Τουρκία: Διατηρούνται στο 50% τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 50% την Πέμπτη, όπως αναμενόταν, επικαλούμενη τη μεγάλη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών από την τελευταία αύξησή τους, ενώ δεσμεύτηκε και πάλι να αυστηροποιήσει περισσότερο την πολιτική της, αν χρειαστεί, στο πλαίσιο της εκστρατείας της για τη μείωση του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αναλυτές δήλωσαν ότι η κεντρική τράπεζα

έχει πιθανότατα τερματίσει τον επιθετικό, σχεδόν ετήσιο κύκλο σύσφιξης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η τράπεζα αναμενόταν να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια -στο 50%- αυτή την εβδομάδα και μέχρι το δ' τρίμηνο, όταν θα αρχίσουν οι μειώσεις. Μόνο δύο από τους 14 ερωτηθέντες ανέμεναν αύξηση.

Τον περασμένο μήνα, η τράπεζα αύξησε απροσδόκητα τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης, επικαλούμενη επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού και δεσμευόμενη να διατηρήσει έναν αυστηρό νομισματικό προσανατολισμό.

Σημειώνεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 68,5% τον Μάρτιο και αναμένεται να αυξηθεί για μερικούς ακόμη μήνες, προτού αρχίσει να υποχωρεί. Η κεντρική τράπεζα έχει προβλέψει ότι θα υποχωρήσει στο 36% μέχρι το τέλος του έτους, λίγο χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς.

«Οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής τον Μάρτιο οδήγησαν σε σημαντική σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών», ανέφερε η επιτροπή πολιτικής της τράπεζας. «Καθώς οι επιδράσεις της νομισματικής σύσφιξης έρχονται με καθυστέρηση, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά εξακολουθεί να παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τους κινδύνους για τον πληθωρισμό.»

Επανέλαβε, επίσης, ότι θα προβεί σε νέα σύσφιξη εάν υπάρξει «σημαντική και επίμονη» επιδείνωση του πληθωρισμού και ότι θα διατηρήσει αυστηρή στάση έως ότου παρατηρηθεί «σημαντική και επίμονη» πτώση του πληθωρισμού.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων βρέθηκαν «σε αναμονή για άλλη μια φορά, χωρίς αλλαγές, πιθανότατα μέχρι το δ' τρίμηνο του 2024», δήλωσε ο Andrew Birch, υψηλόβαθμο στέλεχος της S&P Global Market Intelligence.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #κεντρική_τράπεζα_της_Τουρκίας #επιτόκια #ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ_ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία, Διατηρούνται, Κεντρικής Τράπεζας,tourkia, diatirountai, kentrikis trapezas