Το πετρέλαιο… τραβά την ανηφόρα- Ανεβαίνει και το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν την Τρίτη (19/9) για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς τα αδύναμα στοιχεία για την παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο πυροδότησαν περαιτέρω ανησυχίες για έλλειμμα προσφοράς, μετά και τις εκτεταμένες περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Οι

τιμές έχουν αυξηθεί για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, και τόσο το αμερικανό αργό, όσο και το μπρεντ βρίσκονται σε υψηλά περίπου 10 μηνών.

Η παραγωγή πετρελαίου από τις κορυφαίες περιοχές παραγωγής σχιστόλιθου οδεύει προς μείωση στα 9,393 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2023, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) τη Δευτέρα. Αυτό σημαίνει πτώση για τρεις συνεχόμενους μήνες.

Αυτές οι εκτιμήσεις έρχονται μετά την παράταση των περικοπών εφοδιασμού από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσίας αυτόν τον μήνα, οι οποίες υπολογίζονται συνδυαστικά στο 1,3 εκατομμύριο bpd μέχρι το τέλος του έτους.

Την ίδια ώρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco, Αμίν Νασέρ, μείωσε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της εταιρείας για τη ζήτηση, προβλέποντας τώρα ότι η παγκόσμια ζήτηση θα φτάσει τα 110 εκατομμύρια bpd έως το 2030, από την προηγούμενη εκτίμηση των 125 εκατομμυρίων bpd.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν υπερασπίστηκε τη Δευτέρα τις περικοπές του ΟΠΕΚ+ στην προσφορά πετρελαίου, λέγοντας ότι οι διεθνείς αγορές ενέργειας χρειάζονται ελαφριές ρυθμίσεις για να περιορίσουν την αστάθεια, ενώ προειδοποίησε επίσης για αβεβαιότητα για την κινεζική ζήτηση, την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και τη δράση της κεντρικής τράπεζας για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Οι αποφάσεις για τα επιτόκια αναμένεται να ληφθούν αυτή την εβδομάδα από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας και της Νορβηγίας.

Αυτό «δεν θα κάνει τίποτα για να ηρεμήσει τα νεύρα καθώς η σύγκρουση μεταξύ σημαντικά μειωμένης προσφοράς και λιγότερο καθησυχαστικών οικονομικών προοπτικών συνεχίζεται», εξήγησε ο Ταμάς Βάργκα της PVM Energy.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 0,66% στα 91,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,49% στα 94,89 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,015% στα 34,825 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,18% στα 1.956,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,49% στα 23,613 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,09% στα 3,7375 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,10% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0701 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,15% στο 1,2401 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8629 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα
- Ανεβαίνει,- anevainei