ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ολοκληρώθηκαν οι αποχωρήσεις- H Νεολαία και οι... σκεπτικιστές

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να συνδέσει την αποχώρηση της «ομάδας Αχτσιόγλου» με το τέλος της εσωστρέφειας, κάτι που, ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν φαίνεται να ισχύει.

Με την αποχώρηση των 9 βουλευτών την Τετάρτη (23/11) ο... νέος ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει μεν τον πρώτο κύκλο της διάσπασης, αλλά οι αποχωρήσεις στελεχών ή ακόμα και βουλευτών δεν έχουν τελειώσει.

Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ

που κατέβηκε στις εκλογές υπό τον Αλέξη Τσίπρα έχει διασπαστεί σε δύο κοινοβουλευτικές ομάδες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη μένει με 36 βουλευτές και διατηρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 32 βουλευτές.

Ο «ΣΥΡΙΖΑ 2» όσων αποχώρησαν μετρά πλέον 11 βουλευτές και αναμένεται να έχει ως επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση. Στη σκιά αυτών των εξελίξεων συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης (24/11) η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος έκανε λόγο για το τέλος της εσωστρέφειας. Είναι, όμως, πράγματι έτσι; Παίρνει σειρά η Νεολαία Σίγουρα, έφυγαν οι δύο μεγάλες ομάδες που είχαν διαμορφωθεί μετά τις εσωκομματικές εκλογές που τάχθηκαν πίσω από την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που είχαν θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Σε επίπεδο στελεχών, όμως, οι αποχωρήσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Για παράδειγμα η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε "διασπασμένη" στην πρόσφατη πορεία για το Πολυτεχνείο και είναι θέμα ωρών να λάβει τις αποφάσεις της. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει μαζική αποχώρηση στελεχών της Νεολαίας και θα προστεθεί στη φυγή χιλιάδων συνολικά στελεχών του κόμματος. Υπάρχουν κι άλλοι... σκεπτικιστές

Αλλά δεν είναι μόνο... οι νεολαίοι. Υπάρχουν αρκετά ακόμα πρόσωπα με σημαντικό ρόλο εντός του ΣΥΡΙΖΑ που "το σκέφτονται" και είναι πιθανό να αποχωρήσουν.

Για παράδειγμα ο Γιάννης Δραγασάκης, του οποίου οι εκκλήσεις για ενότητα δεν εισακούστηκαν και είναι πιθανό να εγκαταλείψει το κόμμα.

Επίσης, στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εκφράζουν ανοιχτά πια διαφωνίες με κάποιες επιλογές της διοίκησης και είναι άγνωστο αν θα φτάσουν μέχρι το συνέδριο. Αλλά και να φτάσουν εκεί είναι αμφίβολο αν θα παραμείνουν και στη συνέχεια. Ενδεχομένως, θα πράξουν ό,τι αποφασίσει και ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος στη χθεσινή πολιτική γραμματεία αρνήθηκε να μπει στον "πρωινό καφέ" και τελικά μαζί του συντάχθηκαν και άλλα στελέχη, με αποτέλεσμα ο Στέφανος Κασσελάκης να αποσύρει τη συγκεκριμένη πρόταση.

Στα παραπάνω προσθέστε την αποχώρηση Παπαδημούλη από την ευρωβουλή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μείνει με την Κουντουρά, αλλά και σκέψεις αποχώρησης από πρώην βουλευτές όπως ο Γιώργος Βαρεμένος, που νιώθει πως η νέα ηγεσία δεν τον εκφράζει.

Επίσης, στελέχη που υπηρέτησαν το χώρο επί δεκαετίες, όπως ο Πάνος Λάμπρου και ο Άγγελος Τσέκερης της Αυγής, νιώθουν πως πλέον δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Και η λίστα είναι μακρά. Προστέθηκαν σε αυτήν ο Γιώργος Κυρίτσης και ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης μένει με περιορισμένο, αλλά και "εύθραυστο" ρόστερ και θα προσπαθήσει πράγματι να βάλει τέλος στην εσωστρέφεια, αλλά σίγουρα αυτό δεν θα γίνει όσο καταθέτει προτάσεις εκτός καταστατικού και όσο φυσικά συνεχίζει την κριτική στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

#ΣΥΡΙΖΑ #εξελίξεις #κόμμα #ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα