Υποχωρεί λόγω αποθεμάτων το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται την Πέμπτη (26/10) οι τιμές του πετρελαίου μετά την άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και την ενίσχυση του δείκτη του δολαρίου, χάνοντας κάποιο έδαφος που κέρδισε μια ημέρα νωρίτερα όταν οι τιμές εκτινάχθηκαν λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Οι τιμές είχαν κινηθεί ακόμα και κατά 2% υψηλότερα την Τετάρτη, αλλά υποχώρησαν μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει προς το παρόν την αναμενόμενη

εισβολή στη Γάζα.

«Οι κινήσεις των αγορών πετρελαίου σχετίζονται κυρίως με τον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ», δήλωσε η Τίνα Τενγκ, αναλύτρια αγορών της CMC.

Οι επενδυτές εξετάζουν επίσης την άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, ενδεικτικό της χαμηλής ζήτησης.

Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την τελευταία εβδομάδα στα 421,1 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, ξεπερνώντας τα 240.000 βαρέλια που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

«Οι αγορές παραμένουν ασταθείς καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή προκαλεί έντονη ανησυχία, αλλά τα υποκείμενα μεγέθη είναι εποχικά πιο αδύναμα από ό,τι αναμενόταν, με τη ζήτηση προϊόντων στις ΗΠΑ να είναι εκπληκτικά αδύναμη», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi την Πέμπτη.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου από διυλιστήρια στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 207.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ τα ποσοστά χρήσης των διυλιστηρίων μειώθηκαν επίσης κατά 0,5% στο 85,6% της συνολικής δυναμικότητας, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ.

Οι μακροοικονομικές ανησυχίες συνεχίζουν να επηρεάζουν τις προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου, καθώς τα στοιχεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ευρωζώνης σημείωσαν αιφνιδιαστική κάμψη αυτόν τον μήνα.

Ο δείκτης του δολαρίου σημείωσε επίσης ελαφρά άνοδο την Πέμπτη, γεγονός που συμβάλλει στην πίεση των τιμών του πετρελαίου. Ένα ισχυρότερο δολάριο μειώνει τη ζήτηση πετρελαίου καθώς καθιστά το εμπόρευμα πιο ακριβό για όσους έχουν άλλα νομίσματα.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,94% στα 84,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,81% στα 89,40 δολάρια το βαρέλι.

Μικρή άνοδος για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,753% στα 50,300 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,30% στα 2.001,15 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,98% στα 23,23 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,56% στα 3,611 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0547 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,16% στο 1,2089 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8725 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμιΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργό
Keywords
Τυχαία Θέματα