Βλάσσης Σιώμος: Η σχέση ανάμεσα σε κάπνισμα και περιβάλλον είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι φαντάζεται κανείς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος το 1987, για να επιστήσει την παγκόσμια προσοχή στην επιδημία του καπνού και στις καταστροφικές επιπτώσεις που προκαλεί.Το 1988 εγκρίθηκε το ψήφισμα WHA42.19, που ζητούσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου.

Είναι γνωστό σε όλους πως το κάπνισμα προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Κάποιους από αυτούς δεν τους είχαμε καν φανταστεί. Το τσιγάρο, όπως γνωρίζουμε, προκαλεί σοβαρά

προβλήματα στην υγεία μας. Τα προβλήματα αυτά αφορούν δερματοπάθειες, δυσλειτουργίες του αναπνευστικού και αυξάνουν τον κίνδυνο υπογεννητικότητας και εμφάνισης καρκίνου. Συγχρόνως με αυτά όμως, με την καύση του τσιγάρου αναδύονται χημικές ουσίες οι οποίες επιδρούν αρνητικά στο περιβάλλον.

Το τσιγάρο αποτελεί μια ανθρωπογενή πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Έχει αναγνωριστεί, μάλιστα, ως μια βασική πηγή παραγωγής αιωρούμενων σωματιδίων.

Με την προσοχή εστιασμένη στο πρόβλημα των πλαστικών φαντάζει σχεδόν αδιανόητο το γεγονός ότι τα αποτσίγαρα αποτελούν την πλειονότητα των απορριμάτων ξεπερνώντας και τα πλαστικά.

Η διαδικασία παραγωγής του τσιγάρου είναι σύνθετη και περιλαμβάνει πολλά στάδια. Σε πολλά από αυτά τα στάδια χρησιμοποιούνται μέθοδοι βλαπτικοί προς το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Έτσι, σε πρώτο στάδιο, κατά την καλλιέργεια του καπνού γίνεται χρήση χημικών ουσιών, όπως ζιζανιοκτόνα και μυκητοκτόνα. Στη συνέχεια, απαιτείται η χρήση του ξύλου για την κατασκευή του. Αυτό οδηγεί σε αποψίλωση πολλών περιοχών ώστε να καλυφθεί η ανάγκη αυτή. Συγχρόνως, κατά τη διαδικασία παρασκευής του στις βιομηχανίες πραγματοποιείται ρίψη των τοξικών αποβλήτων στις κοντινές, υδάτινες περιοχές. Τέλος, ο κίνδυνος που προκαλείται στο φυσικό περιβάλλον με το αμελές πέταγμα των απορριμάτων του τσιγάρου σε περιοχές με βλάστηση και πανίδα είναι τεράστιος. Πολλές πυρκαγιές έχουν εκκινήσει με τη ρίψη ενός και μόνο αποτσίγαρου σε ξερά χόρτα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), αντιδήμαρχος Πεντέλης, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος, δήλωσε:

«Η σχέση ανάμεσα σε κάπνισμα και περιβάλλον είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι φαντάζεται κανείς και οι επιπτώσεις του πρώτου στο δεύτερο πολύ σοβαρές.

Οι επιπτώσεις του καπνού στο περιβάλλον σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι οι εξής:

Η παραγωγή καπνού συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή, σπαταλώντας πόρους και καταστρέφοντας τα οικοσυστήματα.Περίπου 3,5 εκατομμύρια εκτάρια γης καταστρέφονται για την καλλιέργεια καπνού κάθε χρόνο. Η καλλιέργεια καπνού συμβάλλει στην αποψίλωση των δασών, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο.Κάθε προϊόν καπνού που χρησιμοποιείται σπαταλά πολύτιμους πόρους από τους οποίους εξαρτάται η ύπαρξή μας. Ο καπνός του τσιγάρου συμβάλλει σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.Σταματήστε το κάπνισμα για την υγεία σας και την υγεία του πλανήτη μας».

The post Βλάσσης Σιώμος: Η σχέση ανάμεσα σε κάπνισμα και περιβάλλον είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι φαντάζεται κανείς appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα