Βουλή: Ψηφίστηκαν μνημόνια Συνεργασίας των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας Ελλάδας-ΗΠΑ

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκαν τα δύο Μνημόνια Συνεργασίας των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Ελλάδας και ΗΠΑ, για την τοποθέτηση ελληνικού προσωπικού στον στρατό των ΗΠΑ και τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Καταψήφισαν τα άλλα κόμματα της

αντιπολίτευσης.

Το πρώτο είναι το «Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, εκπροσωπούμενου από τον Στρατό των ΗΠΑ, και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, αναφορικά με την απόσπαση/τοποθέτηση ελληνικού προσωπικού άμυνας στον Στρατό των ΗΠΑ». Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας είναι να καθορίσει τους όρους και να υλοποιηθεί η τοποθέτηση ελληνικού προσωπικού άμυνας σε μονάδες του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών και την απόκτηση εμπειρίας σε ένα περιβάλλον πολυεθνικής διαλειτουργκότητας. Η κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας κρίνεται επωφελής για την Ελλάδα, καθώς: α) Αναμένεται να ενδυναμώσει τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο Στρατού Ξηράς και να ενισχύσει την αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. β) Αναμένεται να προσφέρει πολύτιμη εμπειρία σε στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της εξοικείωσης με την επιχειρησιακή οργάνωση και λειτουργία του Στρατού των ΗΠΑ».

Το δεύτερο είναι το «Μνημόνιο Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως εκπροσωπείται από την Ελληνική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, και του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπως εκπροσωπείται από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, με αντικείμενο την τοποθέτηση προσωπικού άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ». Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «σκοπός του Μνημονίου Συμφωνίας σε επιχειρησιακό επίπεδο είναι η απόκτηση τεχνογνωσίας από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, με παράλληλη διασύνδεση με την Τμηματική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, η οποία αποτελεί και εθνική υποχρέωση της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η κύρωση του Μνημονίου Συμφωνίας κρίνεται επωφελής για τη χώρα μας, καθώς: α) Η ελληνική πλευρά προσβλέπει στη συνεργασία μεταξύ των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ για την απόκτηση εμπειρίας, που αφορά, κυρίως, σε επιχειρήσεις, ανάπτυξη, οργάνωση, δόγματα και τακτικές των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων ως μέσο επίτευξης στρατηγικών στόχων. β) Η αμερικανική πλευρά προσβλέπει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ του προσωπικού των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των δύο κρατών».

Οι δύο συμφωνίες συμβάλλουν στην ενίσχυση του εθνικού συμφέροντος και στην αναβάθμιση του αξιόμαχου και της τεχνογνωσίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δημιουργούν ασφαλείς και συμφέρουσες συνθήκες απόκτησης αυτής της εμπειρίας, ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης.

#μνημόνιο_συνεργασίας #ψήφιση #Υπουργείο_Εθνικής_Άμυνας #Στρατός #ΕλλάδαΗΠΑ
Keywords
Αναζητήσεις
vouli-psifistikan-mnimonia-synergasias-ton-ypourgeion-ethnikis-amynas-elladas-ipa.htm
Τυχαία Θέματα