Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή: Η υπόθεση του ΟΑΚΑ είναι καμπάνια ιδιωτικοποίησης και όχι δημοσιογραφική αποκάλυψη

Είναι γνωστό σε όλους και όλες πλέον, από τη συστηματική καμπάνια συγκεκριμένου είδους μέσων ενημέρωσης, ότι το Ολυμπιακό Στάδιο (ΟΑΚΑ), θα παραμείνει κλειστό λόγω προβλημάτων στατικότητας που εντοπίζονται στο «στέγαστρο Καλατράβα», το οποίο κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 της Αθήνας αλλά, εξ όσων γράφτηκαν

και ειπώθηκαν, δεν συντηρήθηκε ποτέ.

Εκτιμούμε ότι η «αποκάλυψη» αυτή, ο χρόνος που γίνεται και κυρίως, η επιμονή και η επιμέλεια με την οποία επαναλαμβάνεται, δεν είναι τυχαία. Αντίθετα, εξυπηρετεί την από καιρό κοινολογημένη απόφαση το Ολυμπιακό Στάδιο να παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση σε ιδιωτικές εταιρίες.

Πρόκειται δηλαδή για κλασική περίπτωση «gentrification», όπου περιοχές ή υποδομές που έχουν πληρωθεί από τα λεφτά του φορολογούμενου λαού, αφήνονται να “μαραζώσουν”, χωρίς να δίνεται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες η απαραίτητη φροντίδα, ώστε αργότερα να «εξευγενιστούν», δηλαδή στην πράξη, να διατεθούν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να αναπλαστούν, και κατόπιν:

α) να γίνουν ιδιωτικές και αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος υπέρ των εταιριών και

β) να αλλάξει η κοινωνική σύνθεση των χρηστών/χρηστριών.

Αυτή ακριβώς η αλλαγή κοινωνικής σύνθεσης (ότι δηλαδή απλοί άνθρωποι μεσαίων και χαμηλών οικονομικών στρωμάτων δεν θα έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα που θα απαιτείται για την χρήση των υπηρεσιών) γίνεται αποδεκτή από την κοινωνία ακριβώς μέσα από την εγκατάλειψη των δημόσιων υποδομών από το Κράτος και από την επίμονη καμπάνια των ΜΜΕ να την προβάλλουν, δημιουργώντας στους πολίτες/τιδες την αίσθηση ότι: «αν δεν το πάρει ιδιώτης δεν θα αναπλαστεί ποτέ», «αν δεν το πάρει ιδιώτης θα μείνει έτσι», ή «Και τι να γίνει; Να πέσει στα κεφάλια μας;»

Οι ευθύνες του Δήμου

Αυτό που δεν είναι γνωστό, παρά μόνο ίσως σε ελάχιστες/ους στην πόλη μας, είναι ότι το Ολυμπιακό Στάδιο αποτελεί μέρος της γης της πόλης μας. Πρόγονοι οικογενειών της πόλης έδωσαν τα κτήματά τους μπιρ παρά για να σχηματιστεί ο χώρος, όπου αυτό χτίστηκε, Γι’ αυτούς τους λόγους, ο εκάστοτε Δήμαρχος Αμαρουσίου ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο εκ μέρους του Δήμου συμμετέχει «ex officio» στο Διοικητικό του Συμβούλιο του ΟΑΚΑ.
Τα τελευταία 17 χρόνια η θέση αυτή αντιστοιχεί στη σημερινή (απερχόμενη) δημοτική διοίκηση, είτε επί Πατούλη, είτε επί Αμπατζόγλου, που ορίζει σταθερά τον ίδιο εκπρόσωπο. Από το αποτέλεσμα της τύχης του Ολυμπιακού Σταδίου, το οποίο εμείς οι πολίτες/τιδες μαθαίνουμε τώρα, με τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, καταλαβαίνουμε ότι η Διοίκηση του Δήμου δεν επιτέλεσε τον ρόλο της στη θέση αυτή. Ουδέποτε στα 17 χρόνια της παρούσας διοίκησης δεν υπήρξε δημόσια διαμαρτυρία, ενημέρωση, παρέμβαση, διεκδίκηση της συντήρησης του στεγάστρου και των λοιπών Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και μάλιστα, προς όφελος των απλών χρηστριών/των τους.

Αντίθετα, πάντα η διοίκηση στεκόταν απέναντι στα αιτήματα (και) της παράταξής μας (Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή) για διεκδίκηση δωρεάν χρήσης των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Σταδίου για τους πολίτες/τιδες προς ενίσχυση του μαζικού αθλητισμού. Στον αντίποδα, ποτέ δεν προέβαλε κανένα εμπόδιο στην προοπτική ιδιωτικοποίησης των χώρων αυτών, υποστηρίζοντας (και εκείνη) την «άποψη» ότι «δεν υπάρχει καλύτερη δυνατότητα». Με λίγα λόγια, συγκάλυψε την καμπάνια για την ιδιωτικοποίηση του χώρου.

Οι επιπτώσεις

Αποτέλεσμα της υλοποίησης του «project» της ιδιωτικοποιημένης «ανάπλασης» του Ολυμπιακού σταδίου για το Μαρούσι μας είναι:

α) η αποστέρηση κάθε δυνατότητας δωρεάν χρήσης (ή διεκδίκησής της) από τους δημότες/τισσες.

β) η περαιτέρω αύξηση της κυκλοφοριακής κίνησης της ευρύτερης περιοχής, ως πολυχώρου διασκέδασης και επαγγελματικού αθλητισμού με σκοπό το κέρδος.

γ) η συνακόλουθη περιβαλλοντική επιβάρυνση (μόλυνση ατμόσφαιρας, αύξηση όγκου απορριμμάτων κλπ) ενός δήμου που είναι «πρωταθλητής» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Εν τέλει, η υποβάθμιση της ζωής όλων μας.

Η σημερινή δημοτική αρχή, που ήδη μετρά 17 χρόνια στην διαχείριση του Δήμου, δεν είναι άμοιρη ευθυνών για αυτήν την κατάσταση που όχι μόνο χειροτερεύει τη ζωή μας, αλλά ντροπιάζει και τη χώρα μας. Στήριξε με πράξεις ή παραλείψεις της, τις πολιτικές εγκατάλειψης, με τελικό στόχο την παράδοση των δημόσιων υποδομών σε ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες και τις εταιρίες τους, αποστερώντας τους δημότες από το δικαίωμά τους στη δημόσια περιουσία και στο δημόσιο αθλητικό χώρο.

Υ.Γ.: Το Ελληνικό Κράτος χρωστά στον Δήμο Αμαρουσίου ένα αγωνιστικό/πρωταθλητικών προδιαγραφών γήπεδο ποδοσφαίρου, με υποχρέωση να βρίσκεται μέσα στην έκταση του Ολυμπιακού Σταδίου στον Άγιο Θωμά (σ.σ.: και πουθενά αλλού στην πόλη μας). Το είχαμε φτιάξει με τα χρήματα του Μαρουσιώτικου λαού και καταστράφηκε για να πάει για χρήσεις εξυπηρέτησης υψηλών επισκεπτών των αγώνων, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η απερχόμενη δημοτική αρχή, επί δεκαεπτά χρόνια και μέχρι σήμερα, δεν έχει αξιώσει την νόμιμη απαίτησή της ποτέ.

Άραγε, γιατί σιώπησε;

The post Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή: Η υπόθεση του ΟΑΚΑ είναι καμπάνια ιδιωτικοποίησης και όχι δημοσιογραφική αποκάλυψη appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή, ΟΑΚΑ,marousi adesmefti foni, oaka