Το χρονικό της επιστροφής του Altman στην OpenAI

Όταν η OpenAI ανακοίνωσε την επιστροφή του Sam Altman στο τιμόνι της, το βράδυ της Τρίτης, στα γραφεία της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο, ξέσπασε πάρτι.

Καθώς το προσωπικό γιόρταζε την αποκατάσταση του συνιδρυτή, που είχε απολυθεί δραματικά μόλις τέσσερις ημέρες νωρίτερα, οι επενδυτές της εταιρείας και άλλοι ηγέτες της τεχνολογίας έσπευσαν να προσφέρουν την υποστήριξή τους στον Altman, με μια πλημμύρα από emojis σε σχήμα καρδιάς να κατακλύζουν τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X.

«Συγχαρητήρια στην OpenAI! Χαίρομαι που βλέπω τους καλούς να κερδίζουν!»,

έγραψε ο ιδρυτής της Salesforce, Marc Benioff. Ο Benioff είναι μόνο μία από τις σημαίνουσες προσωπικότητες της Silicon Valley που προσέφεραν δημόσια υποστήριξη, αν και νωρίτερα, ο ίδιος είχε προσπαθήσει να αποσπάσει υπαλλήλους της OpenAI, με προσφορά αντίστοιχη των μισθών τους.

Η επιστροφή του Altman ήταν το αποκορύφωμα ημερών πυρετώδους προσπάθειας, που διεξήχθη -σε μεγάλο βαθμό- εξ αποστάσεως, από το προσωπικό, τους χρηματοδότες και σημαντικές προσωπικότητες της Silicon Valley, ώστε να πείσουν ένα αποφασισμένο διοικητικό συμβούλιο ότι είχε κάνει ένα καταστροφικό λάθος, απολύοντας τον 38χρονο.

Η μαζική εξέγερση του προσωπικού της OpenAI ήταν ο κύριος λόγος για την αλλαγή στάσης του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με πηγές που έχουν άμεση γνώση των συζητήσεων. Πολλοί περίμεναν ότι ο Altman θα επέστρεφε στην εταιρεία την Κυριακή, ενθαρρυμένοι από την εμφάνιση του πρώην αφεντικού τους στο γραφείο.

Ο Altman ξεκαθάρισε ότι η επαναφορά του θα απαιτούσε την αναθεώρηση του διοικητικού συμβουλίου που τον είχε εκδιώξει ημέρες νωρίτερα επειδή δεν ήταν «σταθερά ειλικρινής». Μεταξύ αυτών ήταν ο Ilya Sutskever, ένας εκ των ιδρυτών, του οποίου το έργο επικεντρώθηκε στην έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη, ο Adam D'Angelo, διευθύνων σύμβουλος της Quora, η επιχειρηματίας τεχνολογίας Tasha McCauley και η Helen Toner από το Κέντρο για την Ασφάλεια και τις Αναδυόμενες Τεχνολογίες του Πανεπιστημίου Georgetown.

Αρχικά, το συμβούλιο παρέμεινε σταθερό στην απόφασή του, διορίζοντας τον Emmett Shear, ως προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο, το βράδυ της Κυριακής.

Όταν ο Sutskever κάλεσε τους υπαλλήλους να χαιρετήσουν το νέο αφεντικό, μέσω μηνύματος στο εσωτερικό σύστημα της εταιρείας, έλαβε ως απάντηση μια ροή από emojis με το μεσαίο δάχτυλο, σύμφωνα με άτομα που είχαν γνώση των μηνυμάτων.

«Η πλειονότητα των ατόμων που βρίσκονταν στο κτίριο εκείνη τη στιγμή έφυγαν», δήλωσε ένας από τους γνώστες του θέματος.

Ο Altman επιβεβαίωσε, σύντομα, ότι αυτός και ο Greg Brockman, ένας ακόμα συν-ιδρυτής που έφυγε από την OpenAI, την Παρασκευή, θα ενταχθούν στο δυναμικό της Microsoft, που αποτελεί βασικό συνεργάτη της OpenAI. Η πόρτα είναι ανοιχτή για όσους πρώην συναδέλφους θέλουν να ακολουθήσουν και να ενταχθούν σε μια νέα ομάδα AI, δήλωσε ο επικεφαλής της Microsoft Satya Nadella.

Μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, η απειλή της παραίτησης του προσωπικού από την OpenAI ήταν σαφής: περισσότεροι από 500 από τους 770 εργαζομένους της εταιρείας - συμπεριλαμβανομένου του Sutskever - έβαλαν τα ονόματά τους σε μια επιστολή που καλούσε το διοικητικό συμβούλιο να παραιτηθεί και να επαναφέρει τον Altman. Μέχρι το βράδυ της Τρίτης, όλοι οι υπάλληλοι της OpenAI, εκτός από 20, είχαν υπογράψει.

Οι προσπάθειες του προσωπικού για την επαναφορά του Altman καθοδηγήθηκαν από μια τριάδα εναπομεινάντων ανώτερων στελεχών - των Mira Murati, Brad Lightcap και Jason Kwon.

Ταυτόχρονα, οι υποστηρικτές της OpenAI σε επιχειρηματικά κεφάλαια είχαν αναλάβει δράση, υποσχόμενοι δημόσια υποστήριξη στον Altman, ό,τι κι αν έκανε στη συνέχεια.

Στο παρασκήνιο, οι επενδυτές και τα στελέχη της εταιρείας πίεζαν το διοικητικό συμβούλιο για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι οδήγησε στην απόλυση του Altman, πέρα από την αινιγματική δήλωσή του που υπονοούσε ότι δεν ήταν πάντα ειλικρινής. Δεν τους δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.

Σύμφωνα με τον επενδυτή Vinod Khosla, έναν από τους πρώτους υποστηρικτές του OpenAI, ο Sutskever είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ταχεία εξέλιξη των δυνατοτήτων της generative τεχνητής νοημοσύνης.

Ωστόσο, ένα άτομο με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων με τον Altman δήλωσε ότι η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου δε βασίστηκε σε ανησυχίες σχετικά με την πρόοδο της έρευνας στην εταιρεία ή σε οποιουδήποτε είδους κακομεταχείριση. Αντίθετα, αντανακλούσε την απώλεια εμπιστοσύνης μεταξύ διοικητικού συμβουλίου και Altman λόγω αρκετών περιστατικών συγκάλυψης, είπαν.

Αισθανόμενοι ότι η εταιρεία - και μαζί με αυτήν, η προοπτική τους για δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδυτικές αποδόσεις - βρισκόταν σε κίνδυνο, ορισμένοι επενδυτές άρχισαν να διερευνούν νομικές ενέργειες. Ένα ερώτημα ήταν πώς να μηνύσουν ένα διοικητικό συμβούλιο του οποίου το καθήκον, σύμφωνα με το καταστατικό της OpenAI, ήταν η ασφάλεια της ανθρωπότητας στο σύνολό της, όχι των επενδυτών.

«Η απειλή της αγωγής ελήφθη σοβαρά υπόψη», δήλωσε ένας υπάλληλος εταιρείας που είχε επενδύσει στην OpenAI. «Η εταιρεία δεν το ήθελε αυτό. Όμως, τους βοήθησε να έρθουν στο τραπέζι και να προσπαθήσουν να βρουν μια πραγματική λύση. Το πράγμα έγινε σοβαρό».

Μεταξύ αυτών που τάχθηκαν στο πλευρό του Altman ήταν ο ιδρυτής της Airbnb Brian Chesky, ο διακεκριμένος επενδυτής Ron Conway και το πρώην στέλεχος της Salesforce Bret Taylor, μεταδίδουν οι Financial Times. Έκτοτε, ο Taylor διορίστηκε πρόεδρος του νέου διοικητικού συμβουλίου.

Ενώ ο Sutskever είχε αλλάξει πλευρά, οι τρεις εναπομείναντες του διοικητικού συμβουλίου - οι D'Angelo, Toner και McCauley - εργάστηκαν μαζί για να διαπραγματευτούν το μέλλον της OpenAI ως μια ενωμένη ομάδα.

Πριν από την ανακοίνωση του διορισμού του Shear, την Κυριακή, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είχαν διερευνήσει εναλλακτικές επιλογές για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ένα όνομα που συζητήθηκε ήταν ο Dario Amodei, ένας πρώην υπάλληλος της OpenAI που έφυγε για να δημιουργήσει την ανταγωνιστική εταιρεία Anthropic.

Συζητήθηκαν οι προοπτικές επανένταξης του Amodei στην OpenAI ή μια πιθανή συγχώνευση των εταιρειών, αλλά οι συζητήσεις δεν ξεπέρασαν τα προκαταρκτικά στάδια, σύμφωνα με πληροφορίες. Πρόσωπο που έχει γνώση της θέσης του διοικητικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είπε πως το διοικητικό συμβούλιο δεν είχε προσεγγίσει την Anthropic για συζητήσεις.

Το διοικητικό συμβούλιο βρέθηκε σταθερά στη χαμένη πλευρά της δημόσιας διαμάχης που μαίνεται σχετικά με το μέλλον της OpenAI. Η «υπερδύναμη του Altman είναι να παίρνει τον κόσμο με το μέρος του, να διαμορφώνει αφηγήσεις, να ωθεί τις καταστάσεις στο «σχήμα» που τον εξυπηρετεί», δήλωσε ένα άτομο με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Altman και του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI.

Το διοικητικό συμβούλιο «πιθανότατα υποτίμησε» τη δύναμη της «εκστρατείας δημοσίων σχέσεων» του Altman, και πιθανότατα ήταν επίσης «νομικά περιορισμένο από το τι μπορούσε ή ήταν πρόθυμο να πει», δήλωσε άτομο που έχει συνεργαστεί με μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Άλλη πηγή, με άμεση γνώση της θέσης του διοικητικού συμβουλίου, επιβεβαίωσε ότι ήταν νομικά περιορισμένοι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Μέχρι την Τρίτη, με τις διακοπές της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ να πλησιάζουν, οι συζητήσεις μεταξύ μιας μικρής βασικής ομάδας - η οποία περιελάμβανε τον Altman, πλαισιωμένο από τον μακροχρόνιο φίλο του Chesky, άλλα ηγετικά στελέχη της OpenAI και το διοικητικό συμβούλιο - είχαν εισέλθει στην πέμπτη ημέρα τους.

Οι D'Angelo, Toner και McCauley διαπραγματεύτηκαν από κοινού και εξασφάλισαν μια ανεξάρτητη έρευνα για τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, καθώς και διαβεβαιώσεις ότι ο Altman δεν θα ξαναμπεί στο διοικητικό συμβούλιο του OpenAI. Ο Shear έπαιξε επίσης βασικό ρόλο στις συνομιλίες.

Ένα από τα σημεία που έμειναν πίσω ήταν η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου. Αν και το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο δεν ήθελε τον Altman σε αυτό, οι υποστηρικτές του διευθύνοντος συμβούλου συνειδητοποίησαν ότι ήταν σημαντικό να επιλεγούν άτομα τα οποία η κοινότητα των επενδυτών θα έπαιρνε στα σοβαρά και παράλληλα, θεωρούνταν επαρκώς ανεξάρτητα, δήλωσε άτομο με γνώση των συνομιλιών.

Την Τρίτη, η OpenAI ανακοίνωσε ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο θα απαρτίζουν ο D'Angelo, ο Taylor της Salesforce και ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Larry Summers.

Η επιλογή ενός τρίτου προσώπου - τελικά του Summers - ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, δήλωσε άτομο που γνώριζε τις συνομιλίες, και ως επιλογή είχε τεθεί ένας μακρύς κατάλογος πιθανών υποψηφίων.

Τα δύο άτομα που αποχώρησαν από το διοικητικό συμβούλιο, ο McCauley και ο Toner, ήταν ειδικοί στην ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης και θεωρούνταν σχετικά αουτσάιντερ, ενώ ο D'Angelo είναι μια δυνατή προσωπικότητα στη Silicon Valley.

Λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Τρίτης, η OpenAI ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία και ότι ο Altman θα επέστρεφε. «Αυτές τις τελευταίες 5 ημέρες, είδα τους ανθρώπους της OpenAI να παραμένουν ήρεμοι και αποφασισμένοι στην προώθηση της αποστολής τους, παρά τα όσα συνέβαιναν γύρω τους», δήλωσε ο Nadella στο X.

Ο Alfred Lin, ένας από τους εταίρους της Sequoia Capital, η οποία έχει επενδύσει στην OpenAI, δήλωσε ότι «εμπνέεται» από την «ακλόνητη αισιοδοξία και τη δέσμευση των Altman και Brockman στην αποστολή και το αποτύπωμά τους».

Την Τετάρτη, ο Sutskever – ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης του Altman - δήλωσε ότι τίποτα δεν μπορεί να αποδώσει «πόσο χαρούμενος είμαι» για την έκβαση των συνομιλιών.

#OPENAI #MICROSTOFT #SAM_ALTMAN #ΣΑΜ_ΑΛΤΜΑΝ #AI #τεχνητή_νοημοσύνη
Keywords
Αναζητήσεις
to-chroniko-tis-epistrofis-tou--altman-stin-openai.htm
Τυχαία Θέματα