«Πώς το εκλογικό Αφήγημα της ΝΔ Έγινε Στάχτη»-Νίκος Στραβελάκης

Φωτογραφία ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Πώς το εκλογικό Αφήγημα της ΝΔ Έγινε Στάχτη – Σκέψεις με Αφορμή τις Φωτιές και την Επικοινωνιακή Αλαζονεία της Κυβέρνησης

Γράφει οΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣΔιδάσκων καθηγητής  Τμήματος Οικονομικής Έρευνας ΕΚΠΑΚείμενο από το academia.edu 

Το εκλογικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας ήταν ότι η χώρα άφησε πίσω της το νοσηρό παρελθόν και «γύρισε

σελίδα». Ένα μήνα μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου το «αφήγημα» έχει γίνει κυριολεκτικά και μεταφορικά στάχτη και μπούρμπερη. Δεν είναι μόνο η τραγωδία των δύο πιλότων του Canadair, οι νεκροί στα πύρινα μέτωπα, τα δάση και οι περιουσίες που χάθηκαν, είναι το γεγονός ότι πριν λίγες μόλις εβδομάδες η κυβέρνηση σχεδίαζε να στελεχώσει τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με γυναίκες και άνδρες της υποστελεχωμένης πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Αυτή ήταν η εικόνα που είχε το «επιτελικό κράτος» για της επιχειρησιακές δυνατότητες της πυροσβεστικής. Θεωρούσε ότι χωρίς εναέρια μέσα, με μέσο όρο ηλικίας προσωπικού τα 47 έτη και την ανθρωποδύναμή της μειώνεται κατά 500 εργαζόμενους το χρόνο η υπηρεσία αυτή είχε επαρκές προσωπικό όχι μόνο για να κάνει τη δουλειά της αλλά και για να στελεχώνει άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Το χειρότερο όμως είναι ότι ακόμα και τώρα αυτό που μοιάζει να απασχολεί τη κυβέρνηση δεν είναι να αντιμετωπίσει τις φωτιές. Αντίθετα τους απασχολεί η «επικοινωνιακή διαχείριση» της καταστροφής. Είναι η μόνη κυβερνητική λειτουργία που αναπτύσσεται απρόσκοπτα και μάλιστα σε πολλά επίπεδα.

Το πρώτο είναι το επίπεδο «συμβαίνει και σε άλλους». Η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο  που το υφίστανται όλες οι χώρες. Ξεχνούν βέβαια ότι εδώ δε μιλάμε για τα Καναδικά δάση, ή τις φωτιές στη Σιβηρία μιλάμε για φωτιές σε θέρετρα, σε χωριά, πόλεις και κατοικημένες περιοχές. Δεν είναι το ίδιο να μην μπορείς να ελέγξεις μια φωτιά σε εκατομμύρια εκτάρια ακατοίκητης δασικής έκτασης και να μην μπορείς να τη σταματήσεις  από το να φτάσει στη Λίνδο ή τον Αλμυρό.

Δεύτερο επίπεδο είναι ότι το «προετοιμάσαμε την πυροσβεστική υπηρεσία όσο καλύτερα μπορούσαμε». Είναι το σενάριο που κυκλοφορεί στο γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο και λέει ότι το εργοστάσιο που παράγει τα Canadair έχει κλείσει και δεν μπορούσαμε να προμηθευτούμε από αλλού πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Όμως, ο πρώτος που θα έπρεπε να το γνωρίζει αυτό είναι ο κ. Μητσοτάκης. Διαφορετικά τα «νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη» με «διαδικασίες εξπρές» που έταξε στο προσωπικό του σταθμού πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ελευσίνα πριν λίγες μέρες είναι κενές περιεχομένου. Όπως επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ του Data Journalists (26/07/2023) ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος ακόμα και αύριο το πρωί να έμπαιναν οι υπογραφές με την Viking Air που έχει αγοράσει τα δικαιώματα παραγωγής των Canadair η συντομότερη ημερομηνία παραλαβής είναι σε τρία χρόνια από τώρα.

Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι υπάρχουν σύγχρονα αξιόπιστα πυροσβεστικά αεροσκάφη που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες άμεσα. Τέτοια είναι τα Ιαπωνικά Shin Maywa ή τα Ρωσικά Ilyousin II. Τα τελευταία έχουν χωρητικότητα 40 τόνων νερού δηλαδή όσο 8 Canadair μαζί. Ο κ. Μητσοτάκης απλά προσπαθεί να αποσείσει την ευθύνη ότι άφησε τη χώρα ανοχύρωτη στο έλεος των πυρκαγιών. Δυστυχώς όμως οι ευθύνες του είναι τεράστιες και δεν κρύβονται.

Το τρίτο επίπεδο της επικοινωνιακής πολιτικής είναι το γνωστό «δεν έχουμε λεφτά». Είναι ένα «φθηνό» επιχείρημα αν σκεφτεί κανείς ότι ολόκληρη η ανανέωση του στόλου των πυροσβεστικών αεροπλάνων θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο όσο ένα Rafale που έσπευσε να αγοράσει η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Η οργή μάλιστα περισσεύει αν δούμε και το τελευταίο «αφήγημα» της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των υποδομών. Τον τελευταίο μήνα η ΝΔ όλο και συχνότερα ψελλίζει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που σχεδιάζονται στις Βρυξέλλες είναι απαγορευτικά για την αποκατάσταση των υποδομών σε παιδεία, υγεία, πυρόσβεση κλπ. Όμως λέει ότι αν είμαστε «υποχωρητικοί» στο «διάλογο» με τη Τουρκία και καταλήξουμε σε συμφωνία για τις ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και το Κυπριακό τότε θα εξοικονομήσουμε τα αναγκαία κονδύλια από τον περιορισμό των στρατιωτικών δαπανών.

Είναι κοροϊδία το λιγότερο, αφού πληρώσαμε τα μαλλιά της κεφαλής μας για την αγορά μαχητικών αεροπλάνων και πολεμικών πλοίων η κυβέρνηση να λέει τώρα ότι θα περιορίσει τις στρατιωτικές δαπάνες. Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου μοιάζει να πιστεύει ότι μπορεί να χειραγωγήσει τη κοινή γνώμη για οποιοδήποτε θέμα. Όμως αυτή η αλαζονεία είναι επικίνδυνη για την ελληνική κοινωνία όπως φάνηκε την τελευταία εβδομάδα. Είναι καιρός να τους τρίξουμε τα δόντια.          

The post «Πώς το εκλογικό Αφήγημα της ΝΔ Έγινε Στάχτη»-Νίκος Στραβελάκης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, Αφήγημα, ΝΔ Έγινε Στάχτη-Νίκος Στραβελάκης,pos, afigima, nd egine stachti-nikos stravelakis