Τραμπ και Πούτιν αναγκάζουν την ΕΕ να «τρέξει» τον ευρωστρατό

Οι φιλορωσικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ αποτελούν ουσιαστικά μία ωμή υπενθύμιση στους Ευρωπαίους ηγέτες πως δεν πρέπει να βασίζονται στις ΗΠΑ για την άμυνά τους. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Bloomberg σε ανάλυσή του, μετά από χρόνια παραμέλησης, οι προσπάθειες για την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Γηραιάς Ηπείρου στο απαιτούμενο επίπεδο θα χρειαστούν τουλάχιστον μια δεκαετία.

Οι προετοιμασίες έχουν μεν ξεκινήσει, ωστόσο, το εγχείρημα

δεν είναι διόλου εύκολο.

Εν μέσω φόβων ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μόνο το πρώτο στάδιο των ευρύτερων αυτοκρατορικών φιλοδοξιών του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι εκτιμήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών υποδηλώνουν ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να είναι σε θέση να στοχεύσει ένα μέλος του ΝΑΤΟ εντός των επόμενων τριών έως πέντε ετών.

Την ίδια ώρα ο Τραμπ, από την άλλη μεριά του Ατλαντικού «άναψε φωτιές», λέγοντας ότι θα καλωσόριζε μια ρωσική επίθεση στους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν πληρούν τις δεσμεύσεις δαπανών.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει βέβαια περισσότερο από το ένα τρίτο της συμμαχίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες λοιπόν φαίνεται να έχουν πάρει στα σοβαρά το στόχο της ενίσχυσης της στρατιωτικής ισχύος του μπλοκ, ωστόσο υπάρχουν εδραιωμένα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Ήδη οι συζητήσεις αφορούν εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και μεγάλες διαφωνίες σχετικά με τις προμήθειες. Ο χρόνος, όμως, πιέζει και αναζητούνται άμεσα λύσεις.

#ΕΕ #Στρατός #άμυνα #ΝΑΤΟ #Τραμπ #Ρωσία
Keywords
Αναζητήσεις
trab-kai-poutin-anagkazoun-tin-ee-na-trexei-ton-evrostrato.htm
Τυχαία Θέματα