Τρελοκομείο με τη μη συμμόρφωση υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ με δικαστικές αποφάσεις

Σύμφωνα με το άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος, «η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο όπως νόμος ορίζει. Νόμος ορίζει τα αναγκαία μέτρα για την διασφάλιση της συμμόρφωσης της διοίκησης».

Γράφει ο

Δρ. Ηλίας Μαρκόπουλος

Δικηγόρος  – Οικονομολόγος

Σύμφωνα με το άρθρο 50 παρ. 4 του ΠΔ 18/1989 οι διοικητικές αρχές, σε εκτέλεση της υποχρέωσής τους κατά το άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος πρέπει να συμμορφώνονται, κατά περίπτωση, με θετική ενέργεια προς το περιεχόμενο της

απόφασης του ΣτΕ ή να απέχουν από κάθε ενέργεια που είναι αντίθετη προς όσα κρίθηκαν από αυτό. Ο παραβάτης, εκτός από τη δίωξη κατά το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα υπέχει και προσωπική ευθύνη προς αποζημίωση.

Και το άρθρο 198 ΚΔΔικ σχετικά με την υποχρέωση συμμόρφωσης της διοίκησης σε δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται, έχει ανάλογο περιεχόμενο: «1. Οι διοικητικές αρχές οφείλουν, με θετικές ενέργειες ή με αποχή από κάθε αντίθετη ενέργεια, να συμμορφώνονται προς το περιεχόμενο των αποφάσεων οι οποίες εκδίδονται για διαφορές που άγονται προς επίλυση με άσκηση προσφυγής.

2. Η παράλειψη διοικητικής αρχής προς συμμόρφωση σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο, έχει ως συνέπεια, για τον παραβάτη, εκτός από την κατ’ άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα ποινική του δίωξη, και την προσωπική του ευθύνη προς αποζημίωση.»

Ο Ν. 3068/2002 θεσπίζει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της διοίκησης, οι βασικές διατάξεις του οποίου είναι:

Άρθρο 1. Το δημόσιο, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται χωρίς καθυστέρηση προς τις δικαστικές αποφάσεις και να προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες που επιβάλλονται για την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής και για την εκτέλεση των αποφάσεων.

Άρθρο 5. Η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στο κεφάλαιο Α΄ του νόμου αυτού ή η προτροπή σε μη εκπλήρωση συνιστά ιδιαίτερο πειθαρχικό παράπτωμα για κάθε αρμόδιο υπάλληλο.

Το ΝΣΚ σε μεγάλο αριθμό γνωμοδοτήσεών του δέχεται ότι οι ανωτέρω διατάξεις επιβάλλουν την υποχρέωση της Διοίκησης να συμμορφώνεται απροφασίστως και χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση στις αποφάσεις των δικαστηρίων (ΓΝΜ ΝΣΚ 130/2012, 137/2012, 154/2012).

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχεται παγίως ότι: «η συμμόρφωση της διοικήσεως προς τις ακυρωτικές αποφάσεις πρέπει, να είναι πλήρης και κατά το δυνατόν, άμεση, υπό την έννοια ότι μετά την δημοσίευση της αποφάσεως η αρμόδια αρχή οφείλει να προβαίνει σε κάθε ενέργεια που είναι απαραίτητη για την υλοποίηση του ακυρωτικού αποτελέσματος και δεν δύναται να αδρανεί επικαλούμενη λόγους οι οποίοι δεν εδράζονται σε συνταγματικές διατάξεις, διότι άλλως αναιρείται ο σκοπός της θεσπίσεως της διατάξεως του άρθρου 95 παρ. 5 του Συντάγματος». (ΣτΕ 1995, 1518/2014, 2559/2011, 677/2010, 2557/2006, 3191/2005 και 21/2008, 43/2010 αποφάσεις του Συμβουλίου του άρθρου 2 του Ν. 3068/2002)

Η παραβίαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο όπως ο νόμος ορίζει. Αντ΄ αυτού οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αρνούνται ετσιθελικά, παράνομα και αντισυνταγματικά να εφαρμόσουν τελεσίδικη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου δεν έχουν πράξει τίποτα για τη συμμόρφωση προς το διατακτικό της δικαστικής απόφασης σε μια συνεχή προσπάθεια καταφανούς παρερμηνείας και παραβίασης κάθε κανόνα δικαίου και αυτού ακόμη του Συντάγματος άρθρο 95 παράγραφος 5, με καταφανή πρόθεση να παραβιάσουν το διατακτικό της απόφασης του δικαστηρίου και με επιδεικτική αδιαφορία για την δικανική κρίση, ανταλλάσσουν έγγραφα η Διεύθυνση Υγειονομικού με την Διεύθυνση Νομικού Σώματος ζητώντας γνωμοδότηση για τη συμμόρφωση σε δικαστική απόφαση, καταργώντας με τη μεθόδευση αυτή το Σύνταγμα, τους νόμους και τη δικαστική εξουσία για τη συμμόρφωση σε δικαστική απόφαση.

Καταργώντας έτσι την αρχή της νομιμότητας και την αρχή της ασφάλειας του δικαίου, μη σεβόμενη την δικανική κρίση και τις δικαστικές αποφάσεις, καταργώντας έτσι την παρεχόμενη δικαστική προστασία που προβλέπει το Σύνταγμα. Καταπατώντας αδίστακτα την Συνταγματική επιταγή για την υποχρέωση τις Διοίκησης να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις.

Τι συμβαίνει και η Διεύθυνση Υγειονομικού ΓΕΣ με αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση, από τη δημοσίευση δικαστικής απόφασης, αρνείται και δυστροπεί να συμμορφωθεί άμεσα προς τις δικαστικές αποφάσεις κατά παράβαση των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα και τους νόμους;

Παρερμηνεύοντας τις δικαστικές αποφάσεις, ενώ είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται απροφασίστως και να τις εφαρμόζει χωρίς καθυστέρηση; Όταν η ίδια σε έγγραφό της αποδέχεται την ακύρωση της σχετικής διαταγής από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών; Και αντί να εφαρμόσει το διατακτικό της απόφασης διατυπώνει προτάσεις απαράδεκτες παρερμηνεύοντας κατάφωρα την απόφαση, προτείνοντας άλλα από όσα το διατακτικό της απόφασης διατυπώνει. Για την κάλυψή της η ΔΥΓ στο εν λόγω έγγραφο προσφεύγει για την υπογραφή του και την αποδοχή των περίεργων προτάσεών της σε τρεις αντιστράτηγους σε δύο υποστράτηγους σε έναν ταξίαρχο και σε δύο συνταγματάρχες. Τα συμπεράσματα δικά σας….

Η εκδοθείσα απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών δημιουργεί στη Διοίκηση υποχρέωση αποθετικής συμμόρφωσης που σημαίνει ότι η Διοίκηση δεν μπορεί να εκτελέσει υλικώς ή νομικώς την ακυρωθείσα πράξη. Απαγορεύεται συνεπώς και η έκδοση, εφαρμογή ή εκτέλεση πράξεων που στηρίζονται ή αναφέρονται στην ακυρωθείσα (ΣτΕ 965/1991). Στην προκειμένη περίπτωση η ΔΥΓ ΓΕΣ και η Διεύθυνση Νομικού Σώματος με τις γνωματεύσεις τους, διατηρούν την ακυρωθείσα από την Δικαστική Απόφαση Διαταγή ως προς τους δύο αξιωματικούς και την παρερμηνεύουν σε βάρος του τρίτου προσφεύγοντα αξιωματικού. Η ΔΥΓ κακόπιστα και ετσιθελικά για να μην εφαρμόσει την δικαστική απόφαση ζητά γνωμάτευση για την εφαρμογή της, καταστρατηγώντας το Σύνταγμα, τους νόμους και την υπάρχουσα νομολογία της υποχρέωσής της για άμεση εφαρμογή της δικαστικής  απόφασης, μη συμμορφούμενη εντέλει και μη σεβόμενη τη δικανική κρίση.

Η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της Διεύθυνσης Υγειονομικού, μας οδήγησε στην κατάθεση αίτησης ενώπιον του Τριμελούς Συμβουλίου του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για τον έλεγχο της συμμόρφωσης της Διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις (άρθρο 2 Ν.3068/2002)

Στην συνέντευξη που θα ακολουθήσει εντός των ημερών θα σας παρουσιάσω έγγραφα της ΔΥΓ ΓΕΣ για τον τρόπο που χειρίζεται υποθέσεις του προσωπικού της. Έχω ενημερώσει προς τούτο με υπόμνημα και σχετικά έγγραφα τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας. 

The post Τρελοκομείο με τη μη συμμόρφωση υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ με δικαστικές αποφάσεις appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τρελοκομείο, ΥΠΕΘΑ,trelokomeio, ypetha