Σκυλακάκης: Τα αιολικά πάρκα θα κάνουν τη χώρα ενεργειακά ανεξάρτητη

22:17 7/3/2024 - Πηγή: Reporter

Την πεποίθηση ότι εντός της επόμενης δεκαετίας τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, όπως αυτά περιγράφονται στο σχετικό εθνικό σχέδιο, θα αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα ο Yπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας διαδικτυακά σε εκδήλωση της έκθεσης «Renewable Energy Tech», στη Θεσσαλονίκη.

Όπως

είπε ο υπουργός, τα πάρκα αυτά θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη μετατροπή της Ελλάδας από βαθιά εξαρτημένη ενεργειακά χώρα, σε πιο ανεξάρτητη, αλλά και περισσότερο εξαγωγική.

«Η πορεία προς την ενεργειακή αυτονομία, τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια στηρίζεται στην εγχώρια παραγωγή και ειδικά στην εγχώρια παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Αυτό είναι το κλειδί για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο. Στην Ελλάδα του σήμερα έχουμε ήδη εγκαταστήσει πολύ μεγάλο δυναμικό ΑΠΕ. Επίσης, πολύ μεγάλο δυναμικό είναι υπό εγκατάσταση και προσπαθούμε να επιταχύνουμε. Έχουμε όμως την ανάγκη στο ηλεκτρικό μας σύστημα να εγκαταστήσουμε πηγές ενέργειας, που θα είναι πολύ λιγότερο «στοχαστικές» (διακόπτονται ανάλογα με τον καιρό, ήλιο, άνεμο), σε σχέση με την πιο φθηνή πηγή ενέργειας που έχουμε, τα φωτοβολταϊκά» υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, η εγκατάσταση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων θέλει υπομονή, «διότι πρέπει να περιμένουμε την τεχνολογία και τις οικονομίες κλίμακος να ρίξουν τις τιμές. Συνεπώς, δεν πρέπει να κινηθούμε με υπέρμετρη ταχύτητα, για να μην έχουμε προβλήματα αύριο, να μη φτάσουμε στο σημείο να έχουμε αγοράσει πολύ ακριβή ενέργεια, γιατί δεν έχουμε περιμένει την τεχνολογία». Ο υπουργός επεσήμανε πάντως ότι στο μεσοδιάστημα υπάρχει η δυνατότητα για να γίνουν έγκαιρα όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες.

#Σκυλακάκης #υπουργός_Περιβάλλοντος_και_Ενέργειας #RENEWABLE_ENERGY_TECH #υπεράκτια_αιολικά_πάρκα
Keywords
Αναζητήσεις
skylakakis-ta-aiolika-parka-tha-kanoun-ti-chora-energeiaka-anexartiti.htm
Τυχαία Θέματα