Δημοτικές εκλογές: Θα κρίνει η κοινωνία ή οι μηχανισμοί; Νίκος Στραβελάκης

Γράφει ο

ΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣΔιδάσκων του  Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑΥποψήφιος στο δήμο Αθηναίων με την Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα

Είμαστε στην τελευταία εβδομάδα πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αλλά στο γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο οι εκλογές δεν περνάνε ούτε 5η είδηση. Το εξοργιστικό είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ δύο περιφέρειες ο Έβρος και η Θεσσαλία έχουν σβηστεί από το χάρτη. Η Θεσσαλία

μάλιστα πνίγηκε για δεύτερη φορά κατόπιν μιας απλής έντονης βροχόπτωσης η οποία βαφτίστηκε καταιγίδα και της δόθηκε και όνομα. Την είπαν Elias.

Διερωτώμαι, αν δεν αποκτήσουν ειδικό βάρος οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις σημερινές συνθήκες κατάρρευσης των κρατικών υποδομών πότε θα αποκτήσουν; Και μη μου πουν ότι η Θεσσαλία και ο Έβρος πέφτουν μακριά. Γιατί θα απαντήσω ότι οι λογαριασμοί του Super Market που μας κάνουν να αγκομαχάμε οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στη Θεσσαλία και τον Έβρο. Να προσθέσω επίσης ότι η Αττική και η Αθηνά ειδικότερα, που γνωρίζω λόγω εντοπιότητας, δεν θα έχουν διαφορετική τύχη σε περίπτωση καιρικών φαινομένων όπως ο Daniel. Μελέτη του πολυτεχνείου αναφέρει ότι σε αυτή την περίπτωση τα 5 ρέματα που καταλήγουν στο Κηφισό και τον Ιλισό θα προκαλέσουν υπερχείλιση και  πλημμύρες ανάλογες με το έγκλημα της Θεσσαλίας.  Αλλά και στο Δήμο Αθηναίων το υπογειοποιημένο ρέμα του Αγίου Στυλιανού στην περιοχή Πολυγώνου – Γκύζη είναι μια ωρολογιακή βόμβα μέσα σε κατοικημένη περιοχή σε περίπτωση «έντονων καιρικών φαινομένων».

Όλα αυτά τα σημαντικά θέματα για την δημόσια υγεία και την πραγματική ασφάλεια του κόσμου απουσιάζουν επιδεικτικά από το δημόσιο διάλογο. Όπως απουσιάζουν και οι συστημικοί υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Ειδικά για τον απερχόμενο Δήμαρχο Αθήνας τον κ. Μπακογιάννη είναι τόσο εξαφανισμένος που ορισμένοι αναρωτιόμαστε μήπως έχει αποσυρθεί από τις εκλογές και μένει η τυπική ανακοίνωση. Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι έχει την εκλογή τόσο σίγουρη που βαριέται να κάνει και προεκλογική εκστρατεία. Όμως δημοσκόπηση που διενήργησε ο ιστότοπος Aftodoiikisi.gr δείχνει ότι ο κ. Μπακογιάννης μετά βίας συγκεντρώνει 30% στη πρόθεση ψήφου, ανάλογο ποσοστό συγκεντρώνει και ο κ. Χαρδαλιάς. Σε κάθε περίπτωση να σημειώσω ότι οι γνωστές εταιρείες δημοσκοπήσεων που κάνουν γκάλοπ για ψύλλου πήδημα δεν έχουν κάνει καμία δημοσκόπηση για το δήμο της Αθήνας και μόλις μια για τη περιφέρεια Αττικής. Προτιμούν να σφυγμομετρούν τη δύναμη των πολιτικών κομμάτων και ας μην έχουμε βουλευτικές εκλογές.

Τόσο η ένταση των προβλημάτων όσο και οι συσχετισμοί που αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι οι δημοτικές εκλογές εξελίσσονται σε πρώτης τάξεως ευκαιρία για την καταδίκη των κυβερνητικών υποψηφίων αλλά και την ενίσχυση των δυνάμεων της πραγματικής αριστεράς σε τοπικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Στην Αθήνα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η «Ανατρεπτική Συμμαχία» με υποψήφιο το Κώστα Παπαδάκη συγκεντρώνει ποσοστά κοντά ή πάνω από το όριο του 3%. Μετά μάλιστα και την ανακοίνωση/δήλωση του ΜΕΡΑ 25 (26/09/2023) που κάλεσε σε στήριξη του συνδυασμού η Ανατρεπτική Συμμαχία γίνεται χώρος μετωπικής συμπόρευσης για ριζοσπάστες αριστερούς και νεολαίους στο Δήμο της Αθήνας.

Η εξέλιξη αυτή έχει ευρύτερη αξία από την εκλογική καταγραφή αυτή καθαυτή. Μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα αυτοργάνωσης από τα κάτω στις γειτονιές της Αθήνας με σκοπό την διεκδίκηση ελεύθερων χώρων, την βελτίωση των σχολείων και τη κατάργηση της ντροπής των container, των έλεγχο των ενοικίων και τον περιορισμό του Airbnb, την αλληλεγγύη και κοινή δράση με πρόσφυγες και μετανάστες και τόσα άλλα.

Πολλοί θα πουν ωραία όλα αυτά αλλά οι υποδομές και οι ελεύθεροι χώροι θέλουν λεφτά. Από πρόχειρους υπολογισμούς προκύπτει ότι τα χρήματα που έχει παρακρατήσει το κράτος από Δήμους και περιφέρειες τη τελευταία δεκαετία ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 20 δις ευρώ. Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι, δάση αγροτικές καλλιέργειες και περιουσίες θα μπορούσαν να έχουν σωθεί με τα χρήματα αυτά αν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες τα είχαν διεκδικήσει αντί να γίνονται αρωγοί των μνημονιακών επιταγών. Αλλά ακόμη και τώρα τι εμποδίζει τις απερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές αρχές να διεκδικήσουν αυτά τα χρήματα. Άλλωστε η κυβέρνηση διατείνεται ότι έχει πάνω από 35 δις διαθέσιμα ενώ αναμένει να συγκεντρώσει και 3 δις πρωτογενές πλεόνασμα. Άρα τμηματικά έστω μπορεί να τα καταβάλει. Εκτός αν όλα αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης είναι φούμαρα. Όμως και έτσι να είναι δικαιούμαστε να το ξέρουμε.

Θα τελειώσω όπως ξεκίνησα. Έμεινε μια εβδομάδα μέχρι τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ο κόσμος της εργασίας να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του απέναντι στη κυβέρνηση και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η υποβάθμιση των εκλογών που επιχειρείται αυτό θέλει να αποφύγει. Θέλει να κρατήσει το κόσμο μακριά από τις κάλπες και τις εκλογές να τις κρίνουν οι μηχανισμοί. Είναι στο χέρι μας να τους εμποδίσουμε.                

            

The post Δημοτικές εκλογές: Θα κρίνει η κοινωνία ή οι μηχανισμοί; Νίκος Στραβελάκης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα