Τελεσίγραφο Μπάιντεν στην Κίνα: Συνέπειες εάν βοηθήσετε τη Ρωσία

Την επιμονή των ΗΠΑ σε διπλωματική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν στον κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, ενώ τόνισε ότι η κινεζική υλική υποστήριξη στη Ρωσία θα έχει συνέπειες.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ περιέγραψε στον Σι Τζινπίνγκ, στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης, «τις επιπτώσεις και τις συνέπειες», εάν το Πεκίνο παράσχει υλική στήριξη στη

Ρωσία, την ώρα που επιτίθεται σε ουκρανικές πόλεις και αμάχους.

«Ο πρόεδρος υπογράμμισε τη στήριξή του για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να διαχειριστούν τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών μας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ακολουθεί ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

«Ο Πρόεδρος Joseph R. Biden, Jr. μίλησε σήμερα με τον Πρόεδρο Xi Jinping της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ). Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν περιέγραψε τις απόψεις των Ηνωμένων Πολιτειών, των Συμμάχων και των εταίρων μας σχετικά με αυτήν την κρίση.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν παρουσίασε λεπτομερώς τις προσπάθειές μας για να προληφθεί και, στη συνέχεια, την απάντηση στην εισβολή, μεταξύ άλλων με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Περιέγραψε τις συνέπειες και τις επιπτώσεις εάν η Κίνα παρέχει υλική υποστήριξη στη Ρωσία καθώς διεξάγει βάναυσες επιθέσεις εναντίον ουκρανικών πόλεων και αμάχων. Ο Πρόεδρος υπογράμμισε την υποστήριξή του για διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης στη σημασία της διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας, για τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών μας. Ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι η πολιτική των ΗΠΑ για την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αντιτίθενται σε οποιεσδήποτε μονομερείς αλλαγές στο status quo. Οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στις ομάδες τους να παρακολουθήσουν τη σημερινή συνομιλία στην κρίσιμη περίοδο που έρχεται».

Νωρίτερα, κινεζικά ΜΜΕ μετέδιδαν τις δηλώσεις του Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η σύγκρουση και η αντιπαράθεση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Τζο ΜπάιντενΣι ΤζινπίνγκΠεκίνοΠΟΛΕΜΟΣ ΡΩΣΙΑΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣΤαϊβάν
Keywords
Τυχαία Θέματα