Η Χαμάς απειλεί με εκτελέσεις ομήρων, ο Ερντογάν μίλησε με Ισραήλ και η ΕΕ στον κόσμο της

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς απείλησε σήμερα ότι θα αρχίσει να εκτελεί αιχμάλωτους Ισραηλινούς πολίτες σε απάντηση για τυχόν νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικίες στη Γάζα χωρίς προειδοποίηση.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Άμπου Ομπάιντα είπε ότι οι μαχητές της δρουν με βάση τις ισλαμικές επιταγές, φροντίζοντας οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι να παραμείνουν σώοι και ασφαλείς. Επέρριψε την ευθύνη για τις πιθανές εκτελέσεις στο Ισραήλ, επειδή εντείνει τους βομβαρδισμούς και σκοτώνει αμάχους μέσα στα σπίτια τους με αεροπορικά πλήγματα, χωρίς καμία προειδοποίηση.

Επικοινωνία
Ερντογάν- Χέρτσογκ

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ είχε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγη ώρα μετά το τηλεφώνημα στον παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν τόνισε στον Χέρτσογκ ότι οποιεσδήποτε ενέργειες «πλήττουν αδιακρίτως τον λαό της Γάζας» θα εντείνουν τα δεινά και θα κλιμακώσουν περαιτέρω τη βία στην περιοχή, απευθύνοντας έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

Όπως είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα τον Αμπάς, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε στον ισραηλινό ομόλογό του πως η Άγκυρα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες το συντομότερο δυνατόν.

H Κομισιόν ανακοινώνει σήμερα ότι ξεκινά επείγουσα επανεξέταση της βοήθειας της ΕΕ για την Παλαιστίνη, υπογραμμίζοντας ότι καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

Εκτός από τις υπάρχουσες διασφαλίσεις, στόχος αυτής της αναθεώρησης είναι να διασφαλίσει ότι καμία χρηματοδότηση της ΕΕ δεν επιτρέπει έμμεσα σε καμία τρομοκρατική οργάνωση να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ, σημειώνει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η Επιτροπή θα επανεξετάσει εξίσου εάν, υπό το φως των μεταβαλλόμενων συνθηκών επί τόπου, τα προγράμματα στήριξης της προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό και την Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να προσαρμοστούν.

Η Επιτροπή θα διενεργήσει αυτήν την επανεξέταση το συντομότερο δυνατό και θα συντονίσει με τα κράτη μέλη και τους εταίρους κάθε αναγκαία συνέχεια δράσης.

Στο μεταξύ, καθώς δεν είχαν προβλεφθεί πληρωμές, δεν θα υπάρξει αναστολή πληρωμών.

Τονίζεται, τέλος, ότι αυτή η αναθεώρηση δεν αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας .

Ισπανία και Ιρλανδία διαφωνούν με την αναστολή πληρωμών προς την Παλαιστίνη που ανακοίνωσε "μονομερώς" ο Επίτροπος Βάρχελι

Ισπανία και Ιρλανδία εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναστείλει την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η Ιρλανδία ζήτησε από την Επιτροπή να εξηγήσει σε ποια νομική βάση στηρίζει την απόφαση αυτή. «Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία νομική βάση για μια μονομερή απόφαση αυτού του είδους από έναν μεμονωμένο Επίτροπο και δεν στηρίζουμε τη διακοπή της βοήθειας», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η αριστερή κυβέρνηση της Ιρλανδίας εξέφρασε επίσης τη διαφωνία της. Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό κόμμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Επίτροπο Όλιβερ Βάρχελι, στον οποίο ανέφερε τις αντιρρήσεις της Μαδρίτης. Ο υπουργός ζήτησε επίσης από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον συμπατριώτη του Ζοζέπ Μπορέλ, να θέσει το θέμα στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών οι οποίοι «δεν είχαν ενημερωθεί» για την απόφαση της Κομισιόν.

Ο Ούγγρος Επίτροπος, που είναι αρμόδιος για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι αναστέλλονται οι πληρωμές και θα επανεξεταστούν όλα τα προγράμματα βοήθειας προς την Παλαιστίνη. Η ΕΕ, που είναι από τους σημαντικότερους χορηγούς των Παλαιστινίων, σκόπευε να δαπανήσει περίπου 1,2 δισεκ. ευρώ μεταξύ 2021-24 για τη χρηματοδότηση διαφόρων έργων, κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας.

Ο γγ του ΟΗΕ εκφράζει απογοήτευση για τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της Γάζας 

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα «βαθύτατα αναστατωμένος» από την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα προχωρήσει σε πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, μετά την επίθεση της ισλαμιστικής, παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, το Σαββατοκύριακο.

«Λυπάμαι βαθύτατα για τη σημερινή ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα ξεκινήσει πλήρη αποκλεισμό της Γάζας και δεν θα επιτρέπεται να περάσει τίποτα, ούτε ηλεκτρικό, ούτε τρόφιμα, ούτε καύσιμα» ανέφερε.

Ο Γκουτέρες χαρακτήρισε αποτρόπαιες τις επιθέσεις της Χαμάς από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 900 Ισραηλινοί και περισσότεροι από 2.500 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Από παλαιστινιακής πλευράς, οι νεκροί ξεπερνούν τους 500 και οι τραυματίες τους 3.000, ως αποτέλεσμα των αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα.

Ο Γκουτέρες είπε ότι η κατάσταση στη Γάζα ήταν «φρικτή» ακόμη και πριν από την αιφνιδιαστική επιχείρηση της Χαμάς, προσθέτοντας ότι πλέον «θα επιδεινωθεί εκθετικά». Σημείωσε ότι χρειάζονται ιατρικός εξοπλισμός, τρόφιμα και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και προσωπικό, τονίζοντας ότι πρέπει να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας. «Προτρέπω όλες τις πλευρές να επιτρέψουν στα Ηνωμένα Έθνη να παράσχουν κατεπείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στους άμαχους Παλαιστίνιους που έχουν παγιδευτεί και είναι αβοήθητοι στη Λωρίδα της Γάζας, είπε, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί αμέσως.

The post Η Χαμάς απειλεί με εκτελέσεις ομήρων, ο Ερντογάν μίλησε με Ισραήλ και η ΕΕ στον κόσμο της appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χαμάς, Ερντογάν, Ισραήλ,chamas, erntogan, israil