Θα δώσουμε κι άλλα όπλα στον Ζελένσκι; Νέες πιέσεις

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy δήλωσε ότι αναμένει θετική απάντηση την Τετάρτη (12/10) από τους δυτικούς συμμάχους στις Βρυξέλλες. Ο Ζελένσκι έχει νέα αιτήματα για ταχεία αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας καθώς οι πόλεις της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν σφοδρές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Μετά από έντονες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, που ακολούθησαν την έκρηξη

στη γέφυρα της Κριμαίας, ο Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της G7. Θέλει εξοπλισμό για αεράμυνα, καθώς η ομάδα των G7 δεσμεύτηκε να στηρίξει το Κίεβο για «όσο χρειαστεί».

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από περίπου 50 χώρες, γνωστός ως Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, έχει συνάντηση σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

«Περιμένω πρόοδο από τους εταίρους μας σε θέματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας και συμφωνίες για νέες προμήθειες διαφορετικών όπλων και πυρομαχικών ζωτικής σημασίας για εμάς», είπε ο Ζελένσκι.

Ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος έχει ανακαταλάβει σημαντικά εδάφη από τις ρωσικές δυνάμεις τον περασμένο μήνα, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις κατέστρεψαν περισσότερες από 10 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Lviv, Bakhmut, Avdiivka και Zaporizhzhia. Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν την Τρίτη σε όλη την Ουκρανία για συνεχόμενη δεύτερη μέρα.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, οι κατακτητές κατέφυγαν και πάλι σε μαζικές πυραυλικές επιθέσεις – με περισσότερους από 30 πυραύλους κρουζ, επτά αεροπορικές επιδρομές και 25 περιπτώσεις βομβαρδισμού», ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Η ουκρανική διοίκηση είπε ότι οι δυνάμεις της σκότωσαν περισσότερους από 100 Ρώσους στρατιώτες στη νότια περιοχή Χερσώνα. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τις αναφορές στο πεδίο της μάχης.

Η μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση στον πόλεμο στην Ουκρανία

Η δραστηριότητα την Τρίτη ήταν λιγότερο έντονη από την προηγούμενη μέρα, όταν δεκάδες χτυπήματα σκότωσαν 19 άτομα, τραυμάτισαν περισσότερους από 100 κατά την μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση της Μόσχας από την έναρξη της εισβολής της στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι νέες πυραυλικές επιθέσεις την Τρίτη σκότωσαν επτά ανθρώπους στην πόλη Zaporizhzhia της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε ο βοηθός του προέδρου, και άφησαν τμήμα της δυτικής πόλης Lviv χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Τα νέα όπλα στους Ουκρανούς

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov γιόρτασε για την άφιξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες τεσσάρων επιπλέον εκτοξευτών πυραύλων πυροβολικού (HIMARS), των οποίων η ακρίβεια και το μεγαλύτερο βεληνεκές επέτρεψαν στην Ουκρανία να μειώσει το πλεονέκτημα πυροβολικού της Ρωσίας και τροφοδότησε την πρόσφατη αντεπίθεση της χώρας.

«Η ώρα HIMARS», έγραψε στο Twitter, ήταν μια «καλή στιγμή για τους Ουκρανούς και κακή στιγμή για τους κατακτητές».

Η Ουκρανία παρέλαβε την Τρίτη το πρώτο από τα τέσσερα συστήματα αεράμυνας IRIS-T που η Γερμανία υποσχέθηκε να προμηθεύσει, δήλωσε πηγή του γερμανικού υπουργείου Άμυνας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι επιτάχυναν την αποστολή εξελιγμένων αντιαεροπορικών NASAMS στην Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη παράσχει βοήθεια για την ασφάλεια αξίας άνω των 16,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Ανεξέλεγκτη κλιμάκωση»

Η G7 – η οποία συγκροτείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, τη Βρετανία, την Ιταλία και τον Καναδά – δεσμεύτηκε να συνεχίσει την «οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική, διπλωματική και νομική υποστήριξη…για όσο χρόνο χρειαστεί» στην Ουκρανία, ανέφερε.

Καταδίκασε επίσης τις «αδιάκριτες επιθέσεις σε αθώους αμάχους» ως εγκλήματα πολέμου και είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα λογοδοτήσει γι’ αυτά.

Ο Πούτιν είναι ένας «λογικός ηθοποιός που έχει υπολογίσει σημαντικά λάθος», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο CNN.

Ο Μπάιντεν είπε ότι ο Πούτιν πίστευε εσφαλμένα ότι οι Ουκρανοί θα υποταχθούν στη ρωσική εισβολή – μια εσφαλμένη εκτίμηση που διαψεύστηκε από τη σφοδρή αντίσταση στο εσωτερικό της χώρας.

«Νομίζω ότι η ομιλία, οι στόχοι του δεν ήταν λογικοί. Νομίζω ότι σκέφτηκε πως θα τον υποδέχονταν με ανοιχτές αγκάλες, ότι αυτό ήταν το σπίτι της Μητέρας Ρωσίας στο Κίεβο, και ότι θα τον καλωσόριζαν, και νομίζω ότι απλά υπολόγισε τελείως λάθος, », είπε ο Μπάιντεν.

Η Μόσχα, η οποία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την εξάλειψη των επικίνδυνων εθνικιστών και την προστασία των Ρωσόφωνων, έχει κατηγορήσει τη Δύση για κλιμάκωση και παράταση της σύγκρουσης υποστηρίζοντας το Κίεβο.

«Προειδοποιούμε και ελπίζουμε να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης στην Ουάσιγκτον και σε άλλες δυτικές πρωτεύουσες», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA την Τρίτη.

Το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του κατηγορούν τη Ρωσία για απρόκλητη αρπαγή εδαφών στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις Λαβρόφ για τερματισμό του πολέμου

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με τη Δύση, έναν ισχυρισμό που η Ουάσιγκτον απέρριψε ως χωρίς «υπόσταση» επειδή η Ρωσία συνέχισε να χτυπά ουκρανικές πόλεις.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή με την Τουρκία για τρόπους τερματισμού του πολέμου, τώρα στον οκτάμηνο, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη κάποια σοβαρή πρόταση για διαπραγμάτευση. Ο Ζελένσκι απέκλεισε ξανά την Τρίτη το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών με τον Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, υπό την εσωτερική πίεση να εντείνει τον πόλεμο καθώς οι δυνάμεις του έχουν χάσει έδαφος από τις αρχές Σεπτεμβρίου, είπε ότι διέταξε τα πλήγματα της Δευτέρας ως απάντηση στην έκρηξη που κατέστρεψε τη γέφυρα της Ρωσίας προς την προσαρτημένη Κριμαία το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν την Τρίτη ότι ανέσυραν τα πτώματα δεκάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων αμάχων και ενός μωρού ενός έτους, μετά την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από δύο πόλεις στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Μόσχα έχει προσαρτήσει περιοχές της Ουκρανίας, έχει κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους να πολεμήσουν και απείλησε επανειλημμένα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, προκαλώντας συναγερμό στη Δύση. Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλησης εικονικής συνόδου κορυφής της συμμαχίας για να εξετάσει την απάντησή του.

Το ΝΑΤΟ δεν έχει παρατηρήσει καμία αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας μετά τις απειλές, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

The post Θα δώσουμε κι άλλα όπλα στον Ζελένσκι; Νέες πιέσεις appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα