Γεννήθηκε το «Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων»

Κατά τη διάρκεια του 3ου Forum ΣΠΑΥ 2024 γεννήθηκε το «Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων», το πρώτο δίκτυο πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι 91 δήμαρχοι – ιδρυτικά μέλη του ΕΔΑΠ υπέγραψαν την επίσημη διακήρυξη το μεσημέρι της Τρίτης 12 Μαρτίου 2024 στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη.

Η πρωτοβουλία δημιουργίας του Δικτύου βρίσκεται

στο πλαίσιο των διεθνών και εθνικών στρατηγικών για τη μείωση των καταστροφών, και αποσκοπεί στη δημιουργία κοινοτήτων ικανών να αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις (π.χ. κλιματική κρίση, τεχνολογική ανάπτυξη) και να προωθούν τη σημασία της μείωσης του κινδύνου των καταστροφών ως συστατικό στοιχείο της αειφόρου ανάπτυξης. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο έργο της για κοινωνίες ασφαλείς και ανθεκτικές.

Το Δίκτυο δημιουργεί έναν ανοιχτό χώρο για την ανταλλαγή πληροφόρησης και τεχνογνωσίας και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για έναν Φορέα Τεχνικής Βοήθειας –που θα έχει στη διάθεσή του και μια εργαλειοθήκη με δεδομένα, μοντέλα και προγράμματα- ο οποίος θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το Δίκτυο αποσκοπεί τόσο στην ανάπτυξη κοινών ικανοτήτων και δυνατοτήτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και στη διασφάλιση ενός ισχυρού συστήματος πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο, το οποίο θα βρίσκεται σε σταθερή λειτουργία και θα έχει τη δυνατότητα επικαιροποίησης των σχεδίων και των διαδικασιών για την ομαλή εξέλιξη των δραστηριοτήτων του.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κομβικός στην ανάπτυξη ενός ενιαίου εθνικού μηχανισμού ολιστικής κάθετης διαχείρισης κινδύνων και απειλών, που να καλύπτει τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών από τη φάση της πρόληψης έως και τη φάση της αποκατάστασης. Η χρήση των νέων τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης βελτιστοποιεί τους μηχανισμούς πρόληψης και τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας εν γένει. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη διαμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας ως δημόσιας πολιτικής, αλλά παράλληλα, χρειάζεται ισχυρές τοπικές δομές και μηχανισμούς ασφάλειας των πολιτών, προκειμένου οι πολιτικές που εφαρμόζει να είναι αποτελεσματικές.

Οι 91 ιδρυτικοί δήμοι – μέλη είναι:

Ελληνικού-ΑργυρούποληςΑθηναίωνΗλιούποληςΠαπάγου-ΧολαργούΠαιανίαςΑγίας ΠαρασκευήςΒύρωναΚρωπίαςΔάφνης-ΥμηττούΠ. ΦαλήρουΘεσσαλονίκηςΠειραιάΑλεξανδρούποληςΙωαννιτώνΛαρισαίωνΑμπελοκήπων-ΜενεμένηςΝεάπολης-ΣυκεώνΝάξου & Μικρών ΚυκλάδωνΒέροιαςΑνατολικής ΣάμουΧανίωνΣάμηςΑργοστολίουΙθάκηςΛηξουρίουΑσπροπύργουΜεγαλόποληςΑνδραβίδας-ΚυλλήνηςΚωΙητώνΡαφήνας-ΠικερμίουΛίμνης-Αγίας Άννας-ΜαντουδίουΛοκρώνΗρωικής Νήσου ΨαρώνΔωδώνηςΑγίου ΕυστρατίουΒελβεντούΚασσάνδραςΜήλουΣιντικήςΔιστόμου-Αράχωβας-ΑντίκυραςΜετεώρωνΕρυμάνθουΠαλλήνηςΝίκαιας-Αγ. Ι. ΡέντηΦυλήςΓαλατσίουΒιάννουΑλμωπίαςΕπιδαύρουΡόδουΛυκόβρυσης-ΠεύκηςΩραιοκάστρουΜάνδρας-ΕιδυλλίαςΠεντέληςΤροιζηνίας-ΜεθάνωνΣοφάδωνΑγίου ΔημητρίουΣκοπέλουΔελφώνΆνδρουΠρέβεζαςΝέας ΙωνίαςΑχαρνώνΠλατανιάΝισύρουΣουλίουΛίμνης ΠλαστήραΜεγαρέωνΣαρωνικούΔομοκούΣιθωνίαςΓορτυνίαςΜεγανησίουΧίουΜαρκοπούλου-ΜεσογαίαςΚαμένων ΒούρλωνΚορινθίωνΑργιθέαςΒόρειας ΚέρκυραςΑγρινίουΑγίου ΝικολάουΛουτρακίου-Περαχώρας Αγίων ΘεοδώρωνΔήμος ΤεμπώνΔήμος ΛαμιέωνΔήμος ΚαλαβρύτωνΔήμος Μοσχάτου ΤαύρουΔήμος ΘέρμηςΔήμος Φούρνων ΚορσέωνΔήμος Αρχαίας ΟλυμπίαςΔήμος Ξηρομέρου

The post Γεννήθηκε το «Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων» appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γεννήθηκε, Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων,gennithike, diktyo anthektikon poleon