Τι σημαίνει για την Microsoft η «ιστορία» με την OpenAI

Η απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft, Satya Nadella, για επένδυση στην OpenAI, το 2019 έχει οδηγήσει σε μία από τις πιο επιτυχημένες συνεργασίες της τεχνολογικής βιομηχανίας, δίνοντας στην εταιρεία λογισμικού ένα τεράστιο προβάδισμα στην αναπτυσσόμενη αγορά της generative τεχνητής νοημοσύνης.

Η στενή του σχέση με τον επικεφαλής της OpenAI, Sam Altman, η οποία αναδείχθηκε όταν ο Nadella εμφανίστηκε στη σκηνή της ημέρας

προγραμματιστών της OpenAI, υπογράμμισε επίσης το πόσο πολύ τον ενδιαφέρει -και προσωπικά- η συγκεκριμένη συνεργασία.

Πίσω από τη φιλία που αναδεικνύεται, τη σχέση έχει διαμορφώσει μια σκληρή επιχειρηματική λογική. Για τη Microsoft, τα γλωσσικά μοντέλα της OpenAI έχουν γίνει βασικό συστατικό των τελευταίων υπηρεσιών της, οι οποίες είναι εμπλουτισμένες με τεχνητή νοημοσύνη, ενώ η εταιρεία AI χρειάζεται την πλατφόρμα cloud της Microsoft -και τα χρήματα- για να υποστηρίξει τα γιγαντιαία μοντέλα AI της. Μιλώντας στους Financial Times , ο Nadella έχει παραδεχτεί ότι οι δύο εταιρείες έχουν αναπτύξει μια «αμοιβαία εξάρτηση».

Το γεγονός αυτό κατέστησε την απόλυση του Altman από την OpenAI μια πιθανή απειλή για τη βασική στρατηγική AI της Microsoft. O Altman επέστρεψε στα καθήκοντά του πέντε ημέρες αργότερα, όμως το περιστατικό ανέδειξε ένα «τρωτό σημείο» στη συνεργασία. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δυσκολέψει τη Microsoft να ικανοποιήσει τις ελπίδες της Wall Street ότι το προβάδισμά της στον τομέα του AI θα μεταφραστεί άμεσα σε υψηλότερα έσοδα, αναφέρουν αναλυτές.

Μετά από μήνες ανάπτυξης νέων generative AI υπηρεσιών, η εταιρεία, πρόσφατα, αύξησε τις προσπάθειές της για την πώληση τους, δήλωσε ο Jason Wong, αναλυτής Gartner, όμως πρόσθεσε πως η δυναμική της Microsoft έχει χαθεί μετά την περιπέτεια με την OpenAI.

Πολλοί πελάτες ίσως παρουσιάσουν δεύτερες σκέψεις, δήλωσε ο Wong: «Θα πουν, «επενδύουμε σε αυτό μόνο και μόνο λόγω της διαφημιστικής εκστρατείας;». Αυτή είναι μια καλή στιγμή για την επιχειρηματική κοινότητα, για να κάνει μια παύση κι έναν απολογισμό του πού πηγαίνει η τεχνητή νοημοσύνη».

Η διαχείριση της κρίσης από τον Nadella φάνηκε να μειώνει τη ζημιά, ενώ απέσπασε επαίνους από στενούς παρατηρητές της εταιρείας. Κινήθηκε γρήγορα για να καθησυχάσει τους πελάτες ότι η πρόσβαση της Microsoft στην τεχνολογία του OpenAI ήταν ασφαλής. Και ενώ η Microsoft έχει δεσμευτεί να επενδύσει 13 δισ. δολάρια στην OpenAI, ορισμένα από αυτά τα χρήματα δεν θα καταβληθούν μέχρι η OpenAI να εκπληρώσει τις μελλοντικές της δεσμεύσεις, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το ζήτημα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν φαινόταν ότι η στάση της OpenAI θα ήταν σταθερή, ο Nadella ανακοίνωσε ότι η Microsoft θα προσλάβει τον Altman και τον Brockman, πρώην πρόεδρο της OpenAI, που παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Με πολλούς υπαλλήλους να απειλούν να εγκαταλείψουν την εταιρεία μετά την αποχώρηση του Altman, η Microsoft ήταν σε θέση να απορροφήσει μεγάλο μέρος της πνευματικής δύναμης της OpenAI, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει premium.

Ωστόσο, η προσπάθεια «ανοικοδόμησης» της OpenAI εντός της Microsoft θα παρουσίαζε τις δικές της προκλήσεις. Η απορρόφηση του προσωπικού της εταιρείας θα την επιβάρυνε με μια δαπανηρή - και πολύ διαφορετική, πολιτισμικά - ερευνητική μονάδα, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει μια λιγότερο ελκυστική εναλλακτική λύση από την τρέχουσα συνεργασία, από την οποία η Microsoft λαμβάνει οφέλη χωρίς να κατέχει άμεσα την τεχνολογία.

Θα μπορούσε, επίσης, να προκαλέσει τις ρυθμιστικές αρχές. Όταν προέκυψε ότι μεγάλο μέρος του προσωπικού της OpenAI θα μπορούσε να μετακινηθεί στη Microsoft, στέλεχος της Google, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να ανησυχούν για το ενδεχόμενο. Εάν το, άλλοτε, προσωπικό της OpenAI ήταν σε θέση να αντιγράψει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας μέσα στη Microsoft, η πλατφόρμα cloud Azure της εταιρείας θα είχε αποκλειστική πρόσβαση στην τεχνολογία, δήλωσε το εν λόγω πρόσωπο.

Αντίθετα, η επιστροφή του Altman στην OpenAI, αφού η Microsoft είχε προσφερθεί να τον προσλάβει, θα πρέπει να εδραιώσει τη σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών, δήλωσε ο Barry Briggs, πρώην στέλεχος της Microsoft.

«Όταν ο Sam δεν είχε σπίτι, η Microsoft του έδωσε σπίτι, χωρίς δισταγμό, και όταν ολόκληρη η εταιρεία δεν είχε σπίτι, η Microsoft (επίσης) τους έδωσε ένα», δήλωσε ο Briggs, ο οποίος, πλέον, είναι αναλυτής στην Directions on Microsoft.

«Πρόκειται για τυπική «classy» συμπεριφορά του Nadella», πρόσθεσε ο Brent Thill, αναλυτής της Jefferies, αναφορικά με τον χειρισμό της κρίσης από τον διευθύνοντα σύμβουλο. «Δεν νομίζω ότι έχουν αλλάξει πολλά. Διακυβεύονταν πολλά για να μην τα βρουν όλοι μαζί».

Ωστόσο, το επεισόδιο ανέδειξε προβλήματα που, στο παρελθόν, είχαν τραβήξει ελάχιστη προσοχή. Για παράδειγμα, αποκάλυψε ατέλειες στις διαδικασίες διακυβέρνησης της OpenAI -όπου ένα μη κερδοσκοπικό διοικητικό συμβούλιο επιβλέπει μια κερδοσκοπική νεοφυή επιχείρηση- οι οποίες δε διορθώθηκαν από τη βιαστική συμφωνία για την επιστροφή του Altman. Η Microsoft ελπίζει σε αλλαγές στη διακυβέρνηση, οι οποίες θα καταστήσουν την OpenAI πιο σταθερή, στο μέλλον, ωστόσο, δεν έχει άμεσο λόγο στον τρόπο διοίκησης της εταιρείας.

Η Microsoft είχε ήδη αρχίσει να ανεξαρτητοποιείται από την OpenAI και πριν τις πρόσφατες αναταραχές. Καθώς οι πελάτες ζητούν, πλέον, την επιλογή AI, η Microsoft είχε ακολουθήσει το παράδειγμα των Amazon Web Services και Google, προσφέροντας μοντέλα που προέρχονται και από άλλες εταιρείες, όχι μόνο από την OpenAI.

Ωστόσο, η ισχυρή ενσωμάτωση των μοντέλων της OpenAI στην πλατφόρμα cloud της Microsoft ήταν ένα από τα κύρια selling-points της Microsoft, γεγονός που καθιστά αρνητική οποιαδήποτε αποδυνάμωση της σχέσης των δύο εταιρειών. Η βελτιστοποίηση των μοντέλων της OpenAI ώστε να τρέχουν στο hardware της Microsoft συνέβαλε στη μείωση του κόστους και επέτρεψε στην OpenAI να μειώσει τις τιμές ταχύτερα από τους ανταγωνιστές της.

Οι πελάτες είναι πιο πιθανό να επιλέξουν να αξιοποιήσουν τα μοντέλα της OpenAI μέσω του cloud Azure της Microsoft παρά να απευθυνθούν απευθείας στην OpenAI, καθώς θα προτιμήσουν τη σιγουριά που συνεπάγεται η αγορά μιας υπηρεσίας από μια μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία με ισχυρά θεμέλια, δήλωσε ο Briggs.

Η εστίαση της εταιρείας στην ενσωμάτωση όλων των τεχνολογιών ΑΙ της OpenAI είχε οδηγήσει στο να βασίζεται πολύ σε ένα μόνο μοντέλο, είχε δηλώσει ο Nadella στην τελευταία ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Microsoft.

Η επιχειρηματική εξάρτηση της Microsoft από την OpenAI αρχίζει να εξασθενεί, καθώς η αγορά της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσεται. Μεγάλο μέρος της αξίας των υπηρεσιών Copilot -έξυπνοι βοηθοί που ενσωματώνονται σε άλλα προϊόντα λογισμικού της Microsoft- προέρχεται από το ίδιο το λογισμικό και όχι από τα γλωσσικά μοντέλα της OpenAI, λέει ο Wong. Επομένως, οι πελάτες δεν ενδιαφέρονται τόσο για το ποια μοντέλα τρέχουν στο background τέτοιου είδους υπηρεσιών, πρόσθεσε.

Καθώς οι υπηρεσίες generative AI γίνονται όλο και πιο εξειδικευμένες, με γλωσσικά μοντέλα που είναι προσανατολισμένα σε συγκεκριμένες βιομηχανίες ή δραστηριότητες, η εσωτερική έρευνα της Microsoft είναι πιθανό να αποκτήσει σημαντικότερο ρόλο.

Η Microsoft Research έχασε, από την OpenAI και τη Google, στον αγώνα για την κατασκευή μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, όμως είναι σε θέση να αναπτύξει την επόμενη γενιά SLMs, ή μικρών γλωσσικών μοντέλων, δήλωσε ο Briggs. Αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Orca 2, ενός ζεύγους γλωσσικών μοντέλων που, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, μπορεί να ξεπεράσει ανταγωνιστικά συστήματα που είναι πέντε έως δέκα φορές μεγαλύτερα.

Εξελίξεις όπως αυτές θα μπορούσαν να μειώσουν την εξάρτηση της Microsoft από την OpenAI στην επόμενη φάση του generative AI και να προσφέρουν στον Nadella περισσότερες επιλογές. Καμία, ωστόσο, δε μπορεί να φτάσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα του έδινε η άμεση πρόσληψη της ερευνητικής ομάδας του Altman.

#Microsoft #OPENAI #ΑΛΤΜΑΝ #ΜΠΡΟΚΜΑΝ #ΝΑΝΤΕΛΑ #AI #τεχνητή_νοημοσύνη #GENERATIVE_AI
Keywords
Αναζητήσεις
ti-simainei-gia-tin-microsoft-i-istoria-me-tin-openai.htm
Τυχαία Θέματα
Microsoft,OpenAI