Τσίπρας στη Βουλή: Ο δρόμος της συγκάλυψης τελείωσε στα Τέμπη

«Σε συγκεκριμένες ευθύνες» για την τραγωδία στα Τέμπη αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα (30/3) στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε «απόπειρα

συγκάλυψης της αλήθειας» για την τραγωδία στα Τέμπη που περιλαμβάνει την ψήφιση του «ακαταδίωκτου» για την Επιτροπή Ελέγχου που διόρισε η κυβέρνηση.

«Δεν φταίνε όλοι γενικά και αόριστα και κανείς συγκεκριμένα. Υπάρχουν συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές που άφησαν σε πλήρη απαξίωση το σιδηροδρομικό δίκτυο για να φτάσουμε τελικά στο αδιανόητο δυο τρένα επί 12 περίπου λεπτά να κατευθύνονται στην ίδια γραμμή, το ένα απέναντι στο άλλο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και πρόσθεσε ότι ο «σεβασμός στα θύματα δεν σημαίνει υποκριτικές συγγνώμες. Σεβασμός στα θύματα σημαίνει σεβασμός στην αλήθεια».

«Ελάχιστη πράξη σεβασμού τα μέτρα στήριξης για τις οικογένειες»

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «τα μέτρα στήριξης στις οικογένειες των θυμάτων που θα ψηφίσουμε σήμερα θα περιμένετε κανείς ως μια ελάχιστη πράξη σεβασμού και ενσυναίσθησης αυτά να είναι αποκλειστικό θέμα της σημερινής διαδικασίας ενός σχεδίου νόμου αποκλειστικά για αυτό. Αλλά τι επέλεξε η κυβέρνηση; Να φέρει ένα νομοσχέδιο που υποτίθεται ότι αφορά τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών και τις ρυθμίσεις ενίσχυσης της ασφάλειας των συγκοινωνιών με μόλις τα 21 από τα 132 άρθρα του να αφορούν αυτό το θέμα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας ο οποίος έκανε λόγο για ασέβεια στους ανθρώπους που χάθηκαν και τους συγγενείς τους.

«Υποχρέωση όλων η αλήθεια»

«Η αλήθεια έχει να κάνει πρωτίστως με το σεβασμό στα θύματα και τις οικογένειές τους. Είναι όμως και απαραίτητος όρος για να νιώσει ξανά ασφάλεια ο πολίτης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, και συνέχισε:

«Η ελληνική κοινωνία που σήμερα αισθάνεται ότι έχει απέναντί της ένα κράτος εχθρικό που δεν παρέχει καμία ασφάλεια. Ο μέσος πολίτης σήμερα να νιώσει ασφάλεια. Πολίτης που ζει, εργάζεται και κυκλοφορεί σε αυτή τη χώρα. Το κάθε παιδί, ο κάθε νέος που κάθεται στα θρανία, ο κάθε εργαζόμενος που παίρνει το πρωί τον προαστιακό σιδηρόδρομο για να πάει στη δουλειά του».

«Η αλήθεια είναι λοιπόν υποχρέωση όλων μας. Γι’ αυτό σε ό,τι μας αφορά και προσπαθήσαμε και το είδατε όλοι φαντάζομαι από την αρχή όχι να σηκώσουμε το δάχτυλο τις κρίσιμες ώρες του πένθους ιδίως, όχι να σηκώσουμε τους τόνους, αλλά προσπαθήσαμε από την αρχή να βάλουμε στον δημόσιο διάλογο τις πραγματικές αιτίες, τα στρατηγικά λάθη και τις παραλείψεις. Δεν κάναμε το δυστύχημα αρένα αντιπαράθεσης, αλλά αναλάβαμε το χρέος που μας αναλογεί στο να κάνουμε ό, τι χρειαστεί ως πολιτεία για να μην ξαναζήσουμε τέτοια φρίκη. Και τώρα παρεμβαίνουμε για να μη γίνει η οργή δύναμη ισοπέδωσης, αλλά να γίνει δύναμη αλήθειας και δικαιοσύνης», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσε την απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τα μέτρα στήριξης και τις ρυθμίσεις ενίσχυσης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, 111 επιπλέον άρθρα που «είναι ετερόκλητες διατάξεις διαφόρων υπουργείων και εξυπηρετήσεις της τελευταίας στιγμής λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές». «Αυτό είναι ασέβεια στους ανθρώπους που χάσαμε και στους συγγενείς τους», σημείωσε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «καθρεφτίζει σε επίπεδο συμβολισμού, τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης σε μια στιγμή».

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια που η μια κρίση διαδέχεται την άλλη, η κυβέρνηση «βαφτίζει τις πληγές στο σώμα της ελληνική κοινωνίας ως αναπότρεπτες και εισαγόμενες» όπως και «τον άδικο χαμό 57 συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων και πολλών νέων παιδιών, θυσία» και «τις κρίσεις, ως ευκαιρία».

«Για ποιον θυσιάστηκαν τόσοι άνθρωποι; Και για ποιον ήταν ευκαιρία οι κρίσεις που περάσαμε; Της πανδημίας, της ενέργειας, της ακρίβειας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, συνέχισε λέγοντας: «Ευκαιρία για να αβγατίσουν τον πλούτο τους λίγοι. Και ευκαιρία για περισσότερα ρουσφέτια, εξυπηρετήσεις, και ενίσχυση του κομματικού κράτους», είπε χαρακτηριστικά και σχολίασε πως η «εύκολη δικαιολογία για τον κύριο Μητσοτάκη, σε όλα τα δύσκολα» είναι «ότι δεν έχει την ευθύνη γιατί δεν ήξερε».

«Ωραίο επιτελικό κράτος… Ο αρχιεπιτελάρχης δεν γνωρίζει τίποτα», σχολίασε, σημειώνοντας πως «όλοι καταλαβαίνουν πλέον ότι πίσω από τα διαρκή ”δεν ήξερα” κρύβεται ο φόβος απέναντι στην ευθύνη».

ΤσίπραςΤέμπηΒουλή
Keywords
Τυχαία Θέματα