόμενη πτώση της παραγωγικής ικανότητας των διυλιστηρίων της Κίνας αυτόν τον μήνα», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Ταμάς Βάργκα.

Οι επενδυτές προσβλέπουν σε περισσότερα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, αφού ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο δημοσίευσε απογοητευτικά στοιχεία για την εργοστασιακή δραστηριότητα του Οκτωβρίου την περασμένη εβδομάδα.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,47% στα 81,70 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,31% στα 86 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 4,780% στα 45,760 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,30% στα 1.993,15 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,05% στα 23,302 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,68% στα 3,7067 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0749 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,40% στο 1,2423 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία χάνει 0,17% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8653 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Αναζητήσεις
skarfalonei-logo-apeilis-gia-tin-prosfora-to-petrelaio-peftei-to-aerio.htm
Τυχαία Θέματα