Τιμές τροφίμων: Το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» απειλεί με νέες ανατιμήσεις

Περαιτέρω πιέσεις στις -ήδη αυξημένες- τιμές των τροφίμων θα επιφέρει το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, υποκινώντας ενδεχομένως τον πληθωρισμό στις αναδυόμενες αγορές.

Ειδικότερα, από τον Σεπτέμβριο, η φυσική διακύμανση της θερμοκρασίας στον Ειρηνικό Ωκεανό, γνωστή ως Ελ Νίνιο, προβλέπεται να φέρει μήνες ακραίας ζέστης σε μέρη της Νότιας Ασίας και της Κεντρικής Αμερικής, καθώς και έντονες βροχοπτώσεις στις Άνδεις.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times,

το φαινόμενο συνήθως διαταράσσει τους κύκλους των καλλιεργειών και είναι πιθανό να επιβαρύνει περαιτέρω την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων και τις τιμές.

Προηγούμενες εκφάνσεις του Ελ Νίνιο, έχουν προκαλέσει παρατεταμένους καύσωνες, ξηρασίες και περιστασιακές πλημμύρες, με συνέπεια να σημειωθούν σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες και τις σοδειές, με επακόλουθες ανατιμήσεις στα τρόφιμα.

Μια αύξηση στις τιμές των τροφίμων, θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι τιμές φυτικών ελαίων εκτινάχθηκαν κατά 12,1%

Πάντως, οι κινήσεις της Ινδίας και της Ρωσίας έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων. Ο δείκτης τιμών των τροφίμων του FAO των Ηνωμένων Εθνών μειώθηκε κατά 26% μεταξύ Μαρτίου 2022 και Ιουνίου, αλλά αυξήθηκε 1,3% τον Ιούλιο, καθώς οι τιμές φυτικών ελαίων εκτινάχθηκαν κατά 12,1%.

Οι διεθνείς τιμές σιταριού αυξήθηκαν 1,6%, κάνοντας την πρώτη μηνιαία άνοδο από τον Δεκέμβριο, ενώ ο Δείκτης Τιμών Ρυζιού FAO All Rice αυξήθηκε 2,8%, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Τα παγκόσμια συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κακάο έχουν αυξηθεί σε περίπου 3.500 δολάρια ανά τόνο, από 2.400 δολάρια πριν από ένα χρόνο, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Ελ ΝίνιοΤιμέςΤΡΟΦΙΜΑπληθωρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα