Ανεπαρκείς υποδομές, υποστελεχωμένες υπηρεσίες και υποβαθμισμένες αμοιβές καταγγέλουν οι γεωτεχνικοί

Φως στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωτεχνικοί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, τις συνθήκες αλλά και για τις αμοιβές τους μίλησαν οι εκπρόσωποί τους στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, παρουσία των πρωτοβάθμιων σωματείων της Ομοσπονδίας.

Οι ανεπαρκείς υποδομές, ειδικά έναντι των όμορων χωρών, είναι ένα από τα βασικά θέματα που καταγγέλουν οι γεωτεχνικοί και που έχει ως αποτέλεσμα τους πλημμελείς ελέγχους στα σύνορα. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά θέματα, από τα 15 ευρώ

την ώρα που παίρνουν οι γεωτεχνικοί τα 5 ευρώ κρατούνται υπέρ του Δημοσίου και αφού γίνονται οι κρατήσεις για την εφορία, η αμοιβή καταλήγει να είναι 5 ευρώ την ώρα.

Οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην υποστελέχωση που υπάρχει σε όλες τις υπηρεσίες πανελλαδικά. Για παράδειγμα μίλησαν για την Εύβοια η οποία το 2005 είχε 25 κτηνίατρους που έκαναν ελέγχους στα σφαγεία και σήμερα έχει μόλις 5.

Ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, δήλωσε πως οι γεωτεχνικοί είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους: «Είναι η πρώτη φορά που είδαμε τέτοια συσπείρωση του κλάδου. Αν ξεκινούσε η απεργία όλα θα ήταν κλειστά. Είναι όμως και πρώτη φορά που έχουμε καταδίκη μιας ομοσπονδίας πριν ξεκινήσει η απεργία. Ήταν τόσο μεγάλη η πρεμούρα που ήθελαν να μας καταδικάσουν πριν την απόφαση του δικαστηρίου», τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στα αιτήματά τους διεξοδικά:

Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στους γεωτεχνικούς που ασχολούνται σε αντίστοιχες συνθήκες.Αλλαγή στον τρόπο καταβολής των πρόσθετων τελών στους δικαιούχους γεωτεχνικούς.Χορήγηση τελών επισήμων ελέγχων, σύμφωνα με τον Καν. ΕΕ 2017/625.Χορήγηση ελεγκτικής αποζημίωσης στους επίσημους ελεγκτές γεωτεχνικούς.Καταβολή του επιδόματος 6%/ο για τους γεωτεχνικούς, όπως έχει νομοθετηθεί.Αύξηση των ημερών για τις εκτός έδρας μετακινήσεις και μείωση της χιλιομετρικής απόστασης.Δημιουργία κλαδικού γεωτεχνικού μισθολογίου που να αντικατοπτρίζει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου.Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.Άμεση στελέχωση των γεωτεχνικών υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό και χορήγηση των αναγκαίων πόρων για την εύρυθμη λειτουργία τους.Καμία ιδιωτικοποίηση των αντικειμένων των δημοσίων γεωτεχνικών υπηρεσιών.Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας μη μισθολογικών παροχών.Τροποποίηση των οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας των περιφερειών με ξεχωριστές διοικητικές δομές για τις γεωτεχνικές υπηρεσίες (αγροτικής οικονομίας, κτηνιατρικής) σε κάθε περιφερειακή ενότητα.Ασφάλεια και υγιεινή εργασίαςΆμεση αναμόρφωση της σύνθεσης και του πλαισίου λειτουργίας των Ε.Π.Ε.Α..Κατάργηση των τριμελών επιτροπών του άρθρου 35 του Ν. 5075/2023.Άμεση έκδοση του νέου οργανόγραμματoς του Υ.Π.ΕΝ. και των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών.Διοικητική και οικονομική υποστήριξη των δασικών υπηρεσιών με εξασφάλιση των απαραίτητων ειδικοτήτων προσωπικού.Νομική κάλυψη των γεωτεχνικών υπαλλήλων των δημοσίων υπηρεσιών

Σύμφωνα με όσα είπαν οι γεωτεχνικοί οι βασικότεροι έλεγχοι στις εισαγωγές από τρίτες χώρες γίνονται:

Στον Έβρο 10.000 έλεγχοι ετησίωςΣτον Πειραιά 11.500 έλεγχοι ετησίωςΣτο αεροδρόμιο της Αθήνας 11.500 έλεγχοι ετησίωςΣτην Θεσσαλονίκη 12.000 έλεγχοι ετησίως

Μέσα στα θέματα, επίσης, που κατήγγειλαν είναι το γεγονός πως το κράτος εισπράττει ανταποδοτικά τέλη από τους ιδιώτες αλλά δεν τα καταβάλλει στους ελεγκτές, που μεταφράζεται ως έσοδα πάνω από 3 εκ. ευρώ ετησίως αλλά που χάνονται... Επίσης, οι ιδιώτες θέλουν να γίνονται έλεγχοι πέρα από το καθορισμένο ωράριο, χωρίς παρ’ όλα αυτά να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για 24ωρη λειτουργία ελέγχων.

Πηγή: agrotypos.gr

Keywords
Αναζητήσεις
aneparkeis-ypodomes-ypostelechomenes-ypiresies-kai-ypovathmismenes-amoives-katangeloun-oi-geotechnikoi.htm
Τυχαία Θέματα
Ανεπαρκείς,aneparkeis