Πόλεμος στην Ουκρανία: Μια στρατιωτική αποτίμηση…

 Γράφει ο

Λάμπρος Βαΐου   

Σγος ε.α.                                                                                                                       

 Εικόνα 1:     Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας: Η κατάσταση στην Ουκρανία την 1η Απριλίου 2022. 

1/  Η ευκολία με την οποία οι Δυτικοί και εγχώριοι αναλυτές επιχείρησαν & μέχρι σήμερα επιχειρούν να αποτιμήσουν τις Στρατιωτικές Επιχειρήσεις στην Ουκρανία φαίνεται πως αντανακλούν εν πολλοίς Ιδεολογικές & Προπαγανδιστικές προθέσεις. Άλλωστε, η δίψα επίκαιρης Δημοσιότητας δεν αποτελεί χαρακτηριστικό

ατομικών ιδιοσυγκρασιών αλλά και σοβαρών Αμυντικών Ιδρυμάτων [ενδεικτ .https://rusi.org/explore-our-research/publications/commentary/intellectual-failures-behind-russias-bungled-invasion ]

Κοινή συνισταμένη τούτων των αναλύσεων  είναι να υποδείξουν αφ’ ενός την Ρωσική Εισβολή ως στρατιωτική αποτυχία και να πείσουν, εαυτόν & ημάς, ότι λίγο-πολύ ο Ουκρανικός Στρατός ευρίσκεται στα πρόθυρα συντριβής του Ρώσου Αντιπάλου ή  ότι – στην επιεικέστερη  εκδοχή… –  ο Εισβολέας «βάλτωσε» σε έναν πόλεμο φθοράς από τον οποίο, a la Ρωσικού Αφγανιστάν, θα φύγει ηττημένος – αν βέβαια συνδράμει αποφασιστικά η Δύση… Αφού ο υποτιθέμενος Ρωσικός Blitzkrieg  απέτυχε & οι όποιες εδαφικές επιτυχίες του είναι ελάχιστες (σε σχέση με το μέγεθος της Ουκρανίας), τότε είμαστε σε  Πόλεμο Φθοράς… Ιδού η αντίληψη ενός  κάποιου «expert», ονόματι  Dr Robert Johnson, υιοθετούμενη από σοβαρό Πανεπιστημιακό θεσμό :«As the world looks on in horror at events in Ukraine, it was clear the Russian army’s failure to take Kyiv in a blitzkrieg campaign, the foundation stone on which Putin’s strategy rested, has led to a very different war – one of attrition rather than one of decision. » [https://www.ox.ac.uk/news/2022-03-23-expert-comment-ukraine-war-putin-s-masterclass-delusion-denial-and-defeat ]

[Επιπλέον  ενδεικτικές παραπομπές, στην Υποσημείωση 1.] 

(α) – Όλες αυτές οι αναλύσεις επικουρούν & επικουρούνται αμοιβαία από τον κυρίαρχο Δυτικό & Ουκρανικό  Μιντιακό Προπαγανδιστικό Μηχανισμό, που ανάλογα με τις συνθήκες της εκάστοτε ημέρας & εικόνας, μας προβάλλει είτε λυρισμούς  θυματοποίησης της Ουκρανίας, είτε έπη για τις Ουκρανικές Νίκες & τις αντίστοιχες Ρωσικές ήττες.. Διαλέγουμε και παίρνουμε… Αντίστροφα, μέσα στο ίδιο κλίμα οπαδισμού, οι (μάλλον συγκαιριακά) «Ρωσόφιλοι», & μέσα στον γενικό κατακλυσμό, μόλις και μετά βίας ψελλίζουν ακατανόητα πράγματα, αντί να αποδεχθούν την σκληρή λογική της Στρατιωτικής Ισχύος μιάς Μεγάλης Δύναμης.

  Ασφαλώς, δεν μπορεί να αποσιωπηθεί ότι η πληροφόρηση που διαθέτουμε είναι μονόπλευρη. Και είναι δικαιολογημένη η εντύπωση ότι τα Υπουργεία Άμυνας ΗΠΑ & Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αναλάβει να “εκπροσωπήσουν” το – εν πολλοίς απόν – Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. Και αντίστροφα, οι Ρωσικές Ανακοινώσεις, άν υπάρχουν, δεν εμφανίζονται παρά μόνον αποσπασματικά. Χειραγωγημένες & φιλτραρισμένες είναι επίσης οι εικόνες & τα video που διακινούνται στο Διαδίκτυο από αμφότερες τις πλευρές. Εικόνες & Video από τους Πολέμους στη Συρία & στο Αρμενικό Αρτσάχ (2020) ή και από τις επιχειρήσεις 2014 – 2022 στις Αποσχισθείσες Περιοχές του Luhansk & Donbas [:https://www.aljazeera.com/news/2022/2/22/what-are-donetsk-and-luhansk-ukraines-separatist-stateletsγια Χάρτες- Πληροφορίες ]     προσφέρονται & αλληλοαναιρούνται διαδοχικά, αφού προηγουμένως δημιουργήσουν την επιδιωκόμενη αίσθηση.

(β) – Μαθαίνουμε π.χ. οτι η τεράστια Ρωσική φάλαγγα των 64 χιλιομέτρων πρό του Κιέβου εξουδετερώθηκε τάχα από 30 αποφασισμένους Ουκρανούς Μαχητές(https://www.iefimerida.gr/kosmos/kiebo-terastia-rosiki-falagga-oykranoi ) – άποψη που τελικά ενστερνίζεται & Έλληνας Στρατηγός, (https://twitter.com/Kostarakos/status/1508915446300528648 ).  Αλλά και απόστρατοι Αμερικανοί στρατηγοί τεσσάρων αστέρων “φρόντισαν” να αποσπάσουν το καθόλου κολακευτικό σχόλιο του γνωστού ιστορικού & στρατηγικού αναλυτή  EDWARD LUTTWAK : “still see commentaries on the war by retired 4 stars who bring to bear their high expertise in media communications which almost offsets their counterproductive military experience entirely acquired in looking for elusive enemies with no airpower, no artillery, no armor” (https://twitter.com/ELuttwak/status/1509482169009426435 ) 

——————————————————————————————-

2/  Μιά άλλη εκδοχή αναλύσεων προέρχεται από Στρατιωτικούς στους οποίους διακρίνει κανείς μιά κάποια αυστηρά στρατιωτική λογική, δίχως ιδεολογικές ή προπαγανδιστικές υποτείνουσες. Αλλά και τούτοι, αναγκαστικά, υποπίπτουν στο (ακούσιο μεν αλλά αναπόφευκτο δε) σφάλμα της μονόπλευρης πληροφόρησης.  Επιπλέον & μάλλον το πλέον καθοριστικό, είναι οτι και αυτή η αντικειμενική εκδοχή, υστερεί τρομακτικά  στην συμπερίληψη των Πολιτικών & Γεωπολιτικών πτυχών του Πολέμου στην Ουκρανία. Αυτές όμως   είναι που υπερκαθορίζουν  – ως η υπέρτατος αόρατος χείρ …–  όχι μόνον την ευρύτερη Στρατηγική των Ρώσων αλλά & την Τακτική επί του Πεδίου. (Σημειώνω  εδώ την πρόσφατη ανάλυση του σεβαστού Αντστρατήγου ε.α. Ιπποκράτη Δασκαλάκη , βλ. Υποσημείωση 2. Το να χαρακτηρίζουμε ως  «Λάθος το Σχέδιο Εισβολής», την στιγμή που το αγνοούμε, δεν είναι τουλάχιστον πρόωρο ;;;). Τρίτο (ακούσιο ίσως) σφάλμα είναι η ευθύγραμμη, μονοσήμαντη & εξόχως απλοποιητική λογική: “Χρόνος vs Εδαφικά Αποτελέσματα”.  Αλλά στον πόλεμο της Ουκρανίας δεν έχουμε καθαρές Επιχειρήσεις Πεδίου με σαφή τα μέτωπα. Αντίστροφα  πρόκειται για Επιχειρήσεις εναντίων  οχυρωμένων Πόλεων & Κωμοπόλεων ή έστω συμπλέγματος των δύο, έναντι ενός πολιορκούντος εχθρού . Αυτό σημαίνει οτι η λογική  “Χρόνος vs Εδαφικά Αποτελέσματα” , αποδεικνύεται αναλυτικά απρόσφορη. Δεν έχουμε μεγάλες κινήσεις Μονάδων Ελιγμού αλλά μάλλον πολλαπλές & ταυτόχρονες “Πολιορκίες”. Το Πεδίο έχει παραχωρήσει την θέση του στο Οικοδομικό Τετράγωνο ή στα οχυρωμένα συμπλέγματα  Προαστίων ή/&  Κωμοπόλεων.

 

(α) – Αν κάποιος αρνηθεί την δική μας αιρετική Γεωπολιτική Θεώρηση που εκθέσαμε σε τέσσερα Μέρη εδώ στο MILITAIRE ( βλ. παραπομπές υποσημείωσης 3), τότε μάλλον περισσότερο θα αναγνωρίσει την ανάγκη επιμέτρησης της Γεωπολιτικής πτυχής. Η Δυτική Συμμαχία, αν και πρακτικά απούσα από το Ουκρανικό Πεδίο, διά της ΠολιτικοΣτρατιωτικής της Ισχύος θέτει άρρητα μεν αλλά αποφασιστικά όρια στην Ρωσική Στρατηγική & Τακτική : ποιές & πόσες περιοχές θα καταληφθούν, ποιές θα εκβιασθούν, με ποιά μέσα, κλπ, κλπ.  Ενδεικτική είναι η αντίδραση στα Δυτικά Media αλλά και επίσημων φορέων,  μετά τον (μάλλον μικρό σε έκταση & ισχύ) βομβαρδισμό μιά Ουκρανικής Βάσης πλησίον των Πολωνικών Συνόρων ( https://www.theguardian.com/world/2022/mar/13/russia-widens-attacks-on-ukraine-with-missile-strike-on-base-close-to-polish-border.).  

Επιπλέον, τούτη η Γεωπολιτική πτυχή είναι δυναμική – δηλ. εξελίσσεται ανάλογα με πολλαπλές δέσμες συμβάντων & ως εκ τούτου αλληλεπιδρά,  καθημερινά σχεδόν, με την Ρωσική Στρατηγική & Τακτική. Ακόμα και, η εν πολλοίς αινιγματική, στάση της Κίνας περί του Ουκρανικού Πολέμου, φαίνεται να επηρεάζει εκ του μακρόθεν την Ρωσική Στρατηγική στην Ουκρανία, μολονότι σε εμάς τούτο δεν γίνεται έκδηλα φανερό. Πιστεύει π.χ. κάποιος σοβαρά ότι η ανακοινωθείσα & εκτελούμενη Απόσυρση  των Ρωσικών στρατευμάτων απ’ την περιοχή του Κιέβου δεν υπακούει σε Γεωπολιτικές & ευρύτερες Στρατηγικές παραμέτρους ;;;  Αλλά η Γεωπολιτική πτυχή καθώς αλληλεπιδρά με την Στρατηγική & Πολιτική πτυχή, έχει το πρόβλημα της διαρκούς & έγκαιρης αποτύπωσής της επί της καθημερινής Τακτικής (δηλ σύγχυση)  – πρόβλημα που δεν υπάρχει όταν ο Εχθρός είναι ένας & σαφής, το Μέτωπο συγκεκριμένο & ο Στόχος ανεπηρέαστος από Γεωπολιτικές παραμέτρους.

(β) – Η ιδιάζουσα Πολιτική πτυχή είναι επίσης πέρα από την εστίαση & των συνυπολογισμό των εν λόγω αναλυτών.   Με τον όρο αυτό εννοώ: Όλες Ανατολικές/ ΝοτιοΑνατολικές περιοχές της Ουκρανίας & ορισμένες ΒορειοΑνατολικές,  στις οποίες διεξάγονται οι κύριες Ρωσικές Επιχειρήσεις, συνιστούν ένα πληθυσμιακό αμάλγαμα Ουκρανόφωνων & Ρωσόφωνων. Συνεπώς εδώ ο εκάστοτε στρατιωτικός Διοικητής, ακόμα & σε επίπεδο Λόχου ή Τάγματος, πρέπει να ενεργεί με την μέγιστη φροντίδα ώστε να μην πλήξει τουλάχιστον Ρωσόφωνους αμάχους. Αυτό το πληθυσμιακό αμάλγαμα δεν είναι όπως π.χ. στην Κύπρο του 1974, σαν διακριτοί “μαχαλάδες” , όπου τα όρια ήταν λίγο-πολύ σαφή: απ’ εδώ ο Ρώσικος μαχαλάς – απέχω, από εκεί ο Ουκρανικός μαχαλάς – βομβαρδίζω… Πρόκειται για  ένα χωροταξικά εθνολογικό «συνονθύλευμα», και του οποίου τα αποτυπωμένα στατιστικά ποσοστά δεν λένε ουσιαστικά τίποτε για τον σχεδιαστή & εκτελεστή των επιθετικών επιχειρήσεων : αυτός είναι υποχρεωμένος, αφ’ ενός να συμπεριλάβει στους υπολογισμούς του τον αποκλεισμό (ή το μίνιμουμ) των απωλειών τουλάχιστον για τους Ρωσόφωνους αμάχους & αφ’ ετέρου, να αντιμετωπίζει τον όλο οικοδομικό ιστό ως δυνάμει εχθρικό. Αλλά και πάλι υπό περιορισμούς: οι μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί ισοπέδωσης,  απουσιάζουν… Αντίστροφα, τέτοιοι οι περιορισμοί [όπως δείχνουμε κατωτέρω 2 (γ)]  μάλλον δεν ισχύουν για του Αμυνόμενους Ουκρανούς ή έστω ισχύουν σε μικρότερο βαθμό.

(γ) – Η Στρατιωτική Σοφία των Ουκρανών, να αποφύγουν δηλαδή την  μετωπική αντιπαράθεση επί αναπεπταμένου Πεδίου, και  να δώσουν την Μάχη οχυρωμένοι σε Πόλεις & Συμπλέγματα Κωμοπόλεων, διαυγάζει ευρέως και την δυσκολία των Ρώσων. Αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί και με την προαναφερθείσα «πολιτική πτυχή», όπου ο άμαχος «εχθρός» χωροταξικά συνοικεί σχεδόν με το άμαχο «φίλο», τότε  η όποια προέλαση των Ρώσων στα Ανατολικά Διαμερίσματα της Ουκρανίας αναγκαστικά γίνεται με ρυθμό βαδίσματος χελώνας. Σχήματα όπως “Μικρά Στάλινγκραντ” ή “ιρακινές Φαλούντζες” μάλλον είναι μάλλον ατελείς εικόνες για να περιγράψουν το δράμα των Ρώσων μικρών & μεγάλων Ηγητόρων στο να κατακτήσουν ένα οικοδομικό τετράγωνο. Εξ ού και η διαφαινόμενη πληθώρα των Ρωσικών απωλειών αλλά και ο θάνατος αρκετών Ρώσων Στρατηγών επί του Πεδίου : πρέπει να αξιολογούν επί τόπου – και όχι επί χάρτου – το «τοπικό πολιτικό διακύβευμα » & συναρτήσει αυτού να εξουσιοδοτούν ενέργειες.

Αντίστροφα, ο Ουκρανικός Στρατός, οι Εθνοφύλακες & οι Παραστρατιωτικές Μονάδες, οχυρωμένες στα οικοδομικά συμπλέγματα δικαιολογημένα δίνουν τον «υπέρ πάντων αγώνα» χωρίς να πολυσκοτίζονται γιά τις λεγόμενες «παράπλευρες απώλειες» – φίλιες ή εχθρικές. Ιδιαίτερα οι Παραστρατιωτικές Μονάδες (ευάριθμες στις Ανατολικές Περιοχές), γενικευτικά ενοχοποιημένες από τους Ρώσους ως «Τάγματα Αζόφ» & γνωρίζοντας ότι μόνον ένας θάνατος θα τους απαλλάξει από τις οδύνες μιάς ζοφερής Αιχμαλωσίας, δεν έχουν και πολλές επιλογές: προφανώς μάχονται χωρίς καμιά Ηθική του Πολέμου η οποία στον απλό συμβατικό Στρατιώτη θέτει κάποιους φραγμούς..

———————————————————————————————

3/  Την αποτύπωση της Ρωσικής Εισβολής επί του εδάφους μας την δίνει σχηματικά  ο χάρτης της 1ης Απριλίου 2022, του Γαλλικού Υπουργείου Αμύνης. (βλέπε εικόνα 1)  Από πλευράς τετραγωνικών χιλιομέτρων – αν αυτό είναι το μόνο κριτήριο – τα μέχρις στιγμής αποτελέσματα δεν είναι απογοητευτικά για τους Ρώσους. Κάτι περισσότερο ή λιγότερο από 150.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δεν είναι ευκαταφρόνητο μέγεθος, ώστε να μας επιτρέπει να ομιλούμε για Ρωσική  Στρατιωτική Αποτυχία. Αντίστροφα, ούτε μας επιτρέπεται να ομιλούμε για καθαρή Στρατιωτική Επιτυχία. Γιατί η Εισβολή στην Ουκρανία δεν κρίνεται ως προς την επιτυχία ή την αποτυχία από τις καθαρά Στρατιωτικές παραμέτρους (Έδαφος, Απώλειες,κλπ) – αλλά από τις Γεωπολιτικές παραμέτρους & το κύριο Στρατηγικό Διακύβευμα που, συνδυασμένα, θα κριθούν στο τέλος – δηλ. Στο Τραπέζι των Διαπραγματεύσεων & των όποιων Συνθηκών Ειρήνης. 

Αν για την Ρωσία το Μέγιστο Γεωπολιτικό Διακύβευμα – γενικά διατυπωμένο – είναι: «μιά ακρωτηριασμένη, αφοπλισμένη , ουδετεροποιημένη & εν πολλοίς δορυφοροποιημένη Ουκρανία», αυτό – σαν σύνολο – θα κριθεί στο τέλος.  Αν το Ελάχιστο Στρατηγικό Σχέδιο είναι ο ακρωτηριασμός της Ουκρανίας ως προς κάποιες (αλλά ποιές;;; ) νοτιο-ανατολικές επαρχίες, αυτό μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει επιτευχθεί Στρατιωτικά, αλλά δεν έχει ακόμα παγιωθεί Πολιτικο-Στρατηγικά. Από την άλλη πλευρά ένας de facto αφοπλισμός της Ουκρανίας επιτυγχάνεται ήδη με την φθορά του Πολέμου, και μάλλον θα ολοκληρωθεί εάν συνεχίσει η φειδωλή & σε δευτερεύοντα όπλα βοήθεια της Δύσης. 

Με βάση αυτές τις προ-υποθέσεις  μπορούμε να κρίνουμε κάποιες από τις καθαρά Στρατιωτικές πτυχές του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου:

(α) – Επικρίνεται η Ρωσία οτι απέτυχε στον υποτιθέμενο blitzkrieg  που δήθεν επιχείρησε στην Ουκρανία. Αλλά αυτός ο blitzkrieg ανήκει μόνον στην φαντασία των αδαών ή των σκοπίμως παραπληροφορούντων «experts». Κεραυνοβόλος Πόλεμος, με 180.000 στρατεύματα, διασπασμένα σε τέσσερα μέτωπα και εκδιπλούμενα σε σύνορα 2.000 χιλιομέτρων είναι μάλλον Στρατηγική Νεοσύλλεκτου Φαντάρου με παιδεία Videogames. Ήδη  η αριθμητική αποτίμηση των εμπλεκόμενων Ρωσικών Δυνάμεων υποδεικνύει αφετηριακά έναν σχεδιασμό για Περιορισμένους Αντικειμενικούς Σκοπούς και πρόδηλα όχι την κατάληψη – κατοχή  ολόκληρης της Ουκρανίας.

(β) – Απέτυχε η Ρωσία στην κατάληψη του Κιέβου . Το Κίεβο  βέβαια δεν ήταν διακεκηρυγμένος στόχος του Ρωσικού Σχεδίου, και μόνον ανερμάτιστοι επιτελείς θα μπορούσαν να σχεδιάσουν κατάληψη μιάς Οχυρωμένης Μεγαλούπολης των 3.000.000 κατοίκων με δυνάμεις +/- 60.000 ανδρών.  Η Κίνηση προς το Κίεβο, με την επί ημέρες παρατεταγμένη φάλαγγα των 64 Km, όπως σωστά ανέλυσε στο MILITAIRE – δια του Β. Σύρρου  – ο Συνταγματάρχης ε.α Γρ. Πανουργιάς , ήταν  μιά κίνηση “Αντιπερισπασμού”. Σκοπός της να κρατήσει αγκιστρωμένες  τις κύριες, αριθμητικά υπέρτερες, Ουκρανικές Δυνάμεις στην Πρωτεύουσα & την περιοχή της Δυτικής Ουκρανίας  ώστε να μήν ενισχυθεί το Ανατολικό Μέτωπο, όπου και οι βασικοί Ρωσικοί Στρατηγικοί Στόχοι.(https://www.militaire.gr/epicheirisi-bodyguard-2-o-syntagmatarchis-eidikon-dynameon-gr-panoyrgias-mila-gia-to-rosiko-schedio-stin-oykrania/ ). Δεν είναι λοιπόν συμπτωματικό, οτι η άποψη Πανουργιά συνεπικουρείται – ανεξάρτητα – από τον ο πολυγραφότατο Ελβετό Συνταγματάρχη ε.α. Jacques Baud, 2 ΑΠΡΙΛ 2022 (https://www.youtube.com/watch?v=0OstI2WD3U4 ). Και προφανώς ο Ρωσικός Αντιπερισπασμός επέτυχε : αφού, με την καταστροφή  ή άλλη εξουδετέρωση  απεκόπησαν οι αρτηρίες ενίσχυσης – με Στρατό & Υλικά – των Ουκρανικών Δυνάμεων στα Ανατολικά, μπορούν πλέον να αποσυρθούν   συνυπολογίζοντας τα Γεωπολιτικά δεδομένα [ανωτ 2(α)] : το Κίεβο δεν ήταν, ούτε μπορούσε αντικειμενικά να ήταν, στόχος κατάληψης, πολύ δε περισσότερο Κατοχής. Κανένας Στρατηγιστής, δηλαδή ορθολογικά σκεπτόμενος άνθρωπος, δεν θα μπορούσε να το εισηγηθεί, ούτε Στρατηγός να το αναλάβει με τόσες δυνάμεις… Η παλαιότερη εμπειρία του Γκρόζνυ  ήταν οδηγός & η δυσκολία εκπόρθησης της, στρατηγικά απαραίτητης αλλά τραγικής Μαριούπολης  το αποδεικνύει. Όσο για την υπόθεση ότι η ταχύτατη κατάληψη του Κιέβου ήταν αναγκαία για την δήθεν σκοπούμενη “αλλαγή του Καθεστώτος”, σφάλλουν. Μόνον ένα βαθιά «νομιμοποιημένο» Ουκρανικό Καθεστώς – όπως τώρα του κου Ζελένσκι – μπορεί να «νομιμοποιήσει» τους αναπότρεπτους ακρωτηριασμούς της Ουκρανίας στο Τραπέζι της Ειρήνης….

(γ) – Αξιοθαύμαστη η Μαχητικότητα των Ουκρανών του Ανατολικού Μετώπου, και μάλιστα εν επιγνώσει της αδυναμίας αποστολής Ενισχύσεων από τα Δυτικά [βλ. ανωτέρω 3(β)]. Διακινούνται πληροφορίες περί Αντεπιθέσεων – άγνωστης όμως έκτασης & επιτυχίας. Το βέβαιο είναι ότι όσες & όπου γίνονται αποτελούν υποδείγματα αυτοθυσίας, με την απουσία υποστήριξης  από την  ανύπαρκτη πλέον Ουκρανική Αεροπορία. Εδώ βέβαια θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την απελπισία “του τραυματισμένου θηρίου”, ιδιαίτερα των ευάριθμων Παραστρατιωτικών , που όπως επισημάναμε [ανωτέρω 2 (γ)], ως ενοχοποιημένοι «Αζοφιστές»,  μπορεί και να προτιμούν το θάνατο από την προοπτική μιάς ζοφερής αιχμαλωσίας. Μολονότι δεν γνωρίζουμε ακριβείς αριθμούς, υποθέτουμε  ότι μιά τάξη μεγέθους 60 – 80.000 ανδρών (τακτ. στρατού & παραστρατιωτικών) μάχονται «μέχρις εσχάτων» στα Ανατολικά Μέτωπα. Και δεν πρέπει να μας παραπλανεί η προχθεσινή διαφημισθείσα παράδοση του Ουκρανικού Τάγματος στην Μαριούπολη: Οι Ρώσοι μάλλον θα έχουν λίγους Ουκρανούς Αιχμαλώτους να δείξουν & περισσότερους να θάψουν. Ο θαυμασμός μας για τους Ουκρανούς επιτείνεται και από την επίγνωση του αντικειμενικά κατώτερου  εξοπλισμού τους – σε σχέση με εκείνο των Ρώσων.

(δ) – Είναι γνωστό τοις πάσι το ρητορικό σχήμα οτι «κανένα σχέδιο δεν επιβιώνει του πρώτου πυροβολισμού ». Ας προσθέσουμε οτι ο Πρώτος Πυροβολισμός αναδεικνύει – άμεσα ή σταδιακά – & όλες τις (πάντα υπαρκτές) ανεπάρκειες Επιτιθέμενων & Αμυνομένων.  Τά όποια Προβλήματα Διοίκησης και Επικοινωνίας & αναμενόμενα & αντιμετωπιζόμενα. Το λεγόμενο  bricolage , δηλαδή ο αυτοσχεδιασμός, υπό την πίεση της ανάγκης γίνεται εφευρετικότατος.  Μπορούμε να φλυαρούμε  για τις Ρωσικές Ανεπάρκειες & Αστοχίες, αποτυχίες  στον Σχεδιασμό & την Εκδίπλωση της Εισβολής των στην Ουκρανία, τις ατέλειες στην εκπαίδευση, τον μη συντονισμό, κ.ο.κ. Αλλά όσο όλα τούτα δεν μελετηθούν από ειδήμονες αναλυτές, με βάση πραγματικά στοιχεία & επί τόπου εξέταση, θα αποτελούν μάλλον εικοτολογίες ή αρνητικά ευχολόγια & όχι αυστηρά συμπεράσματα.

Ας φέρουμε ένα παράδειγμα που σχολιάστηκε τηλεοπτικά και στην Ελλάδα. Επικρίθηκε συνολικά & ομοθυμαδόν η (αφύλακτη από πεζικό) διέλευση της Ρωσικής   φάλαγγας Αρμάτων & Οχημάτων Μάχης από κατοικημένη περιοχή, όπου και η Ουκρανική ενέδρα – με αποτέλεσμα να δεχτεί  αντιαρματικό βλήμα. Πηγή  ένα Video δύο λεπτών. Αλλά κανείς δε σχολίασε δημόσια, πρώτον, ότι άμεσα, δύο πυροβόλα των Ο Μ στράφηκαν και κατακεραύνωσαν τον Ουκρανό αντιαρματιστή & την ενέδρα γενικότερα ενώ έτερο άρμα βάλει εναντίον τους, δεύτερον οτι όλα τα υπόλοιπα τεθωρακισμένα κατέφυγαν σε ασφαλή θέση & έστρεψαν τα κανόνια τους προς την ενέδρα, τρίτον οτι απ’ το πληγέν άρμα, δύο εκ του πληρώματος πηδούν και διασώζονται βρίσκοντας κάλυψη, ενώ ο οδηγός του παραμένει, η φωτιά κατασβήνεται από το σύστημα πυρασφάλειας του άρματος και ο ίδιος οδηγεί το άρμα του σε ασφαλή θέση. Αυτή η όλη σκηνή που διαρκεί περί τα δύο λεπτά  δεν δείχνει πανικό, αλλά αντίστροφα πειθαρχημένη αντίδραση, άρτια εκπαίδευση & επαρκή συστήματα πυρασφάλειας τεθωρακισμένων. Ούτε γνωρίζουμε ποιά επείγουσα ανάγκη ή διαταγή αναγκάζει τον επικεφαλής να επιτρέψει την αφύλακτη διέλευση από κατοικημένο, επικίνδυνο τόπο ενέδρας. Εγώ πάντως θα ήθελα από τους Τεθωρακισμένους μας τέτοια πειθαρχημένη αντίδραση, τόσο την ζήλεψα… [ Μέχρι στιγμής δεν μπόρεσα να ξαναβρώ το αρχικό πλήρες Video  – εδώ παραθέτω ένα αποσπασματικό, σχετικά ικανοποιητικό : https://www.youtube.com/watch?v=B16JJ9BQguU ]

Άλλα videos παρουσιάζουν πράγματι πιό τραγικές καταστάσεις, που σε πρώτη θέαση επιτρέπουν να συνάγουμε αρνητικά συμπεράσματα για το επίπεδο των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.  Και η εικοτολογία για το ύψος των Ρωσικών Απωλειών συνδράμει στην δημιουργία μιάς μή ικανοποιητικής εικόνας. Αλλά, ας το παραδεχθούμε : εικοτολογούμε…  Όλοι εμείς που – με βάση κάποια (συχνά μονταρισμένα)  videos – βιαζόμαστε να συνάγουμε συμπεράσματα δεν είμαστε παρά Λοχαγοί της Αμμοδόχης, Συνταγματάρχες των Χαρτών ή Στρατηγοί των Πληκτρολογίων. Η σκληρή αναγκαιότητα του Πολεμικού Πεδίου επιβάλλει & συνεπάγεται υπερβάσεις κανόνων, παραφροσύνες, πανικούς, ηρωϊσμούς & δειλίες, χτυποκάρδια & σκοτοδίνες αδιανόητες για όλους εμάς τους εν ειρήνη & με καφεδάκι σχολιάζοντες…..

——————————————————————————

4/ Μιά περσινή  ανάλυση της RAND, Russian Grand Strategy, σελίς 168,  μεταξύ των άλλων διαπίστωνε: «Since 2014, Russia has recreated ten Ground Forces divisions, mostly near  Ukraine. These posture enhancements in southwestern Russia  suggest that the Kremlin views Ukraine as a likely source of  instability for years to come. Meanwhile, Russia’s military exercises are increasing in scope and scale each year, and the scenarios increasingly reflect a larger echelon of combat » [ Βλ Υποσημείωση 4]

.

Επομένως δεν είμαστε ενώπιον ενός απροετοίμαστου Ρωσικού Στρατού όπως επίσης δεν βρισκόμαστε ενώπιον ενός απροετοίμαστου Ουκρανικού Στρατού. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, προφανώς κατόπιν διαβεβαιώσεων των Στρατηγών του για την σχετική ικανότητα, μπόρεσε να διακηρύξει τον Μάρτιο του 2021 οτι σχεδιάζεται η ανακατάληψη της Κριμαίας, ή ακριβολογώντας, σύμφωνα με την Απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας αρ. 117/2021: “will prepare and implement measures to ensure the de-occupation and reintegration of the peninsula.”[ Βλ. Υποσημείωση 5] 

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ορθή η διαπίστωση ότι: «…στην Ουκρανία σήμερα διεξάγεται ένας πόλεμος που δεν φαίνεται να ακολουθεί τις θεωρίες της στρατιωτικής σκέψης που γενικά επικρατούν για πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ κρατών. » [Βλ. Υποσημείωση 6] – πράγμα που, εξ’ αντιδιαστολής, καθιστά περισσότερο επισφαλείς τις όποιες βιαστικές εικασίες. 

Τέλος, αυτή η Προετοιμασία αμφοτέρων των Αντιπάλων  εξηγεί εν πολλοίς και την φονικότητα των μαχών. Δυστυχώς, οι ποταμοί αίματος πολλών (κυριολεκτικά αθώων φαντάρων εκατέρωθεν) θα χωρίσουν – μάλλον οριστικά & ευδιάκριτα – τα δύο Έθνη, ανεξάρτητα από τον όποιο εδαφικό ακρωτηριασμό της σημερινής Ουκρανίας. Το αν μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η αιματοχυσία, μόνον οι Σκηνοθέτες του δράματος«Ουκρανία 2022» & οι Βοηθοί τους το γνωρίζουν…

———————————————————————————————–

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1.(α)https://theconversation.com/3-ways-russia-has-shown-military-incompetence-during-its-invasion-of-ukraine-178895  

(β) https://www.bbc.com/news/world-60798352 

(γ)https://newlinesinstitute.org/russia/russian-success-or-failure-in-ukraine-will-define-global-security-for-decades/ 

(δ)https://www.rand.org/blog/2022/03/russias-problems-with-military-professionalization.html

(ε)https://neweasterneurope.eu/2022/02/28/russias-blitzkrieg-has-become-blitzfail-conclusions-from-the-first-days-of-the-war/   

2. Αντγος ε.α. Ιππ. Δασκαλάκης, στο SLPRESS, 5 Απριλίου 2022 https://slpress.gr/diethni/poy-ekanan-lathos-oi-rosoi-stin-oykrania/

3. Σγος ε.α. Λάμπρος Βαΐου:

–ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΜΕΡΟΣ 1 – https://www.militaire.gr/oykrania-i-megali-parachorisi-mia-alli-airetiki-apopsi/   

–ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΜΕΡΟΣ 2 – https://www.militaire.gr/oykrania-i-megali-parachorisi-i-synecheia/ 

–ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΜΕΡΟΣ 3 – https://www.militaire.gr/oykrania-i-megali-parachorisi-meros-3o-oi-kyroseis/ 

–ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΜΕΡΟΣ 4 – https://www.militaire.gr/oykrania-i-megali-parachorisi-gegonota-kai-symperasmata/ 

4. (https://www.rand.org/pubs/research_reports/RR4238.html )

5.(https://theowp.org/ukraine-declares-all-options-possible-even-war-to-retake-crimea-from-russia/ )

6. ΚΛΕΑΝΘΗΣ Στο https://belisarius21.wordpress.com/2022/04/03/%ce%bf-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%cf%85%ce%ba%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-2022/ 

 

The post Πόλεμος στην Ουκρανία: Μια στρατιωτική αποτίμηση… appeared first on Militaire.gr.

Keywords
ουκρανια, εν λόγω, https, στρατος, expert, Johnson, world, ukraine, led, προβάλλει, ηπα, video, aljazeera, iefimerida, twitter, edward, stars, media, military, σημαίνει, ισχύ, δηλ, επηρεάζει, συγκεκριμένο, κυπρος, δραμα, ρωσία, experts, jacques, youtube, ελλαδα, videos, russia, views, scale, bbc, html, wordpress, αποσυρση, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποσυρση αυτοκινητων 2011, www.youtube.com, τραπεζα της ανατολης, θεμα εκθεσης 2012, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αποτελεσματα, iefimerida, ρωσία, αφγανισταν, εικονες, ηθικη, ηπα, θανατος, πιεση, υψος, χαρτες, bbc, html, russia, ukraine, wordpress, youtube, αμοιβαια, ανθρωπος, αορατος, βλημα, βοηθεια, γινεται, γινονται, δασκαλακης, δηλ, δυστυχως, διψα, δικη, δειχνει, διοικητης, διαδικτυο, δυτικη, υπαρχει, ειρηνη, εκπαιδευση, εν λόγω, επηρεάζει, επιτυχια, εστιαση, εχθρος, ιδιο, υποθεση, θεωριες, εικονα, εισβολεας, κινηση, κιεβο, κλιμα, μικρο, προβάλλει, οδηγος, ορια, ουσιαστικα, οχηματων, πεδιο, προβληματα, σαφης, συγκεκριμένο, συρια, σκηνοθετες, σοφια, σχεδιο, σχηματα, τεθωρακισμενα, τετραγωνο, εικασιες, φαλαγγα, φαντασια, φθορα, aljazeera, alli, ανηκει, security, edward, global, https, ιδιαιτερα, υπουργειο, εισβολη, jacques, kai, led, media, mia, military, stars, πληροφοριες, putin, ρωσοι, σημαίνει, σκηνη, scale, success, υλικα, videos, views, world
Τυχαία Θέματα