Σταθερά ανοδικά το πετρέλαιο- Σημαντική υποχώρηση για το φυσικό αέριο

Κέρδη καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου το μεσημέρι της Τετάρτης (19/7), ωστόσο η αγορά φυσικού αερίου εμφανίζεται αδύναμη.

Πιο συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,19% στα 75,80 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,35% στα 79,92 δολάρια το βαρέλι.

Οι ενισχυμένες τιμές στην αγορά των εμπορευμάτων έλαβαν ώθηση από τη δέσμευση της Κίνας να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τη στενότερη προσφορά

από τη Ρωσία, καθώς και τα χαμηλότερα εβδομαδιαία αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου της κατά 2,1 εκατομμύρια τόνους το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις προγραμματισμένες περικοπές των εξαγωγών κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο. «Το αργό πετρέλαιο κέρδισε εν μέσω ενδείξεων περαιτέρω σύσφιξης σε ολόκληρη την αγορά. Η Ρωσία φαίνεται να εκπληρώνει την υπόσχεσή της να μειώσει την προσφορά», ανέφερε η ANZ Research, σύμφωνα με το CNBC.

Παράλληλα, τα αποθέματα αργού πετρελαίου, βενζίνης και αποστάγματος των ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία από το American Petroleum Institute, έναν βιομηχανικό όμιλο.

Στο μεταξύ, οι αναλυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι για τη γενικότερη πτώση των τιμών στην αγορά των εμπορευμάτων. Σύμφωνα με το CNBC, οι τιμές τόσο του πετρελαίου όσο και των σιδηρομεταλλευμάτων βρίσκονται σε σταθερά πτωτική πορεία, κάτι που υποδηλώνει μια μειούμενη ζήτηση. Συνολικά, οι τιμές στα εμπορεύματα έχουν υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 25% τους τελευταίους 12 μήνες.

Όπως σημειώνεται, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν απολέσει το 23% της αξίας τους, ενώ τα αγροτικά προϊόντα έχουν κερδίσει τουλάχιστον +11%.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Από την άλλη, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς χάνουν 5,13% στα 25,635 ευρώ η μεγαβατώρα.

Χθες, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε ότι η Ευρώπη ίσως αντιμετωπίσει έναν δύσκολο χειμώνα, εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές αερίου που έχουν απομείνει προς την αγορά της Γηραιάς Ηπείρου.

«Οι προσομοιώσεις μας δείχνουν ότι ένας ψυχρός χειμώνας, μαζί με την πλήρη διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη, μπορεί να οδηγήσουν σε νέα μεταβλητότητα στις τιμές» τόνισε ο οργανισμός.

ΕμπορεύματαΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΤιμές
Keywords
Τυχαία Θέματα