Εγκρίθηκε η μελέτη για τις διαδρομές περιπάτου, ποδηλάτου και ατόμων με κινητικά προβλήματα στο Πεντελικό

Το Πεντελικό όρος βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, αν και για τους λάθος λόγους, εξαιτίας της διένεξης μεταξύ της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Πεντέλης με τον Σύνδεσμο για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Ωστόσο υπάρχουν και καλές ειδήσεις για το πολύπαθο βουνό, όπως αυτή που δημοσιοποίησε ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και πρώην δήμαρχος Μελισσίων Μανώλης Γραφάκος με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής

δικτύωσης.

Ειδικότερα, όπως μας ενημερώνει ο κ. Γραφάκος, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στις 19 Μαρτίου, ενέκρινε τη μελέτη για τη δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου μονοπατιών, διαδρομών περιπάτου και ποδηλάτου, καθώς και ειδική διαδρομή για άτομα με κινητικά προβλήματα στο Πεντελικό. Η μελέτη, όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, περιλαμβάνει καθαρισμό και βελτίωση των διαδρομών, καθώς και ενιαία σηματοδότηση, ώστε οι πεζοπόροι και οι ποδηλάτες να διευκολύνονται να κινούνται με άνεση και ασφάλεια σε όλο το βουνό, κοντά στη φύση, κοντά στα πολιτιστικά του μνημεία.

«Ήμουν παρών στη συνεδρίαση αυτή και τοποθετήθηκα για το θέμα, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα» τονίζει στη σχετική ανάρτησή του ο κ. Γραφάκος και προσθέτει ότι, μετά την απόφαση, οι δασικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ θα εγκρίνουν τη μελέτη, οπότε και θα ανοίξει ο δρόμος της χρηματοδότησης για την υλοποίηση της παρέμβασης. Επίσης, σημειώνει ότι «η εξέλιξη αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει αν η προηγούμενη δημοτική αρχή του Δήμου Πεντέλης της δημάρχου Δήμητρας Κεχαγιά δεν είχε ασχοληθεί με σοβαρότητα με το θέμα και δεν είχε αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης για λογαριασμό όλου του βουνού, στο πλαίσιο της ευρύτερης κυβερνητικής παρέμβασης για την αναβάθμιση του Πεντελικού».

Η απόφαση για τη μελέτη

Στην ομόφωνη απόφασή της η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του υπουργείου Πολιτισμού, αναφέρει:

Εγκρίνεται η μελέτη με τίτλο «Μελέτη διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και ατόμων με κινητικά προβλήματα στην περιοχή του Πεντελικού όρους». Η έγκριση χορηγείται με τους ακόλουθους όρους:

Να δημιουργηθεί υποέργο «Αρχαιολογικών εργασιών και ερευνών» απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής (ΕΦΑΑΝΑΤ) για την παρακολούθηση των εργασιών κατασκευής των διαδρομών και, σε περίπτωση που παρατηρηθούν αρχαιότητες επί του εδάφους ή προκύψουν κατά τη διάρκεια των εργασιών, για τη σωστική ανασκαφική έρευνα.Οι θέσεις των πινακίδων με αρχαιολογικές πληροφορίες θα καθοριστούν κατόπιν αυτοψίας και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής. Τα κείμενα και το εποπτικό υλικό θα χορηγηθούν από την ΕΦΑΑΝΑΤ στο πλαίσιο του υποέργου.Ως προς τις πεζοπορικές διαδρομές 3, 3Α, 17, 18, 5Α, 5Β, 9Β, 21, 23, 20 και την ποδηλατική διαδρομή 3 που διέρχονται από περιοχές όπου υπάρχουν ορατές αρχαιότητες, να προσδιοριστεί επακριβώς η χάραξή τους σε συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και μετά από τη διενέργεια κοινής αυτοψίας.

Ακολουθεί η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς:

Η απόφασή της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής ΚληρονομιάςΛήψη

The post Εγκρίθηκε η μελέτη για τις διαδρομές περιπάτου, ποδηλάτου και ατόμων με κινητικά προβλήματα στο Πεντελικό appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εγκρίθηκε, Πεντελικό,egkrithike, penteliko