Τουρκία: Θρίαμβος Ιμάμογλου στην Κων/πολη-Ήττα Ερντογάν σε Σμύρνη, Άγκυρα (upd)

Ισχυρό προβάδισμα στον Εκρέμ Ιμάμογλου δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα, των τοπικών εκλογών στην Τουρκία, για την Κωνσταντινούπολη, αφού στο 41,42% των καταμετρημένων ψήφων λαμβάνει το 50,05% έναντι περίπου 41,25% του Μουράτ Κουρούμ.

Ειδικότερα, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, νυν δήμαρχος και υποψήφιος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας CHP, προηγείται στις δημαρχιακές εκλογές στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Κωνσταντινούπολη, ανέφερε το NTV.

Ο Ιμάμογλου προχώρησε σε μια πρώτη δήλωση κατά την οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πρώτα αποτελέσματα. «Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα αυτή τη στιγμή και τα παρακολουθούμε με αγωνία. έχουμε πολύ καλή ομάδα και ένα πολύ καλό σύστημα παρακολούθησης των αποτελεσμάτων. Η εικόνα που έχουμε ικανοποιεί πολύ αλλά δεν πρέπει να μιλάμε πριν να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα από τον δήμο», ανέφερε.

Χάνει την επικράτεια ο Ερντογάν - Η εικόνα σε Άγκυρα και Σμύρνη

Προβάδισμα στις τρεις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας έχει η αντιπολίτευση σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα έναντι του κόμματος του Ερντογάν. Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ χάνει και στην επικράτεια, καθώς στο 22% των ψήφων συγκεντρώνει ποσοστό 38,16% έναντι 39,26 που συγκεντρώνει το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Τα εκλογικά αποτελέσματα αποτελούν ανατροπή, καθώς, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, για πρώτη φορά από το 2002 το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κερδίζει στην επικράτεια με το ποσοστό να αναμένεται να φτάσει στο 40%.

Στη Σμύρνη, οι κεμαλιστές διατηρούν, όπως αναμενόταν, την ηγεσία της πόλης, με τον Τζεμίλ Τουγκάι (Chp) να συγκεντρώνει το 47,89% και τον Χαμζά Μουντέν (ΑΚΡ) στο 37,19%, με καταμετρημένο το 47,26%.

Επίσης, ο δημοφιλής δήμαρχος Άγκυρας που είναι υποψήφιος με τους κεμαλιστές, Μανσούρ Γιαβάς, φαίνεται να κερδίζει άνετα τον εκλεκτό του Ερντογάν για την πρωτεύουσα της Τουρκίας, τον Τουργκούτ Αλτινόκ, με ποσοστό 57,81% έναντι 34,53%, με το 24,89% των ψήφων καταμετρημένο.

Έκκληση να παραμείνουν στις κάλπες μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα των εκλογών και να «στηρίξουν τη βούληση του έθνους» απηύθυνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους υποστηρικτές του. Ο Ερντογάν έκανε τη συγκεκριμένη έκκληση μέσω της ανάρτησής του.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Τούρκου προέδρου:

Αγαπητοί μου σύντροφοι και σύντροφοι...

Από τις 17:00 ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία σε όλη τη χώρα.

Τώρα είναι η ώρα να προστατέψουμε τις κάλπες και τις ψήφους.

Μέχρι να καταμετρηθεί η τελευταία ψηφοφορία και να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα, παρακαλώ όλους τους αδελφούς και τις αδερφές μου να μην εγκαταλείψουν τις κάλπες στις οποίες έχουν οριστεί και να στηρίξουν τη βούληση του έθνους μέχρι τέλους...

#Εκρέμ_Ιμάμογλου #Ερντογάν #δημοτικές_εκλογές #Κωνσταντινούπολη
Keywords
Αναζητήσεις
tourkia-provadisma-imamoglou-deichnoun-ta-prota-apotelesmata-stin-konpoli.htm
Τυχαία Θέματα