Η μετάλλαξη αποκλείει κάθε ενδεχόμενο χαλάρωσης – αναμένονται νέα μέτρα. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού

Το ενδεχόμενο μικρής χαλάρωσης ενόψει των γιορτών απομακρύνεται από τον ορίζοντα, καθώς η μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό.

Με πρώτη κίνηση την επέκταση της καραντίνας στις 10 ημέρες για τους επισκέπτες από την Μεγάλη Βρετανία, με νέα μέτρα επανέρχεται -πιθανώς τις επόμενες ώρες- το κυβερνητικό επιτελείο, αυστηροποιώντας στο έπακρο τα πλαίσια ελέγχου, τουλάχιστον έως ότου εκκινήσει η διαδικασία

των μαζικών εμβολιασμών.

Η νέα μετάλλαξη, που μεταδίδεται ταχύτατα στη Βρετανία, έχει προβληματίσει σοβαρά τους επιστήμονες, προκρίνοντας πιο συντηρητικές λύσεις μπροστά στο ενδεχόμενο «παρουσίας» του νέου στελέχους του ιού και στην Ελλάδα. Με τις συνθήκες να «αγριεύουν» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο λόγω της κατάστασης στην Μεγάλη Βρετανία, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος εμφανίστηκε ανήσυχος για το ενδεχόμενο συνωστισμού, θέτοντας «προδιαγραφές» για το ρεβεγιόν.

«Όταν θέλουμε να κάνουμε το ρεβεγιόν, αυτή την οικογενειακή συνάντηση που θα κάνουμε στο σπίτι μας, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι καλά και δεν έχουν εκτεθεί. Όταν γυρίζουμε όλη τη βδομάδα, δεν ξέρουμε σε τι έχουμε εκτεθεί. Στο ρεβεγιόν πρέπει να είμαστε άνθρωποι της ίδιας οικογένειας, που τους γνωρίζουμε και που ήταν υγιείς τον προηγούμενο καιρό» ανέφερε ο καθηγητής.

Ανακοινώσεις σήμερα από τους λοιμωξιολόγουςΣήμερα, Τρίτη, η καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας θα γίνει ζωντανά από το υπουργείο Υγείας. Κάθε Δευτέρα, η ενημέρωση αφορά τα εμβόλια, τις Τρίτες η ενημέρωση γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΔΥ, κάθε Τετάρτη την ενημέρωση αναλαμβάνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Πέμπτη και Παρασκευή την ενημέρωση κάνουν οι Γκίκας Μαγιορκίνης και Βάνα Παπαευαγγέλου με τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Αυτή την εβδομάδα, όμως, επειδή Πέμπτη και Παρασκευή είναι η παραμονή και τα ανήμερα των Χριστουγέννων αντίστοιχα, η ενημέρωση από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα γίνει σήμερα.

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο

Συνεδριάζει σήμερα στις 11 για τελευταία φορά φέτος, το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης. Στα θέματά του περιλαμβάνονται, ωστόσο, κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως η εισήγηση του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη για την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, αλλά και η εισήγηση του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια για σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής Συντονισμού και Διαχείρισης Εμβολιασμού για τον κορονοϊό.

Πιθανά νέα τοπικά lockdown

Για τις κινήσεις που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στην περίπτωση που ο κορονοϊός ξεφύγει μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στον ΑΝΤ1. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν νέα τοπικά lockdown σε περίπτωση που ο κορονοϊός ξεφύγει ξανά. «Ευτυχώς τις τελευταίες μέρες πηγαίνουμε καλύτερα να διαφυλάξουμε αυτή την εικόνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Αναφορικά με τις περιοχές που δεν έχουν αυξημένο ιικό φορτίο και την άρση του lockdown ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021 θα ακολουθηθούν τα γενικά μέτρα και έπειτα θα εξεταστεί η φάση της απελευθέρωσης για κάποιες γεωγραφικές περιοχές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, θεωρεί ότι η άρση του lockdown στις 7 Ιανουαρίου θα είναι πρόωρη.

«Δεν μας παίρνει να μας ξεφύγει η πανδημία.
Καταλαβαίνω ότι είναι ο στόχος να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά με τις ενδείξεις που έχουμε ανά περιοχή στη χώρα δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει. Θα βοηθούσε η αύξηση της τηλεργασίας».

Ημερολόγιο εμβολιασμού

Η εξάντληση κάθε πρόσφορου μέτρου για την αποτροπή της περαιτέρω διάδοσης του ιού είναι πια μονόδρομος, καθώς ο στόχος της συλλογικής ανοσίας δεν πρόκειται να επιτευχθεί πριν την ερχόμενη Άνοιξη.

Παράλληλα, οι προετοιμασίες για την έλευση του εμβολίου στην Ελλάδα βρίσκονται στην τελική ευθεία, καθώς ολοκληρώνεται η εφοδιαστική αλυσίδα για τη διάθεσή τους. Οι δόσεις του εμβολίου θα αποθηκευτούν σε πέντε χώρους με ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, ενώ όλη τη διαδρομή (αποθήκευση – διανομή – έλεγχος) αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Με αυτά τα δεδομένα, οι πρώτες δόσεις του εμβολίου αναμένονται στην Ελλάδα στις 26 Δεκεμβρίου, καθώς πρόκειται για την πρώτη παρτίδα 9.750 δόσεων της εταιρίας Pfizer-BioΝTech.

Στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί στην Αττική, που θα λάβουν χώρα: Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο Νοσοκομείο Σωτηρία, στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Θριάσιο και στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Την επόμενη μέρα, 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή προς τα Νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα φτάσει στη χώρα παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων. Επιπλέον, αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Τέλος, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν παραληφθεί μόνο από τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις.

Διαβάστε ακόμα: Τα εγκλήματα της μεραρχίας Εντελβάις. Το άγνωστο ολοκαύτωμα της Μενδενίτσας. Προσπάθησαν να σβήσουν το χωριό από το χάρτη. Βασάνισαν και κακοποίησαν τους κατοίκους

Οι Megadeth δεν θα είχαν ιδρυθεί ποτέ, αν οι Metallica δεν είχαν διώξει τον κιθαρίστα Ντέιβ Μαστέιν. Του έδωσαν το εισιτήριο και τον ανέβασαν στο λεωφορείο της επιστροφής

The post Η μετάλλαξη αποκλείει κάθε ενδεχόμενο χαλάρωσης – αναμένονται νέα μέτρα. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα