Γιώργος Μπαλάφας: Για την αλλαγή στην Περιφέρεια Αττικής

Όσα ζήσαμε όσοι κυκλοφορούσαμε τις προηγούμενες ημέρες, με την κακοκαιρία αλλά και οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου απέδειξαν για ακόμα μία φορά τη σημασία των αντιπλημμυρικών έργων. Σε ένα μήνα πραγματοποιούνται αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα. Η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού αποτελούν τον πυλώνα διοίκησης που βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη και πρέπει επιτέλους να αποκτήσει τη φωνή και τη δυναμική που της αξίζει.

Γράφει ο Γιώργος Μπαλάφας*

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές

του Οκτωβρίου κρίνεται η ζωή μας και η καθημερινότητά μας, κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Θα κληθούμε να αποφασίσουμε αν θα αλλάξουμε πορεία στην Περιφέρεια Αττικής, αν θα επανέλθουμε στον δρόμο της ανάπτυξης με διαφάνεια, αν θα προχωρήσουμε με βάση ένα ρεαλιστικό, τεκμηριωμένο και σύγχρονο πρόγραμμα στην επόμενη ημέρα.

Τα προηγούμενα χρόνια στην Περιφέρεια Αττικής ζήσαμε την οικονομική κατάρρευση, καθώς κατά τη διάρκεια της διοίκησης Πατούλη για πρώτη φορά οι προϋπολογισμοί ήταν ελλειμματικοί. Ζήσαμε ακόμα την απαξίωση του θεσμού του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και την παγίωση της λογικής των απευθείας αναθέσεων. Κλειστοί διαγωνισμοί με πρόσκληση, σε μία πρακτική που «τραυμάτισε» βαθιά την αξιοπιστία της αυτοδιοίκησης και την σχέση της με τους πολίτες. Σε ένα αγαπημένο «εργαλείο» της διοίκησης που έφερε εκπτώσεις σε έργα ύψους 3%, όταν στους αντίστοιχους ανοιχτούς διαγωνισμούς οι εκπτώσεις κυμαίνονταν στο 40%.

Σε πραγματικά μεγέθη, και για να γίνει κατανοητό από όλους μας, ένα έργο, για παράδειγμα, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να δημοπρατηθεί 600.000 ευρώ και όχι 970.000 ευρώ. Τέτοια ήταν η κατάσταση στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας επί διοίκησης Πατούλη.

Για πρώτη φορά εμφανίστηκε το φαινόμενο τόσα έργα να σταματάνε ή να μην προχωράνε, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το αντιπλημμυρικό έργο στα Πευκάκια, το δημαρχείο της Αγίας Παρασκευής, το ρέμα Σαπφούς, το αθλητικό κέντρο στο τρίγωνο Φραγκοπούλου, το υπόγειο πάρκινγκ στο ΟΤ 150 στη Νέα Ιωνία. Επίσης, καμία πρόοδος δεν υπήρξε στην διαχείριση των απορριμμάτων, παρά μόνο διαγωνισμοί που ακόμα και οι φιλικά προσκείμενοι στην κυβέρνηση Δήμαρχοι έχουν καταγγείλει μέσω της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).

Απέναντι σε αυτή την εικόνα κατάρρευσης και πλήρους εξαχρείωσης των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης θα κληθούμε ως πολίτες να αποφασίσουμε αν θα επαναφέρουμε τη δημοκρατική λειτουργία στην Περιφέρεια Αττικής, αν θα σταματήσουμε την υποβάθμιση της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αν θα βάλουμε ένα τέλος στις απευθείας αναθέσεις και τους κλειστούς διαγωνισμούς που έγιναν κανονικότητα. Αν θα βάλουμε ένα τέλος στην χρεωκοπία της Περιφέρειας Αττικής.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές δίνουμε τη μάχη για μια Περιφέρεια που θα αξιοποιήσει τους πόρους προς όφελος των πολιτών, που θα ασκήσει το ρόλο της ως αναπτυξιακός πυλώνας, που θα δημοπρατεί με διαφάνεια τα απαραίτητα έργα και θα τα ολοκληρώνει, που θα δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, θα ακούει τους πολίτες και θα σέβεται το περιβάλλον.

Στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η ομάδα της Περιφερειακής Παράταξης «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης» και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Ιωακειμίδης. Μία προσπάθεια όμως που χωρίς τους πολίτες, χωρίς τους δημοκράτες πολίτες και κατοίκους της Περιφέρειας Αττικής δεν μπορούμε να τη δώσουμε.

Όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη και όλοι μαζί θα κερδίσουμε την επόμενη ημέρα, μακριά από την ασυδοσία, με σοβαρότητα, πλάνο και λογοδοσία. Αξίζουμε πολύ καλύτερα και για τις γειτονιές μας και για τις πόλεις μας και για την Περιφέρειά μας. Να το πιστέψουμε και να διεκδικήσουμε με αγώνα κι αποφασιστικότητα ένα καλύτερο αύριο.

* Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι περιφερειακός σύμβουλος Βόρειου Τομέα Αθηνών

The post Γιώργος Μπαλάφας: Για την αλλαγή στην Περιφέρεια Αττικής appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα