Βορίδης για πυρκαγιές: Ήταν ένα από τα χειρότερα καλοκαίρια

«Ήταν ένα από τα χειρότερα καλοκαίρια που είχαμε» σημείωσε σε σχετική συνέντευξή του για τις πυρκαγιές, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24», ο υπουργός τόνισε ότι το θέμα δεν ενδείκνυται για πολιτική αντιπαράθεση, «όχι γιατί τη φοβόμαστε», αλλά γιατί δεν υπάρχουν στρατηγικές και τακτικές διαφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, όπως είπε.

«Ενώ έχουμε αυξήσει τα αεροπλάνα, το προσωπικό μας, τους εθελοντές μας, τα οχήματά μας, ενώ έχουμε βελτιώσει το συντονιστικό κέντρο, γιατί από πέρυσι σε φέτος

έχουμε μια χειρότερη χρονιά;», διερωτήθηκε και απάντησε: «Γιατί οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά δυσμενείς».

Στο σκέλος της καταγραφής των ζημιών, «έχουμε περιορισμένες ζημιές στο επίπεδο των οικιών, 20 έως 30 στην Αλεξανδρούπολη, σε κάποιους άλλους πληγέντες οικισμούς άλλες 10, και άκουσα ότι σε έναν οικισμό στη Ροδόπη υπάρχουν 50, αλλά πρέπει να το δούμε». Τα σπίτια θα αποζημιωθούν μέσω της γνωστής διαδικασίας. «Ήδη ξεκίνησαν οι καταγραφές και τα πρώτα ποσά, τα οποία αφορούν στην απώλεια οικοσκευών, θα μπουν ενδεχομένως στις επόμενες 15 ως 20 ημέρες», συμπλήρωσε.

Παραλλήλως, ο Μ. Βορίδης περιέγραψε, επίσης, το αποζημιωτικό πλαίσιο για τις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία. Για τους κτηνοτρόφους ειδικώς, θα υπάρξει ενίσχυση και για ζωοτροφές για ένα χρονικό διάστημα.

Οι εκτιμήσεις δεν έχουν τελειώσει, διευκρίνισε και συνέχισε σημειώνοντας ότι «οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ θα δοθούν πολύ γρήγορα, μπορεί μέσα στο επόμενο δίμηνο - τρίμηνο να έχουν πάρει χρήματα, αν όχι πλήρη αποζημίωση, ένα πολύ μεγάλο μέρος της πάντως».

1,7 δισ. ευρώ στην Πολιτική Προστασία για τις πυρκαγιές από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης

Για την Πολιτική Προστασία, θα δοθεί 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης και τα χρήματα αυτά θα είναι για μια σειρά παρεμβάσεων, όπως «προμήθεια και άλλων εναέριων μέσων, την προμήθεια νέων τεχνολογικών μέσων, όπως τα drones, που μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη κατάσβεση, μέτρα πρόληψης ή μηχανήματα που θα βοηθήσουν στην πρόληψη».

Είναι, εξ άλλου, «μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει», αλλά, διευκρίνισε, «είναι διαδικασία δημοσίων διαγωνισμών και δημοσίων προσκλήσεων σε συμμετοχή, παίρνει το χρόνο του». Όμως, κατέληξε, «είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιταχύνουμε».

ΠυρκαγιέςΒορίδηςΕΣΠΑΠολιτική Προστασία
Keywords
Τυχαία Θέματα