Τζερόμ Πάουελ: Πιθανώς περισσότερος χρόνος για να αρχίσουμε τη μείωση των επιτοκίων – Απίθανη μια αύξηση

22:18 1/5/2024 - Πηγή: Mononews

Πιθανώς θα χρειαστεί περισσότερος από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως για να αποκτήσει η FED αρκετή εμπιστοσύνη σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού και να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, δήλωσε ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της επιτροπής FOMC.

«Δηλώσαμε ότι δεν αναμένουμε ότι θα ήταν σκόπιμο να μειώσουμε το εύρος στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων μέχρι να αποκτήσουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά

προς το 2%,» είπε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Μεγάλη Τετάρτη.

«Είναι πιθανό ότι η απόκτηση τόσο μεγαλύτερης εμπιστοσύνης θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», είπε ο Πάουελ.

Πάντως, η Wall Street αντέδρασε με ισχυρό άλμα στις δηλώσεις του Πάουελ, καθώς ο επικεφαλής της FED απέκλεισε σε μεγάλο βαθμό ότι η επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να είναι μια άνοδος, χαλαρώνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών ότι χανόταν ο έλεγχος του πληθωρισμού.

«Πιστεύω ότι είναι απίθανο η επόμενη κίνηση των επιτοκίων να είναι μια αύξηση», ξεκαθάρισε. «Θα έλεγα ότι είναι απίθανο».

Ο Πάουελ είπε ότι  οι αξιωματούχοι θα πρέπει να δουν πειστικά στοιχεία ότι η πολιτική δεν είναι αρκετά αυστηρή για να επαναφέρει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, προκειμένου να αποφάσιζαν μια νέα αύξηση. «Δεν βλέπουμε στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτό το συμπέρασμα», πρόσθεσε.

Η αποστροφή αυτή οδήγησε σε άλμα τους βασικούς δείκτες στη Wall Street, με τον Dow Jones κινείται με άνοδο 1,27%, ο S&P 500 με κέρδη 1,01% και ο Nasdaq με άνοδο 1,49%.

Οι επενδυτές αντέδρασαν επίσης θετικά στην ανακοίνωση της Fed πως θα πατήσει τα φρένα στον ρυθμό με τον οποίο επιτρέπει στα έσοδα από ομόλογα που λήγουν να αποχωρήσουν από τον ισολογισμό της χωρίς να τα επανεπενδύσει, μια διαδικασία γνωστή ως  «ποσοτική σύσφιξη».

Διαβάστε επίσης

FED: Διατήρησε ξανά αμετάβλητα τα επιτόκια – Επιβραδύνει τη μείωση του ισολογισμού, βλέπει έλλειψη προόδου στον πληθωρισμό

State Department: Η Ρωσία παραβίασε την παγκόσμια απαγόρευση χημικών όπλων στην Ουκρανία – Νέες κυρώσεις

Bitcoin: Βουτιά κάτω από τα $57.000

Keywords
Αναζητήσεις
tzerom-paouel-pithanos-perissoteros-chronos-gia-na-archisoume-ti-meiosi-ton-epitokion--apithani-mia-afxisi.htm
Τυχαία Θέματα