Τι κρύβει ο «πόλεμος των σκουπιδιών»

Ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι γλυκοκοιτάζουν επενδύσεις στη διαχείριση απορριμάτων.Πίσω από τον «πόλεμο των σκουπιδιών» που μαίνεται τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΠΟΕ-ΟΤΑ και έχει αφήσει πίσω της μία Αθήνα πνιγμένη στα σκουπίδια και ευάλωτη απέναντι στη διάδοση μικροβίων, καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για επιχειρηματικά συμφέροντα που διεκδικούν μερίδιο στην πίτα της διαχείρισης των απορριμάτων.

Οι απαραίτητες άλλωστε επενδύσεις» σε όλους τους τομείς της διαχείρισης των απορριμάτων, από την προμήθεια των

κάδων, την αποκομιδή, την ανακύκλωση, την βιολογική επεξεργασία, τους ΧΥΤΑ, ως και την παραγωγή βιοαερίου από τα σκουπίδια υπολογίζονται σε 5 δισ. ευρώ με χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2015.

Πρόσφατα ο υφυπουργός Εσωτερικών κ.Κουκουλόπουλος ανέφερε πως «Το 2012 η χώρα θα έχει για πρώτη φορά εθνικό σχεδιασμό με αρχή, μέση και τέλος». Μάλιστα έχει αποσταλεί προς δημοσίευση στην «επίσημα εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» το σχέδιο της προκαταρκτικής προκήρυξης του διαγωνισμού για τα έργα που προτείνονται στον περιφερειακό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με αυτό προβλέπεται η μελέτη, η κατασκευή, η χρηματοδότηση και η 20ετής-25ετής λειτουργία τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, με συνολική δυναμικότητα των 1.350.000 τόνων ετησίως.

Από τα 430 εκατ. ευρώ που θα απαιτηθούν για την κατασκευή των 4 μονάδων επεξεργασίας στην Αττική τα 140 θα προέλθουν από κοινοτικές επιδοτήσεις και τα υπόλοιπα από ιδιωτικές επενδύσεις.

Σύμφωνα πάντως με μελέτη της Grant Thorton, τα σκουπίδια κρύβουν "χρυσάφι" αφού το ανταποδοτικό τέλος που θα εισπράττει ο ανάδοχος ιδιώτης θα ανέρχεται σε 70,55 ευρώ ανά τόνο.

Μερίδιο στην «πίτα» των απορριμμάτων επιθυμούν σύμφωνα με πληροφορίες οι όμιλοι Μπόμπολα (ΗΛΕΚΤΩΡ), οι όμιλοι Λάτση και Λασκαρίδη , η Ιντρακάτ συμφερόντων Κόκκαλη σε συνεργασία με τη γαλλική Suez , η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, γαλλικές και γερμανικές επιχειρήσεις κ.α.

Στις συναντήσεις που είχε άλλωστε πρόσφατα ο κ.Χρυσοχοΐδης με Γερμανούς (κατά την επίσκεψη Ρέσλερ και γερμανών επιχειρηματιών στην Αθήνα) αλλά και Γάλλους παράγοντες (κατα την επίσκεψη του στο Παρίσι) τού μεταφέρθηκε το θερμό ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Συγκεκριμένα, από τους Γερμανούς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την διαχείριση των απορριμάτων φέρεται να έχουν δείξεις οι γερμανικές Remondis και Alba ενώ από την πλευρά της Γαλλίας, το έργο-φιλέτο της Αθήνας καλοβλέπει ο κολοσσός της Veolia

 

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα