Μονή Οσίου Λουκά – Εικονικό ταξίδι ιστορίας και τέχνης

08:11 2/5/2024 - Πηγή: Mononews

Μία εκπληκτική εικονική επίσκεψη στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά, που αποτελεί σημείο αναφοράς της παγκόσμιας χριστιανικής τέχνης προσφέρει το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με τη χρήση νέων τεχνολογιών, που παρέχουν την δυνατότητα στον καθένα να θαυμάσει το υψίστης θρησκευτικής, ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας μνημείο του βυζαντινού πολιτισμού.

Πρόκειται για μία νέα διαδραστική παραγωγή του ΙΜΕ, η οποία παρουσιάζεται

στην «Θόλο» – Θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας – με ψηφιακή αναπαράσταση, που βασίζεται σε στοιχεία επιστημονικής έρευνας, τα οποία αποτυπώνονται με σαφή και τεκμηριωμένο τρόπο, παρέχοντας στον θεατή πλήθος πληροφοριών.

Αρχίζοντας από τον Όσιο Λουκά τον Στειριώτη, τον μεγάλο ιαματικό Άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ιδρυτή της ομώνυμης Μονής στο Στείρι της Βοιωτίας, η περιήγηση σ΄αυτό το σπουδαίο μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της  UNESCO ακολουθεί όλη την ιστορική του πορεία, η οποία βαδίζει παράλληλα και με την ιστορία της χώρας.

Έτσι η  περιήγηση έχει αφετηρία την Κοίμηση του Οσίου το 953, που με πυρήνα τον ιερό τάφο του, που υπήρξε λαοφιλές προσκύνημα της Κεντρικής Ελλάδας, συγκροτήθηκε η μοναδική κτηριακή τριλογία των ναών της ιστορικής Μονής.

Αυτούς τους τρεις ναούς του μοναστηριού επισκέπτεται ο θεατής, τον Ναό της Παναγίας που έκτισε ο άγιος όσο ήταν εν ζωή, το Καθολικό στο οποίο  στεγάστηκε το ιερό του λείψανο και τον Ναό της Αγίας Βαρβάρας – Κρύπτη, όπου βρίσκεται τάφος του.

Εικονική περιήγηση στη μονήΗ πορεία στο χρόνο

Οι πρωτότυπες αρχιτεκτονικές δομές των κτηρίων,  με τον εξαίρετο εσωτερικό τους διάκοσμο, τα υπέροχα μαρμάρινα δάπεδα, τις τοιχογραφίες, τις ορθομαρμαρώσεις και τα εξαίσια ψηφιδωτά υψηλής βυζαντινής αισθητικής συνιστούν βασικά στοιχεία της γνωριμίας με το μνημείο.

Ενώ παράλληλα  παρουσιάζονται οι σημαντικές ιστορικές στιγμές που έζησε η Ιερά Μονή από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της έως την περίοδο της Τουρκοκρατίας, της Επανάστασης, αλλά και ως τις μέρες μας.

Εικονική περιήγηση στη μονή

Η αυτοκρατορική εύνοια που είχε η Μονή στα χρόνια του Βυζαντίου, η δοκιμασία που πέρασε στην περίοδο της Φραγκοκρατίας όταν περιήλθε στους Λατίνους, ο ρόλος της στον αγώνα των Ελλήνων για αποτίναξη του τουρκικού ζυγού από την εποχή των Ορλωφικών ήδη και στη συνέχεια κατά την Επανάσταση του ΄21 όταν η έναρξή της στη Ρούμελη δόθηκε από αυτό το μοναστήρι, τα αντίποινα των Τούρκων, οι λεηλασίες και οι καταστροφές που υπέστη, αποτελούν σταθμούς της μεγάλης πορείας της στο χρόνο

Εικονική περιήγηση στη μονή

Σ’ αυτό το ταξίδι εξάλλου, οι θεατές παρακολουθούν δύο εικονικούς χαρακτήρες, έναν μοναχό και μια περιηγήτρια,  από τους οποίους μαθαίνουν για τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του αγίου μέσα από την αφήγηση του βίου του, με την ταυτόχρονη, για πρώτη φορά, οπτικοποίησή του με σύγχρονη βυζαντινή εικονογράφηση από τον αγιογράφο, κ. Γιαννούλη Λυμπερόπουλο.

Η παραγωγή αποτελεί μέρος του έργου «Ανάπτυξη Τρισδιάστατων Παραγωγών» με αναθέτουσα αρχή το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ανάδοχο το ΙΜΕ.

Info

Eλληνικός Κόσμος : Πειραιώς  254, Ταύρος, τηλ. 212 2540000

Διαβάστε επίσης:

Πού βρίσκεται το Ιερό Δισκοπότηρο;  – Από τον βασιλιά Αρθούρο στον Ιντιάνα Τζόουνς

Η Σταύρωση του Ιησού από τον Μιχαήλ Άγγελο – Σχέδια και πίνακες σε έκθεση

Σίντι Σέρμαν: Φόρεμα σε φιλανθρωπική δημοπρασία πριν την έκθεσή της στην Αθήνα

Keywords
Αναζητήσεις
moni-osiou-louka--eikoniko-taxidi-istorias-kai-technis.htm
Τυχαία Θέματα