Σοκαρισμένη η κυβέρνηση από την τραγωδία- Στον... αέρα οι εκλογές

11:51 2/3/2023 - Πηγή: Reporter

Η τραγωδία στα Τέμπη έχει ουσιαστικά "παγώσει" το χρόνο στην Ελλάδα. Η κοινωνία είναι συγκλονισμένη και φυσικά το πολιτικό σύστημα δεν αποτελεί εξαίρεση. Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση, κήρυξε τριήμερο πένθος σε ολόκληρη τη χώρα και ανέβαλε το προγραμματισμένο για την Παρασκευή (3/3) υπουργικό συμβούλιο. Αναπόφευκτα όλα τα παραπάνω δημιουργούν ερωτηματικά σχετικά με το χρόνο των εκλογών που μέχρι πριν το δυστύχημα θεωρούνταν βέβαιο πως θα γίνουν στις 9 Απριλίου.

Καθώς ακόμα δεν έχει γίνει καν γνωστός

ο τελικός αριθμός των νεκρών και η αναγνώριση των θυμάτων είναι φυσικό να μην υπάρχει επίσημη αντίδραση από τη μεριά του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις.

Τα δεδομένα μέχρι τώρα είναι η παραίτηση του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεσμεύθηκε πως θα δώσει απάντηση στο "γιατί" της τραγωδίας και παράλληλα θα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε η χώρα να μη ζήσει "ποτέ ξανά" κάτι ανάλογο.

Το ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη στο οποίο αποδίδεται το δυστύχημα, δεν σβήνει φυσικά τα διαχρονικά λάθη που είχαν κρατήσει το σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ελλάδα σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Γι' αυτό παραιτήθηκε ο Κώστας Καραμανλής, γι' αυτό και το κράτος έχει να απαντήσει πολλά "γιατί".

Συνεπώς, η υπόθεση δεν μπορεί να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες. Έχει περιεχόμενο και η διαχείρισή της είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, μπορεί κανείς να συμπεράνει πως το να γίνουν εκλογές στις 9 Απριλίου δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς για να στηθούν οι κάλπες την Κυριακή των Βαϊων θα πρέπει η Βουλή να κλείσει το αργότερο στις 19 Μαρτίου. Τι θα έχει προλάβει να κάνει μέχρι τότε η κυβέρνηση για να αποδώσει ευθύνες και να δείξει έμπρακτα πως διορθώνει τα λάθη που έφεραν την τραγωδία; Αφήστε δε που ο χρόνος των 20 ημερών για τη διεξαγωγή εκλογών είναι ασφυκτικός.

Επίσης, πώς μπορεί να γίνει προεκλογική εκστρατεία σε τέτοιο βαρύ κλίμα και πώς μπορεί στις 40 μέρες από το δυστύχημα να διεξαχθούν εκλογές; Εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν και παρότι το Μαξίμου τηρεί σιγή ιχθύος τροφοδοτούν την άποψη πως το χρονοδιάγραμμα των εκλογών θα αλλάξει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε και θέλει εκλογές με θετική ατζέντα και το δυστύχημα στα Τέμπη είναι μεγάλο βαρίδι. Ο σχεδιασμός στο Μαξίμου θα αρχίσει να δείχνει σημάδια μετά το Σαββατοκύριακο, όταν θα έχει λήξει πια το τριήμερο πένθος και θα έχει ολοκληρωθεί η μακάβρια διαδικασία της καταγραφής των νεκρών και της ταυτοποίησης πτωμάτων.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το θλιβερό καθήκον και καθώς η ζωή όλων μας θα κάνει προσπάθειες να επανέλθει σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς, θα προσπαθήσει και η κυβέρνηση να χαράξει πορεία.

Η 9η Απριλίου δεν έχει βγει από το καλεντάρι, αλλά δεν είναι πια τόσο σίγουρη όσο πριν από δύο 24ωρα. Υπάρχουν κι άλλες σκέψεις πλέον στο πρωθυπουργικό γραφείο για εκλογές στις 23 Απριλίου ή ακόμα και τον Μάιο (με τις δευτερες αρχές Ιουλίου). Ωστόσο, ας μη χαθούμε ακόμα στην αριθμολογία. Η χώρα, άλλωστε ακόμα μετράει τις πληγές της και προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ. Δεν είναι ακόμα ώρα να περάσει στο πολιτικό... ροκ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

εκλογέςπολιτικές εξελίξειςτραγωδίαΤέμπητρένο
Keywords
Τυχαία Θέματα