Είναι αυτό το μοιραίο παγόβουνο, που βύθισε τον Τιτανικό;

09:05 2/5/2024 - Πηγή: Mononews

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, ότι η  φωτογραφία που βγήκε πριν λίγες μέρες σε δημοπρασία απεικονίζει το παγόβουνο που βύθισε τον Τιτανικό, όμως τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ αυτού είναι ενδιαφέροντα.

Αυτός είναι και ο λόγος, που  η ασπρόμαυρη και πολυκαιρισμένη σήμερα φωτογραφία, η οποία τραβήχτηκε μόλις λίγες μέρες, μετά τη βύθιση του υπερωκεάνιου στις 14 Απριλίου 1912 πουλήθηκε στην πρόσφατη δημοπρασία του βρετανικού οίκου Henry Aldridge με αντικείμενα από τον Τιτανικό για 17.500 λίρες 

(20.430 ευρώ). Ξεπερνώντας μάλιστα κατά τέσσερεις φορές την χαμηλή εκτίμηση πώλησης.

Πάνω από έναν αιώνα από την τραγωδία που συντάραξε τον κόσμο, ο Τιτανικός παραμένει ένα στοιχειωμένο σύμβολο της ανθρώπινης καινοτομίας αλλά και ύβρεως, ενώ ακόμη και οι νέες γενιές εξακολουθούν να γοητεύονται από αυτό, βοηθούντων φυσικά και των ανθρώπινων ιστοριών –αλλά και μύθων- που έχουν γίνει γνωστοί.

Το υπερωκεάνιο Τιτανικός

Η ιστορία σχετικά με τη φωτογραφία έχει ως εξής: Δύο ημέρες μετά το δράμα που εκτυλίχθηκε στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού, ένα πλοίο ανάκτησης το C.S. Mackay-Bennett  – ένα ατμόπλοιο, που για την ακρίβεια χρησιμοποιείτο για την τοποθέτηση καλωδίων – εστάλη από την εταιρία του Τιτανικού White Star Line για να διεκπεραιώσει ένα εξαιρετικά δυσάρεστο αλλά απαραίτητο έργο.

Να περισυλλέξει δηλαδή, τα νεκρά σώματα που βρίσκονταν ακόμη στη θάλασσα. Αποστολή την οποία εκτέλεσε αν και με πλημμελή τρόπο, καθώς δεν είχε τη δυνατότητα να κρατήσει στο πλοίο και τα 306 σώματα, που είχαν ανασυρθεί…

Ο άνδρας πίσω από τη φωτογραφία

Καθοριστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια έπαιξε όμως, ένας άνδρας που βρισκόταν πάνω πλοίο, ο Τζον Ρ. Σνόου, του οποίου το οικογενειακό γραφείο τελετών ήταν το μεγαλύτερο στη Νέα Σκωτία, έτσι είχε αναλάβει και την υπόθεση του Τιτανικού. Όπως λοιπόν, θεωρείται πολύ πιθανόν σήμερα, ο Σνόου ήταν αυτός που τράβηξε τη φωτογραφία του παγόβουνου. Κι αυτό, γιατί ο σημερινός πωλητής την είχε αποκτήσει δεκαετία του 1990 από την οικογένεια του Σνόου.

Η φωτογραφία με διαστάσεις 12,7 Χ 7,6 εκατοστά, τοποθετημένη μέσα σε ένα ελαφρώς κατεστραμμένο πλαίσιο δείχνει όντως ένα παγόβουνο με μεγάλο όγκο να πλέει στη θάλασσα.  «Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, ότι αυτό ήταν το παγόβουνο που βύθισε τον Τιτανικό», λέει σήμερα ο υπεύθυνος του οίκου δημοπρασίας Άντριου Όλντριτζ.

Αλλά προσθέτει πως «Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι, ότι μετά το σωστικό πλοίο Carpathia, το Mackay-Bennett ήταν ένα από τα πρώτα, που έφτασε στο σημείο του ναυαγίου και ότι ο συγκεκριμένος άνδρας αποφάσισε να τραβήξει μια φωτογραφία αυτού του παγόβουνου».

Ιστορίες ανθρώπων και αντικειμένων

Περί τα 250 συνολικά ήταν εξάλλου, τα αντικείμενα της πώλησης  «Titanic, White Star and Transport Memorabilia», στην οποία το ρεκόρ ανήκε στο χρυσό ρολόι τσέπης, που φορούσε ο πλουσιότερος επιβάτης του Τιτανικού, Τζον Τζέικομπ Άστορ, το οποίο έφθασε άνετα το 1,5 εκατ. δολάρια (δέκα φορές πάνω από την υψηλή εκτίμησή του).

Το χρυσό ρολόι του εκατομμυριούχου Τζον Τζέικομπ Άστορ

Το ρολόι Waltham 14 καρατίων  είχε χαραγμένα τα αρχικά του κατόχου του J.J.A., ο οποίος ήταν ανάμεσα στους νεκρούς που ανασύρθηκαν από το CS MacKay-Bennett. Μαζί είχαν βρεθεί τα μανικετόκουμπά του, το διαμαντένιο δαχτυλίδι, ένα χρυσό μολύβι και χρήματα σε διάφορα νομίσματα. Όλα αυτά είχαν επιστραφεί στον γιο του Βίνσεντ, ο οποίος αποκατέστησε το ρολόι πριν το χαρίσει στον επί χρόνια γραμματέα του πατέρα του, Γουίλιαμ Ντόμπιν, το 1935.

Ο Άστορ, κατασκευαστής ακινήτων και μέλος μεγάλης  οικογένειας της Νέας Υόρκης ήταν 47 ετών όταν πνίγηκε στο ναυάγιο. Μήνες νωρίτερα είχε προκαλέσει σκάνδαλο, όταν παντρεύτηκε μία, κατά 30 σχεδόν χρόνια, μικρότερή του γυναίκα  με την οποία επέστρεφε στην Νέα Υόρκη μετά από ένα μακρύ ταξίδι του μέλιτος στην Ευρώπη και την Αίγυπτο.

Η τελευταία φορά που τον είχε δει κάποιος στο πλοίο ήταν να καπνίζει ένα τσιγάρο με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Ζακ Φουτρέλ, αφού προηγουμένως είχε φροντίσει να μπει η σύζυγός του και μία φίλη τους στη σωσίβια λέμβο, αριθμός τέσσερα. Και οι δύο γυναίκες επέζησαν.

Η θήκη του βιολιού του επικεφαλής της μπάντας του Τιτανικού Γουάλας Χάρτλεϊ

Στην ίδια δημοπρασία πωλήθηκε για 360.000 λίρες και η θήκη του βιολιού του Γουάλας Χάρτλεϊ, επικεφαλής της οκταμελούς μπάντας του Τιτανικού, η οποία θεωρείται, ότι συνέχισε να παίζει ενώ το πλοίο βυθιζόταν. Το ίδιο το βιολί είχε πουληθεί το 2013 για 1,1 εκατομμύρια λίρες.

Διαβάστε επίσης:

Πού βρίσκεται το Ιερό Δισκοπότηρο;  – Από τον βασιλιά Αρθούρο στον Ιντιάνα Τζόουνς

Η Σταύρωση του Ιησού από τον Μιχαήλ Άγγελο – Σχέδια και πίνακες σε έκθεση

Σίντι Σέρμαν: Φόρεμα σε φιλανθρωπική δημοπρασία πριν την έκθεσή της στην Αθήνα

Keywords
Αναζητήσεις
einai-afto-to-moiraio-pagovouno-pou-vythise-ton-titaniko.htm
Τυχαία Θέματα
Τιτανικό,titaniko