Wall Street: «Roller coaster» ο S&P 500 – Κέρδη για τον Dow Jones με στήριξη από J&J και Amazon

23:36 1/5/2024 - Πηγή: Mononews

Με μεικτά πρόσημα έκλεισε τη Μεγάλη Τετάρτη η Wall Street, καθώς η αγορά προσπάθησε να αναλύσεις τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ και τις αποφάσεις της FED, εν μέσω μιας νέας σειράς από εταιρικά αποτελέσματα.

Νωρίτερα, η FED ανακοίνωσε πως διατηρεί σταθερά, όπως αναμενόταν, για έναν ακόμα μήνα τα βασικά της επιτόκια, ωστόσο αποφάσισε να προχωρήσει σε επιβράδυνση του ρυθμού ποσοτικής σύσφιξης, ένα θετικό σημάδι για την αγορά.

Το κλίμα στη Wall Street

βελτιώθηκε προσωρινά ακόμα πιο πολύ μετά τη δήλωση από τον επικεφαλής της FED  Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος απέκλεισε ως «απίθανο» το ενδεχόμενο για μια νέα αύξηση των επιτοκίων, δίνοντας ανάσα στην αγορά η οποία φοβόταν πως η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χάνει τη μάχη για τον έλεγχο του πληθωρισμού. Η δήλωση αυτή έφερε τους βασικούς δείκτες, που μέχρι εκείνη την ώρα βρίσκονταν κοντά στα χθεσινά επίπεδα, να σημειώνουν άνοδο μεγαλύτερη του 1%.

Ωστόσο, το τέλος της ημέρας βρήκε τόσο τον S&P 500 όσο και τον Nasadaq σε αρνητικό έδαφος, καθώς ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ ξεκαθάρισε πως θα χρειαστεί πιθανότατα περισσότερος χρόνος για μια μείωση των επιτοκίων. Μάλιστα, από τις δηλώσεις του δεν φάνηκε καν κάποια ένδειξη για μια μείωση επιτοκίων μέσα στο έτος.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 37.903,29 μονάδες με άνοδο 0,23%, ενώ αντίθετα ο S&P 500  υποχώρησε στις 5.018,39 μονάδες με πτώση -0,34% και ο Nasdaq στις 15.605,48 μονάδες με απώλειες -0,33%.

Ποιες μετοχές ξεχώρισαν στη Wall Street

Ιδιαίτερη πίεση δέχθηκαν οι μετοχές που συνδέονται με τη τεχνητή νοημοσύνη, μετά  από μια σειρά απογοητευτικές αναφορές αποτελεσμάτων τριμήνου και προβλέψεων από κορυφαία ονόματα του χώρου.

Η μετοχή της AMD υποχώρησε κατά 8,95% καθώς οι προβλέψεις της για το τρέχον τρίμηνο απογοήτευσαν την αγορά, ενώ η Super Micro Computer σημείωσε απώλειες 14,03% αφού η εταιρεία έχασε τις προσδοκίες των αναλυτών για τα έσοδα για το τρίμηνο, παρά τα καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη.

Από την άλλη με άνοδο 2,21% έκλεισε η μετοχή της Amazon, η οποία ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα στο προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του Dow Jones, πίσω μόνο από το +4,56% της Johnson & Johnson. Tο άλμα της μετοχής του φαρμακευτικού κολοσσού ήρθε μετά την επίτευξη διακανονισμού ύψους 6,5 δισ. δολαρίων για δεκάδες χιλιάδες αγωγές που σχετίζονται με προϊόντα της εταιρείας που θεωρούνται “ύποπτα” για την ανάπτυξη καρκίνου τις ωοθήκες.

Εκτός του Dow Jones, η μετοχή της CVS Health υποχώρησε κατά 16,84% καθώς έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη τριμήνου ενώ μείωσε και την καθοδήγηση κερδών για το έτος.

Η μετοχή της Pfizer σημείωσε άνοδο 6,13% μετά τα προσαρμοσμένα κέρδη πρώτου τριμήνου ύψους 82 σεντς ανά μετοχή, τα οποία ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Η φαρμακοβιομηχανία αύξησε επίσης την εκτίμηση για τα προσαρμοσμένα κέρδη της για το 2024.

Η Starbucks  σημείωσε βουτιά 15,88% καθώς ανακοίνωσε οικονομικά κέρδη δεύτερου τριμήνου χαμηλότερα από τις προσδοκίες της Wall Street και δήλωσε ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4%. Η εταιρεία μείωσε επίσης την πρόβλεψή της για τα κέρδη και τις πωλήσεις για το υπόλοιπο του 2024.

Άλμα 21% σημείωσε το Pinterest αφού η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη και έσοδα πρώτου τριμήνου και δήλωσε ότι αναμένει έσοδα δεύτερου τριμήνου από 835 έως 850 εκατομμύρια δολάρια, υψηλότερα από τις προβλέψεις για 827 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία δήλωσε ότι είχε 518 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες το πρώτο τρίμηνο.

Η DuPont σημείωσε άνοδο 8,01% καθώς και αυτή ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη πρώτου τριμήνου  υψηλότερα από τις προσδοκίες, ενώ αύξησε τιςπροοπτικές της για ολόκληρο το έτος.

Αντίθετα, η Norwegian Cruise Line Holdings υποχώρησε κατά 15% αφού η εταιρεία κρουαζιέρας ξεπέρασε μεν τις προσδοκίες για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου και αύξησε το guidance για το σύνολο του έτους, αλλά έχασε τα τριμηνιαία έσοδα.

Η Bio-Techne σημείωσε άνοδο 16,2% αφού η εταιρεία βιοεπιστημών ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις τρίτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η Estee Lauder υποχώρησε κατά 13,18% αφού η εταιρεία ομορφιάς εξέδωσε πρόβλεψη για το οικονομικό έτος που έκανε λόγο για πτώση των πωλήσεων κατά 2% έως 3%.

Τέλος, ισχυρές ρευστοποιήσεις μετά το ράλι της Μεγάλης Τρίτης σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών προϊόντων κάνναβης. Οι μετοχές είχαν εκτοξευθεί την προηγούμενη ημέρα μετά την είδηση πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να επανακατηγοριοποιήσει τη μαριχουάνα στην ομοσπονδιακή νομοθεσία ως λιγότερο επικίνδυνη. H μετοχή  Canopy Growth έκλεισε τη Μεγάλη Τετάρτη στο -22,93% (την Μεγάλη Τρίτη είχε σημειώσει άλμα 79%), της Tilray Brands στο -18,22%, της  Curaleaf στο -9,77%,  της  Trulieve Cannabis στο -16,41%, της TerrAscend στο -16,61% και της Cresco Labs στο -12,35%.

Διαβάστε επίσης

Τζερόμ Πάουελ: Πιθανώς περισσότερος χρόνος για να αρχίσουμε τη μείωση των επιτοκίων – Απίθανη μια αύξηση

FED: Διατήρησε ξανά αμετάβλητα τα επιτόκια – Επιβραδύνει τη μείωση του ισολογισμού, βλέπει έλλειψη προόδου στον πληθωρισμό

Bitcoin: Βουτιά κάτω από τα $57.000

Keywords
Αναζητήσεις
wall-street-roller-coaster-o-sp-500--kerdi-gia-ton-dow-jones-me-stirixi-apo-jj-kai-amazon.htm
Τυχαία Θέματα