Αντιπυρική περίοδος: Ανοικτή «πληγή» τα ακαθάριστα οικόπεδα

Μια ακόμη σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο, τη δεύτερη μέσα σε λίγα 24ωρα, θα πραγματοποιήσει σήμερα (3/7) το μεσημέρι ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό Θανάση Κοντογεώργη, του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, των δημάρχων Αττικής και των προέδρων των Συνδέσμων Προστασίας Υμηττού,

Πεντέλης και Πάρνηθας.

Μέχρι στιγμής έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία οφείλονται σε εμπρησμό από αμέλεια. Χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι θα συνεχιστούν οι αλλεπάλληλες συσκέψεις, μεταξύ των οποίων θα είναι με δημάρχους, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να υπάρχει συντονισμός σε ό,τι αφορά τα μέτρα και τις παρεμβάσεις πρόληψης, και ο κρατικός μηχανισμός να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών τη θερινή περίοδο που διανύουμε.

«Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι πράγματι υπάρχουν δήμαρχοι που έχουν κάνει σωστά τη δουλειά τους, έχοντας αξιοποιήσει τα χρήματα από το υπουργείο Εσωτερικών. Έχουν ξεχορταριάσει, έχουν κάνει τις εργασίες που έπρεπε να γίνουν στους δημόσιους δρόμους και σε εγκαταλελειμμένα ιδιωτικά οικόπεδα, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη που έχει περάσει η κυβέρνησή μας, η οποία προβλέπει οι δήμοι να έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν και να επιβάλουν πρόστιμα όπου απαιτείται. Υπάρχουν όμως και άλλοι δήμοι οι οποίοι δεν είναι σε αυτό το επίπεδο και σε αυτούς τους δημάρχους θα επιστήσουμε την προσοχή» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Αιτήσεις στην Πυροσβεστική για αυτοψίες

Σημειώνεται πως είναι εκατοντάδες οι αιτήσεις από Δήμους, όπως στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, στις κατά τόπους υπηρεσίες της Πυροσβεστικής για αυτοψίες σε περιφραγμένα ακαθάριστα οικόπεδα, μια «πληγή» σε κάθε αντιπυρική περίοδο καθώς ο ελλιπής καθαρισμός ευνοεί την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς σε συνδυασμό και με τις καιρικές συνθήκες. Υπενθυμίζεται πως είναι σε ισχύ η σχετική Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 με τίτλο «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διάταξη «οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές οφείλουν να εκπληρώνουν την υποχρέωση καθαρισμού, να συναινούν και να επιδεικνύουν ανοχή στους τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους, αυτοψίες και ενέργειες των αρμοδίων οργάνων του οικείου Δήμου και των αρμόδιων πυροσβεστικών υπαλλήλων για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς. Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται μέχρι την 30ή Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των χώρων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας και να συντηρούν αυτόν, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους».

Σε ετοιμότητα εναέρια μέσα

Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι στο υπουργείο Εσωτερικών γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες με στόχο την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών κωλυμάτων τα οποία αποτελούν πρόσκομμα στην άμεση αξιοποίηση κονδυλίων από τους Δήμους και τις Περιφέρειες για την υλοποίηση έργων πρόληψης που αφορούν σε φυσικές καταστροφές. Έκανε λόγο και για διαγωνισμούς που έχουν να κάνουν με προμήθειες Canadair, ελικοπτέρων, πυροσβεστικών οχημάτων και μέσων ατομικής προστασίας  για τους πυροσβέστες, καθώς και τη συνεχή ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό με προσλήψεις στην Πολιτική Προστασία και στο Πυροσβεστικό Σώμα μέσω ΑΣΕΠ.

Αυτή τη στιγμή είναι στη διάθεση της Πυροσβεστικής 91 εναέρια μέσα εκ των οποίων 52 μισθωμένα όπως ελικόπτερα και αεροσκάφη τύπου air tractor, τα οποία συνέβαλαν σημαντικά πέρυσι στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών λόγω της ευελιξίας τους. Ακόμη σε ετοιμότητα θα βρίσκονται εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής αλλά και της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την κατάσβεση και για τη μεταφορά προσωπικού.

Στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί την Παρασκευή είχε συμμετάσχει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης, ο οποίος είχε τονίσει ότι «η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει, με την περιπολία περιοχών σε περίπτωση υψηλής επικινδυνότητας και παράλληλα έχουμε σχέδια ανά περιοχή για εκκένωση, σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί. Η προτεραιότητα όλων μας είναι η ασφάλεια των πολιτών».

Πηγή: reader.gr

The post Αντιπυρική περίοδος: Ανοικτή «πληγή» τα ακαθάριστα οικόπεδα appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα