Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν: Καταδίκη υπό αίρεση – Το σκάνδαλο, το #MeToo και η ανατροπή

Σχεδόν μία επταετία έχει περάσει από τότε που το Χόλυγουντ, παρακολουθούσε μουδιασμένο την πτώση του Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν.

Ένας πανίσχυρος παραγωγός που βρέθηκε πίσω από κορυφαίες και πολυβραβευμένες ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου, είδε την αυτοκρατορία του να καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, όταν δεκάδες γυναίκες ηθοποιοί τον κατήγγειλαν για σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλική κακοποίηση, χειραγώγηση και βιασμό.

Χάρβεϊ Γουάινστιν

Τα άρθρα των New York Times

και του New Yorker το 2017 και οι επώνυμες μαρτυρίες από μεγάλα αστέρια του Χόλυγουντ, όπως οι Σάλμα Χάγιεκ, Αντζελίνα Τζολί, Κάρα Ντελεβίν, Αλίσα Μιλάνο λειτούργησαν ως καταλύτης σε μία υπόθεση που συγκέντρωσε καταγγελίες 20 ετών και οδήγησαν στο να καταδικαστεί το 2020 ο 68χρονος τότε Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν σε 23 χρόνια φυλάκισης για βιασμό και επιθέσεις.

Η ανατροπή

Τα επόμενα χρόνια μετά τη καταδίκη του, ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν κατηγορήθηκε και για άλλους βιασμούς, ενώ καταδικάστηκε σε μία ακόμα υπόθεση το 2022 σε 16 χρόνια φυλάκιση.

Ο άλλοτε «βασιλιάς» του κινηματογράφου ήταν ο άνθρωπος που λειτούργησε ως δυναμίτης στο κίνημα #MeToo, το οποίο κατέκλυσε τον κόσμο και με τη δύναμη του διαδικτύου προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε διάφορες χώρες που έζησαν με τη σειρά τους τα δικά τους εσωτερικά σκάνδαλα, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Μία απόφαση δικαστηρίου όμως έρχεται να ανατρέψει την καταδίκη του 2020. Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την Πέμπτη την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν για βιασμό το 2020, κρίνοντας ότι ο δικαστής στη δίκη-ορόσημο για το κίνημα #MeToo «πήρε κατάφωρα λανθασμένες αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένου του να αφήσει γυναίκες να καταθέσουν για ισχυρισμούς που δεν αποτελούσαν μέρος της υπόθεσης».

Διέταξε νέα δίκη με έναν δικηγόρο του Γουαϊνστάιν, τον Μπάρι Κάμινς να σημειώνει ότι ο πελάτης του στερήθηκε το 2020 το θεμελιώδες δικαίωμα για μία δίκαιη δίκη.

Με πι στο δικαστήριο ο Χάρβεϊ Γουάινστιν

Μετά από αυτή την απόφαση, εναπόκειται στον εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει η υπόθεση.

Ο δικηγόρος Νταγκ Γουίγκντορ, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει οκτώ φερόμενα θύματα του Γουαϊνστάιν, συμπεριλαμβανομένων δύο γυναικών που κατέθεσαν στη δίκη της Νέας Υόρκης το 2020, αποδοκίμασε την απόφαση του εφετείου, κάνοντας λόγο για «ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω στην απόδοση ευθυνών για όσους έχουν προβεί σε πράξεις σεξουαλικής βίας».

Σύμφωνα με τους New York Times, μια νέα δίκη θα αποτελούσε αναμφίβολα πρόκληση για τον εισαγγελέα του Μανχάταν, καθώς μία από τις καταδίκες στην υπόθεση συνδέεται με την Jessica Mann, οι κατηγορίες της οποίας δεν έχουν ακόμα παραγραφεί. Η Μαν κατηγόρησε τον Γουαϊνστάιν για βιασμό σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Μανχάταν το 2013.

Η απόφαση αποδοκιμάστηκε από γυναίκες που φέρεται να υπήρξαν θύματα του Γουαϊνστάιν, ενώ η επικεφαλής δικηγόρος του, Ντόνα Ροτούνο, σχολίασε: «Από την πρώτη ημέρα το λέω, ότι ο πελάτης μου διώκεται για τις αμαρτίες του και όχι για εγκλήματά».

Η αρχή του τέλους

To 2017, η εφημερίδα New York Times ξεκίνησε μία έρευνα για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, με τα πρώτα της δημοσιεύματα να αφορούν την Silicon Valley.

Η Τζόντι Κάντορ, δημοσιογράφος της εφημερίδας έκανε έρευνα για τις καταγγελίες που είχαν γίνει στο Χόλυγουντ.  «Πραγματικά εντυπωσιάστηκα με την υπόθεση Γουάινσταϊν. Ήταν προφανές ότι πολλοί άνθρωποι είχαν προσπαθήσει να μιλήσουν τα περασμένα χρόνια. Αποτελούσε κοινό μυστικό, αλλά δεν υπήρχαν ίχνη», είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή της.

Η έρευνα ξεκίνησε από τρεις δημοσιογράφους και πέρασαν τουλάχιστον τέσσερις μήνες μέχρι να βρουν τα στοιχεία που θα «γκρέμιζαν» εν μια νυχτί τον παντοδύναμο παραγωγό του Χόλυγουντ.

Λίγες ημέρες μετά ο Ρόμαν Φάροου, δημοσιογράφος του New Yorker συνέχισε το ρεπορτάζ, επικαλούμενος τη μαρτυρία τριών γυναικών, ενώ είχε στην κατοχή και ένα ηχητικό ντοκουμένο το οποίο κατέληξε στις εισαγγελικές αρχές του Μανχάτταν.

Τα ντοκουμέντα και οι δημόσιες τοποθετήσεις από μεγάλες σταρ του Χόλυγουντ ήταν ο εκρηκτικός συνδυασμός για να ξεκινήσει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στις ΗΠΑ, το οποίο προκάλεσε την αποδοκιμασία όχι μόνο του χώρου της 7ης Τέχνης αλλά και του πολιτικού κόσμου.

Χίλαρι Κλίντον και Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν

Στο πρώτο ρεπορτάζ των New York Times οι ηθοποιοί Άσλεϊ Τζαντ και Ρόουζ Μακ Γκόουαν κατήγγειλαν ότι ο Χάρβει Γουαϊνστάιν τις εξανάγκασε να τον βλέπουν γυμνό και τους υποσχόταν να εκτοξεύσει την καριέρα τους, έναντι σεξουαλικών ανταλλαγμάτων.

Χάρβεϊ Γουάινσταϊν και Ρόουζ ΜακΓκόουαν

«Είχα μια κακή εμπειρία με τον Γουαϊνστάιν όταν ήμουν νέα και, ως αποτέλεσμα, αποφάσισα να μην ξαναδουλέψω μαζί του αλλά και να προειδοποιήσω όσους σκόπευαν να δουλέψουν» ανέφερε σε email προς τους New York Times, η Αντζελίνα Τζολί.

Ανατριχιαστικές περιγραφές

Όσο περνούσε ο καιρός, τα δημοσιεύματα πλήθαιναν, όπως και οι περιγραφές για τη συμπεριφορά του κορυφαίου παραγωγού να εκβιάζει και να παρενοχλεί συστηματικά τις ηθοποιούς με τις οποίες συνεργαζόταν.

Η Γκουίνεθ Πάλτροου κατήγγειλε και περιέγραψε σε βιβλίο της αργότερα ότι ο Γουαϊνστάιν την κάλεσε στο δωμάτιό του το 1996, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Emma».

Γκουίνεθ Πάλτροου

Όπως δήλωσε η ίδια της ζήτησε να του κάνει μασάζ και μετά να τον ακολουθήσει στο δωμάτιο. Εκείνη αρνήθηκε, έφυγε και μίλησε για το περιστατικό στον τότε σύντροφό της Μπραντ Πιτ. Όταν ο Γουαϊνστάιν έμαθε ότι η Πάλτροου μίλησε για το περιστατικό, σύμφωνα με τα όσα είχε πει η ίδια, την απείλησε.

Η Σάλμα Χάγιεκ περιέγραψε τον παραγωγό του Χόλυγουντ ως ένα «οργισμένο τέρας», επικαλούμενη την εμπειρία της συνεργασίας τους στη ταινία «Φρίντα».

«Αρνήθηκα να κάνω ντους μαζί του, αρνήθηκα να μου κάνει μασάζ, αρνήθηκα να γδυθώ σε ερωτική σκηνή με κάποια άλλη γυναίκα», ανέφερε η Μεξικανή ηθοποιός, τονίζοντας ότι ο παραγωγός απείλησε ακόμη και να δώσει τέλος στην παραγωγή της ταινίας, αν δεν συμμετείχε σε κάποια γυμνή ερωτική σκηνή με κάποια άλλη γυναίκα.

Ο Φρανσουά Ανρί Πινό, CEO του ομίλου Kering, με τη σύζυγο του Σάλμα Χάγιεκ

Το διάσημο μοντέλο Κάρα Ντελεβίν περιέγραψε την πρώτη συνάντηση με τον παραγωγό ως εξής: «Μόλις μείναμε μόνοι, άρχισε να καυχιέται για όλες τις ηθοποιούς με τις οποίες είχε κοιμηθεί, λέγοντας μου ότι του χρωστούσαν τις καριέρες τους, και άρχισε να μιλά για άλλα ανάρμοστα θέματα  σεξουαλικής φύσης. Στη συνέχεια με κάλεσε στο δωμάτιό του. Μόλις μπήκα στο δωμάτιο είδα με ανακούφιση ότι εκεί βρισκόταν μια άλλη γυναίκα, και σκέφτηκα αμέσως ότι ήμουν ασφαλής. Μας ζήτησε να φιληθούμε και εκείνη άρχισε να με πλησιάζει με ερωτικές διαθέσεις».

Η Ντελεβίν ανέφερε ότι ένιωθε ένοχη σαν να είχε κάνει αυτή κάποιο λάθος, γι’ αυτό δίσταζε να μιλήσει ανοιχτά για την εμπειρία της.

Ποιος είναι ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν

Εβραϊκής καταγωγής, ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και σπούδασε ανθρωπιστικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο.

Ξεκίνησε ως παραγωγός ροκ συναυλιών, μαζί με τον αδελφό του Μπομπ και στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, ίδρυσαν τη δική τους κινηματογραφική εταιρεία, τη Miramax, με την ονομασία να προκύπτει από τα ονόματα των γονιών τους, Μiriam και Μax.

Η εταιρεία τους συνέδεσε το όνομά της με τεράστιες επιτυχίες όπως το «Pulp Fiction» και το «Ερωτευμένος Σαίξπηρ».

Χάρβει Γουαϊνστάιν και Κουέντιν Ταραντίνο

Το 2005, πάντα μαζί με τον αδελφό του Μπομπ, πούλησαν τη Miramax στη Disney και ίδρυσαν τη δική τους εταιρεία παραγωγής, με τίτλο το επώνυμό τους.

Η Weinstein Company χρεοκόπησε τον Φεβρουάριο του 2018, ενώ νωρίτερα είχε αναλάβει την παραγωγή και τη διανομή έργων όπως τα οσκαρικά «The King’s Speech» και το «The Artist».

«Ήταν μια ανυπέρβλητη φυσιογνωμία στη βιομηχανία του κινηματογράφου», ανέφερε ο ηθοποιός Αλεκ Μπόλντγουιν για τον Γουαϊνστάιν.  «Ήταν ένας γνώστης που ήξερε όλα όσα πρέπει να ξέρει κανείς για κάθε πτυχή των γυρισμάτων, της παραγωγής, της ανάπτυξης και της διανομής μιας ταινίας», πρόσθεσε.

Ο παραγωγός του Χόλυγουντ ήταν γνωστός για τη δύστροπη συμπεριφορά του και για τις δύσκολες συνεργασίες που είχε, όμως το όνομά του ήταν συνδεδεμένο με εμπορικές επιτυχίες αλλά και οσκαρικές αναγνωρίσεις.

Όταν κατηγορήθηκε από τις γυναίκες ηθοποιούς του Χόλυγουντ, δεν αρνήθηκε τα περιστατικά, σημειώνοντας ότι όλα «ήταν συναινετικά».

Διαβάστε επίσης:

Hermes: Οι Κινέζοι εκτόξευσαν τις πωλήσεις του ισχυρού brand ειδών πολυτελείας

AstraZeneca: Τα αντικαρκινικά φάρμακα εκτόξευσαν τα κέρδη τριμήνου

Jefferies: O CEO της πούλησε μετοχές αξίας 65 εκατ. δολαρίων για να αγοράσει γιοτ

Keywords
Αναζητήσεις
charvei-gouainstain-katadiki-ypo-airesi--to-skandalo-to-metoo-kai-i-anatropi.htm
Τυχαία Θέματα