Συμβούλιο της Ευρώπης: Καθολική απαγόρευση του ακρωτηριασμού γυναικείων οργάνων!

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μηδενικής Ανοχής για τον Ακρωτηριασμό Γυναικών Γεννητικών Οργάνων (FGM), η Αλβανίδα βουλευτής των Σοσιαλιστών Etilda Gjonaj, Γενική Εισηγήτρια για τη Βία κατά των Γυναικών της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και Συντονίστρια του Κοινοβουλευτικού Δικτύου Γυναίκες απαλλαγμένες από τη βία, ζήτησε καθολική απαγόρευση αυτής της ακραίας μορφής παραβίασης της σωματικής ακεραιότητας.

Όπως ανέφερε:

«Ο Ακρωτηριασμός Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (ΑΓΓΟ) εξακολουθεί να συμβαίνει στην ήπειρό μας.

Είναι η εκδήλωση

της βούλησης να ελέγξουν το σώμα των γυναικών και τη σεξουαλική τους ζωή, που οδηγεί στην καταστροφή της οικειότητάς τους και έχει μακροπρόθεσμες σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες για τους επιζώντες.

Το άρθρο 38 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης απαιτεί από τα μέρη να ποινικοποιήσουν τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, που περιλαμβάνει τον εξαναγκασμό και την υποκίνηση γυναικών και κοριτσιών να τον υποστούν.

Σε ψήφισμα του 2016, η Συνέλευση υπογραμμίζει ότι ο ΑΓΓΟ είναι πράξη βίας και κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην πρόληψη και την καταπολέμηση του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων, με τη δημιουργία ασφαλών περιβαλλόντων που επιτρέπουν στα κορίτσια και τις γυναίκες να ασκούν πλήρως και να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους.

Η υποστήριξη των επιζώντων, η δίωξη των δραστών και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τον ΑΓΓΟ δεν μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω».

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

#FGM #Ακρωτηριασμός_γυναικείων_γεννητικών_οργάνων
Keywords
Αναζητήσεις
symvoulio-tis-evropis-katholiki-apagorefsi-tou-akrotiriasmou-gynaikeion-organon.htm
Τυχαία Θέματα