ΜΑΤ, αντιπαραθέσεις και διαφορετικές εκδοχές για τα σχέδια μετατροπής πλατείας του Παπάγου σε σχολικό συγκρότημα

Τη δική τους εκδοχή για τα γεγονότα της 30ής Ιουνίου που κατήγγειλε ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο κάποιοι πολίτες -λειτουργώντας ως ακτιβιστές- επιχείρησαν να εμποδίσουν προκαταρκτικές εργασίες για την ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος (4ο Δημοτικό, 4ο Νηπιαγωγείο), δίνει η Κίνηση Κατοίκων για τη Διάσωση της πλατείας 28ης Οκτωβρίου στον Παπάγο.

Η Κίνηση αναφέρει ότι, μετά από μήνυση του δημάρχου κατά των συνδημοτών του, οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν προκειμένου

να προστατεύσουν την πλατεία τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Την ίδια στιγμή, ο φορέας περιγράφει το ιστορικό της πλατείας στην οποία ο Δήμος σκοπεύει να κατασκευάσει σχολικό συγκρότημα 2.245 τ.μ. και παραθέτει τους λόγους για τους οποίους αντιστέκονται σθεναρά σε αυτήν την προοπτική (έχουν ήδη συλλεγεί 2.100 υπογραφές κατά των σχεδίων της δημοτικής αρχής, όπως αναφέρεται).

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Κίνησης Κατοίκων για τη Διάσωση της πλατείας 28ης Οκτωβρίου:

«Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΠΑΠΑΓΟΥ – ΧΟΛΑΡΓΟΥ  ΣΤΕΛΝΕΙ  ΤΑ  ΜΑΤ  ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΟΥ  ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ  ΤΑ  ΔΕΝΤΡΑ

Την Παρασκευή 30-6-2023  κάτοικοι του Παπάγου, ενήλικες, παιδιά και ηλικιωμένοι, που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα δέντρα της  ζωής  τους, βρέθηκαν απέναντι  από  άνδρες  των ΜΑΤ, που κρατούσαν ασπίδες και δακρυγόνα, απέναντι από ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας, ταξίαρχο και ανώτατους αξιωματικούς της αστυνομίας. Κακομεταχείριση και  6 συλλήψεις φιλήσυχων ατόμων ήταν το αποτέλεσμα της μήνυσης που κατέθεσε ο δήμαρχος κατά των δημοτών του. ΄

Ηταν προφανώς αποτέλεσμα και της ψευδούς παρουσίασης γεγονότων που ποτέ δεν είχαν συμβεί, ότι δηλαδή ασκήθηκε βία εκ μέρους των συγκεντρωμένων κατοίκων κατά τις δύο προηγούμενες απόπειρες του μηχανήματος να πραγματοποιήσει τις γεωτεχνικές έρευνες, παρουσιάζοντας τους δημότες του το λιγότερο ως τραμπούκους. Μάλιστα ο γενικός γραμματέας του Δήμου κ. Μαυρικάκης ανέφερε ψευδώς ότι την πρώτη φορά που ήρθαν οι τοπογράφοι για μετρήσεις, ασκήθηκε βία εναντίον τους από τους κατοίκους που είχαν κατέβει στην πλατεία και ότι τους έριξαν κάτω τη μηχανή (όπως είπε στην αρχή) ή ότι τους έσπασαν τη μηχανή (όπως είπε μετά). Ασύστολα ψεύδη που ευτυχώς αποδεικνύονται.

Το ιστορικό και οι λόγοι που διαμαρτυρόμαστε

Κάποτε, το 1969, ο χώρος της πλατείας 28ης Οκτωβρίου (Το «Ελαφάκι», όπως είναι γνωστή από το γλυπτό του γλύπτη Μωραϊτη που τη στολίζει) στο ΓΠΣ προοριζόταν να γίνει σχολείο. Βασιζόμενη ΜΟΝΟ σε αυτό το γεγονός η σημερινή Δημοτική Αρχή αποφάσισε την ίδρυση του 4ου Δημοτικού και του 4ου Νηπιαγωγείου Παπάγου στον χώρο της πλατείας-πάρκου, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι επί δεκαετίες ο χώρος έχει διαμορφωθεί σε πλατεία-πάρκο, αδιαφορώντας και για το γεγονός ότι στην πλατεία-πάρκο υπάρχουν 90 πολύ μεγάλα δέντρα (πεύκα και ευκάλυπτοι), που σήμερα, μετά από 50 χρόνια, έχουν φτάσει σε ύψος μέχρι και πάνω από 20 μέτρα και άλλα 30 μικρότερα πευκάκια και άλλου είδους δέντρα.

Δεν είναι ότι τα δεκάδες δέντρα φύτρωσαν μόνα τους, δεν είναι οι κάτοικοι που χτίσανε το σιντριβάνι, που βάλανε το αυτόματο πότισμα, το φωτισμό, τις κούνιες, τα παγκάκια, τους πλακόστρωτους διαδρόμους. Δεν είναι οι κάτοικοι που τη στόλισαν με το γλυπτό του γλύπτη Μωραϊτη, δεν είναι οι κάτοικοι που την εγκαινίασαν ως πλατεία, δεν είναι οι κάτοικοι που την ονόμασαν «Πλατεία 28ης Οκτωβρίου», αλλά η Δημοτική Αρχή, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από σχεδιασμό και  δαπανώντας χρηματικούς πόρους, παραδίνοντάς την ως χώρο αναψυχής στους κατοίκους.

Όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, αλλά και η σημερινή, επί τόσες δεκαετίες τη φρόντιζαν, την περιποιούνταν, έκαναν βελτιώσεις και οι κάτοικοι απολαμβάνουν τα οφέλη από τη χρήση της, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελεί ένα από τα τοπόσημα του προαστίου μας.

Έρχεται τώρα μετά από τόσες δεκαετίες η Δημοτική Αρχή, η οποία είναι ενιαία και αδιαίρετη, να εκμεταλλευτεί τη δική της πλημμέλεια του μη τυπικού αποχαρακτηρισμού της πλατείας-πάρκου ως χώρο σχολείου και στερεί από τους κατοίκους (από όλους τους κατοίκους, όχι μόνο από τους περιοίκους) το αγαθό που απολαμβάνουν επί δεκαετίες. Ετοιμάζεται να θυσιάσει την πλατεία-πάρκο και να κόψει τα 120 δέντρα της, ετοιμάζεται να κτίσει σε αυτήν κτίρια 2.245 τετραγωνικών μέτρων, στον βωμό της εύκολης, γρήγορης λύσης με το ψευδέστατο επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν άλλοι χώροι και άλλες λύσεις για σχολεία.  Προσπαθεί έτσι  να καλύψει την ανικανότητα και την αδράνειά της που τόσα χρόνια δεν έχει δρομολογήσει ενέργειες για να εκμεταλλευτεί τεράστιες χέρσες εκτάσεις, κατάλληλες και για σχολεία, που υπάρχουν στα όρια του Δήμου.

2.100 μέχρι στιγμής κάτοικοι έχουν δηλώσει με τις υπογραφές τους την αντίθεσή τους  στην καταστροφή και στην τσιμεντοποίηση της πλατείας-πάρκου.

 Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει αυτό το έγκλημα.            

ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ».

The post ΜΑΤ, αντιπαραθέσεις και διαφορετικές εκδοχές για τα σχέδια μετατροπής πλατείας του Παπάγου σε σχολικό συγκρότημα appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΜΑΤ, Παπάγου,mat, papagou