Η Ρωσία σταματά τη προμήθεια πετρελαίου σε όσες χώρες βάζουν πλαφόν στη τιμή

Η Ρωσία θα σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο και πετρελαιοειδή σε χώρες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ.

Όπως γράφει ο Σπ. Σιδέρης στο ieidiseis.gr «η θέσπιση ενός τέτοιου ορίου για να μην αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου
και να περιοριστούν τα έσοδα της Ρωσίας συζητείται στον κόσμο με την υποκίνηση των ΗΠΑ.

Όσον αφορά το πλαφόν τιμών: «εάν το θεσπίσουν, εμείς απλώς δεν θα προμηθεύσουμε το πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή μας σε τέτοιες εταιρείες ή χώρες που θα θεσπίσουν περιορισμούς, διότι δεν θα εργαστούμε σε συνθήκες μη αγοράς», δήλωσε ο Νόβακ.

Στα μέσα Ιουλίου, μια τέτοια δυνατότητα επετράπη από την πρόεδρο της Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα.

Ο Νόβακ σημείωσε επίσης ότι δεν είχε ακούσει την άποψη ότι η Ινδία και η Κίνα θα μπορούσαν να ενταχθούν στο εμπάργκο για τις αγορές ρωσικού πετρελαίου.

Σχολιάζοντας την άποψη της Ουάσινγκτον ότι ένα ανώτατο όριο τιμών θα μείωνε τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, ο Νόβακ τόνισε ότι η εισαγωγή αυτού του μηχανισμού θα «κατέστρεφε εντελώς την αγορά».

«Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι εντελώς παράλογο (σ.σ. η εισαγωγή ανώτατου ορίου τιμών). Η παρέμβαση στους μηχανισμούς της αγοράς μιας τόσο κρίσιμης βιομηχανίας όπως το πετρέλαιο, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο, τέτοιες προσπάθειες θα οδηγήσουν μόνο στην αποσταθεροποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας, της αγοράς πετρελαίου. Οι ίδιοι καταναλωτές, Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, που πληρώνουν ήδη σήμερα υψηλές τιμές, θα πληρώσουν γι’ αυτό εξ αρχής», δήλωσε ο Νόβακ.

«Δεν έχουμε ακούσει ούτε μία θετική απάντηση από τους παραγωγούς πετρελαίου που συμμετέχουν στην αγορά σε αυτόν τον παραλογισμό, ο οποίος συζητείται από όλους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο θα τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ για τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, ο Νόβακ δήλωσε ότι οι ρωσικές εταιρείες «γνωρίζουν για τον Δεκέμβριο, προετοιμάζονται γι’ αυτόν».

Το Βερολίνο σχεδιάζει και πέμπτο πλωτό σταθμό υγροποιημένου αερίου που θα λειτουργήσει στα τέλη του 2023

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την κατασκευή, σε συνεργασία και με τη γαλλική εταιρεία Engie, ενός πέμπτου πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου (LNG), καθώς το Βερολίνο προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτησή του από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο νέος τερματικός σταθμός θα είναι χωρητικότητας τουλάχιστον 5 δισεκ. κυβικών μέτρων και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023, όπως ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας. Θα κατασκευαστεί από μια κοινοπραξία στην οποία μετέχουν η γαλλική Engie, η βελγική TES και η γερμανική EON.

Ο Πλωτός Σταθμός Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) που θα εκμισθώσει η γερμανική κυβέρνηση, θα εγκατασταθεί στο λιμάνι Βίλχεμσχάφεν, στη Βόρεια Θάλασσα. Ένας παρόμοιος σταθμός θα τεθεί σε λειτουργία στην ίδια περιοχή φέτος τον χειμώνα.

«Περιορίζουμε την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, κατασκευάζοντας γρήγορα νέες υποδομές», εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Αυτό είναι το πέμπτο σχέδιο εγκατάστασης πλωτού σταθμού που ανακοινώνει η γερμανική κυβέρνηση μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου. Ιδιωτικές εταιρείες προωθούν δύο άλλα, παρόμοια σχέδια.

Οι δύο πρώτοι σταθμοί θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τον Δεκέμβριο.

Οι προσπάθειες αυτές «θα μας επιτρέψουν, αν όλα πάνε καλά (…) να περάσουμε τον χειμώνα χωρίς πολλές αναταράξεις, όμως μην κάνετε λάθος (…), υπάρχει ακόμη μεγάλη ανάγκη να εξοικονομήσουμε ποσότητες αερίου», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία δεν διέθετε μέχρι τώρα κανέναν σταθμό επαναεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου, ούτε στην ξηρά, ούτε στη θάλασσα. Οι νέοι σταθμοί θα επιτρέψουν στη χώρα να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές της, αυξάνοντας τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, το Κατάρ ή ακόμη και τον Καναδά.

Ιταλία: Η κυβέρνηση ετοιμάζει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας 

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται να εγκρίνει δύο νέα κύρια μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. 

Στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση της Rai, ο υπουργός ενέργειας Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, συμφωνα με πληροφοριες τόνισε ότι από τις αρχές Οκτωβρίου θα ζητηθεί από ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες, όπως και από τους ενοίκους των πολυκατοικιών, να περιορίσουν κατά μία ώρα την ημέρα την χρήση των καλοριφέρ και να μειώσουν, παράλληλα, κατά ένα βαθμό την θερμοκρασία τους. 

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η μείωση των ωρών λειτουργίας των καλοριφέρ μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε γεωγραφικές περιοχές της νότιας Ιταλίας, όπου ο χειμώνας είναι πιο ήπιος.

Η επίσημη ανακοίνωση των νέων αυτών μέτρων, καθώς και νέων οικονομικών παρεμβάσεων προς στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αναμένεται να γίνει από τον Μάριο Ντράγκι μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

The post Η Ρωσία σταματά τη προμήθεια πετρελαίου σε όσες χώρες βάζουν πλαφόν στη τιμή appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα