Λαϊκή Συσπείρωση: Απειλείται το δάσος Μορέλλα στην Κάτω Πεύκη

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λυκόβρυσης – Πεύκης καλεί τους κατοίκους του Δήμου σε ενημέρωση-συζήτηση για την υπεράσπιση και την προστασία του δάσους Μορέλλα, στην Κάτω Πεύκη, αλλά και για τα επόμενα βήματα για την οργάνωση του αγώνα των κατοίκων στην κατεύθυνση της προστασίας αλλά και ανάδειξης του άλσους ως χώρου πρασίνου και αναψυχής για την περιοχή. Η συζήτηση προγραμματίζεται για την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, στις 11 το πρωί, στο ξέφωτο του δάσους.

Η παράταξη υπενθυμίζει ότι εδώ και πολλά χρόνια έχει τοποθετηθεί ολοκληρωμένα και

ουσιαστικά σχετικά με την προστασία των δασών της πόλης, αλλά και την ανάδειξή τους ως τους βασικούς πνεύμονες πρασίνου της Λυκόβρυσης και της Πεύκης. Η σπουδαιότητά τους, όπως σημειώνει, έχει υπερτοπικό χαρακτήρα, καθώς το δασογενές περιβάλλον και η έκτασή του έχουν καθοριστική συμβολή στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στο ισοζύγιο του άνθρακα, στην ποιότητα του αέρα και στη διαμόρφωση του μικροκλίματος της ευρύτερης περιοχής.

Την ίδια στιγμή, όμως, η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει ότι τα δάση είναι παρατημένα, με ευθύνη του Δήμου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την προστασία και τη διαχείρισή τους, σε συνεννόηση και με το αρμόδιο δασαρχείο.

Πλέον προέκυψε κι άλλο θέμα σε ό,τι αφορά ειδικότερα το δάσος Μορέλλα, καθώς -όπως υποστηρίζει η παράταξη- έχουν έρθει στο προσκήνιο και οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες περιοχών εντός του χώρου, οι οποίοι εγείρουν αξιώσεις που αγγίζουν περίπου τη μισή έκτασή του «και μάλιστα με φερόμενους τίτλους ιδιοκτησίας από την εποχή της Τουρκοκρατίας», όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Το πρόβλημα, σύμφωνα με την παράταξη, είναι ότι η πολιτική όλων των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου, μαζί με την «αργόσυρτη» και γραφειοκρατική αντιμετώπιση από πλευράς του κεντρικού κράτους και των αρμοδίων φορέων, οδήγησαν σε πολύ αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του άλσους Μορέλλα, αλλά και τον χαρακτήρα του. Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι μπροστά στο δικαστήριο σε δεύτερο βαθμό, που θα πραγματοποιηθεί στις 13/2/2024, έχει παρουσιαστεί μία απόφαση της Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) για τους δασικούς χάρτες από τον Μάρτιο του 2023, όπου αποχαρακτηρίζει μια σημαντικά μεγάλη έκταση εντός του δάσους Μορέλλα και ουσιαστικά απειλεί τον δασικό χαρακτήρα του.

Όπως τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση προς όλες τις πλευρές, «ανεξάρτητα από την όποια απόφαση του δικαστηρίου, ανεξάρτητα από τη νομική πλευρά της υπόθεσης, το δάσος Μορέλλα ανήκει στον λαό της Πεύκης. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, μαζί με τον λαό και τους φορείς της περιοχής, για την προστασία του δάσους από όποιους το επιβουλεύονται, από όσους το έχουν  βάλει στο μάτι για να κερδοσκοπήσουν, πατώντας στην πολιτική Ε.Ε. και κυβερνήσεων που εμπορευματοποιεί τη γη και τα δάση».

The post Λαϊκή Συσπείρωση: Απειλείται το δάσος Μορέλλα στην Κάτω Πεύκη appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα