Τσίπρας-Εκλογές 2023: Δεν θα βγαίνουν τα κουκιά αν είμαστε δεύτεροι

Δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές, ασκώντας πρέσινγκ τόσο στο ΠΑΣΟΚ για συνεργασία, όσο και στα μικρότερα κόμμα, δήλωσε σήμερα (27/4) σε σχετική του συνέντευξη ότι υπάρχει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1,ο ίδιος σημείωσε

ότι αυτό θα γίνει μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, σε διαφορετική περίπτωση «δεν θα βγαίνουν τα κουκιά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως μαζί με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 «αυτό το οποίο είναι απολύτως ρεαλιστικό είναι να συμφωνήσουμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος στις εκλογές της απλής αναλογικής να συμφωνήσουμε με το ΚΙΝΑΛ να φτιάξουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής».

«Αυτό που ζητάω εγώ είναι ισχυρή λαϊκή εντολή» και με «τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρώτο κόμμα, για να βγαίνουν τα κουκιά» τόνισε ο κ. Τσίπρας, καθώς «δεν θα βγαίνουν τα κουκιά, αν είμαστε δεύτεροι», όπως είπε.

«Πιστεύουμε η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει τη δυνατότητα αυτό το 40% να πάει στο 45-46%» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι το πρώτο με τρίτο κόμμα υπάρχει η πιθανότητα «να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση ακόμη και με την απλή αναλογική έχοντας 151». Αν δεν υπάρχει ο μαγικός αριθμός των 151, τότε τα μικρότερα κόμματα θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, αν και «θα εισπράξω πάρα πολλά «όχι» μέχρι τις εκλογές», όπως σημείωσε.

«Η πολιτική μπορεί να έχει και ευθύνη» συνέχισε, καθώς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρατήρησε ότι «δεν μπορεί να μην σε ενδιαφέρει πως θα κυβερνηθεί ο τόπος την επόμενη ημέρα». Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει δημόσια τις προγραμματικές θέσεις του, δηλαδή «τα μεγάλα ζητήματα βάζουμε στο τραπέζι», όπως είπε, αναζητώντας κοινούς τόπους.

Κολλημένος στις εμμονές του ο Βαρουφάκης

«Δεν ξέρω για ποιον λόγο ο κ. Βαρουφάκης αβαντάρει τον κ. Μητσοτάκη. Του δίνει τη δυνατότητα να φέρει ξανά στην επιφάνεια το ξαναζεσταμένο φαγητό. Και ο Βαρουφάκης μέχρι τις εκλογές μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά μετά τις εκλογές πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Μπορεί να επιλέξει για παράδειγμα την ανοχή. Σε μια σειρά από χώρες είχαμε το φαινόμενο να υπάρχει ανοχή από κάποιο κόμμα σε κυβερνήσεις. Έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Θα μιλήσουμε τι θα κάνει ο κ. Βαρουφάκης;

«Δεν είναι δυνάμει συνομιλητής μου» πρόσθεσε για τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά «εγώ απευθύνομαι στον ελληνικό λαό και ζητώ την ευρύτερη δυνατή στήριξη» είπε ο κ. Τσίπρας. Το ΚΚΕ βλέπω ότι δεν δείχνει να ενδιαφέρεται πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Βλέπω και έναν κ. Βαρουφάκη κολλημένο στις εμμονές του. Ο κ. Βαρουφάκης είναι παρτενέρ του Μητσοτάκη σε αυτές τις εκλογές, κοιτά πώς θα δώσει πάσες στον κ. Μητσοτάκη.

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ απευθύνονται σχεδόν στο ίδιο κοινό

«Και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σχεδόν στο ίδιο κοινό. Έχουν ανταγωνιστική σχέση. Ακόμα κι αν είμαστε στη συνέχεια κυβερνητικοί συνεταίροι. Θέλει να έχει μεγαλύτερο ποσοστό και είναι λογικό. Βρέθηκα με τον Σολτς τις προάλλες. Ο Σολτς έγινε καγκελάριος. Έθεσε κανείς το ερώτημα αν το πρώτο κόμμα θα βγάλει Καγκελάριο;»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 32% στις προηγούμενες εκλογές και μπορεί να πετύχει μια μεγάλη νίκη. Μπορούμε να συνεργαστούμε με τις προοδευτικές δυνάμεις. Το ζήτημα του πρωθυπουργού το έχει λύσει ο ελληνικός λαός. Μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να κάτσει απέναντι σε ένα κόμμα και να πει για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Πουθενά στον κόσμο δεν σχηματίζουν κυβερνήσεις οι ηττημένοι. Μπορούμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή».

«Η πρόσκλησή μας απευθύνεται στις προοδευτικές δυνάμεις. Αποκλείεται η ΝΔ και ο κ. Βελόπουλος. Δεν ξέρω αν μπορεί να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα πάρει τη διερευνητική εντολή. Τι θα την κάνει; Πιστεύω ότι σε πρώτο πλάνο έχει τις αποστασίες. Η οικογένειά του έχει το know how. Είπε για κυβέρνηση ενός χρώματος. Η ΝΔ δείχνει ότι δεν μπορεί να βρει συνεργασίες. Ήθελε να έχει την κεντροαριστερά στο τσεπάκι του. Η συμπεριφορά του το έκανε αδύνατο. Ο κ. Μητσοτάκης τον παρακολουθούσε», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤσίπραςΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗεκλογές 2023Νέα Δημοκρατία
Keywords
Τυχαία Θέματα