Φρέντι Μπελέρης: Γιατί αποφασίστηκε η υποψηφιότητα του φυλακισμένου δημάρχου και τι θα συμβεί αν εκλεγεί

Κόντρα στις εισηγήσεις που έλεγαν ότι δεν πρέπει να τεθεί υποψήφιος ο Φρέντι Μπελέρης γιατί θα υπήρχε επιδείνωση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τελικά έκανε την κίνηση – ματ. Ο εκλεγμένος, αλλά φυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας θα είναι στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, με πολύ σοβαρές πιθανότητες να εκλεγεί, με ό,τι αυτό θα σημάνει τόσο στις δικαστικές περιπέτειες που έχει, όσο και στην κόντρα με τον Εντι Ράμα και στις σχέσεις Αθήνας

και Τιράνων που δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους.

Κατ’ αρχάς να πούμε ότι ένας από τους ανθρώπους που είχαν προτείνει στον πρωθυπουργό την υποψηφιότητα Μπελέρη, ήταν ο Σταύρος Παπασταύρου. Ο πρώην υπουργός Επικρατείας, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την οικογένεια Μπελέρη, είχε μάλιστα επισκεφτεί τον εκλεγμένο δήμαρχο στη φυλακή.

Αλλά και άλλα στελέχη της ΝΔ είχε κάνει την ίδια πρόταση, στοχεύοντας σε αυτό που τελικά βάρυνε την απόφαση του κ. Μητσοτάκη: Δηλαδή να απευθυνθεί στους Βορειοηπειρώτες που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό το οποίο δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στα εθνικά θέματα, και ιδίως στις συνθήκες διαβίωσης των Βορειοηπειρωτών στη γειτονική χώρα.

Η επιλογή Μπελέρη στοχεύει, επίσης, να συσπειρώσει ένα κοινό της Νέας Δημοκρατίας που διαμαρτύρεται ότι το κόμμα «γέρνει» προς το κέντρο. Οι διαρροές προς την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, έπρεπε να σταματήσουν και μόνο μια υποψηφιότητα με τα χαρακτηριστικά του Μπελέρη, θα μπορούσε να το κάνει αυτό.

Η κίνηση Μητσοτάκη έχει βεβαίως τολμηρά χαρακτηριστικά διότι ασφαλώς θα δρομολογήσει εξελίξεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Κάποιοι εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση μπορεί να μην έχει αρνητικά αποτελέσματα, αλλά να αποτελέσει τη διέξοδο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις σχέσεις Αθήνας και Τιράνων με φόντο τη φυλάκιση Μπελέρη.

Λένε δηλαδή ότι αν εκλεγεί ευρωβουλευτής ο Φρέντι Μπελέρης, θα φύγει από τα «πόδια» του Εντι Ράμα, θα προκηρυχθούν ξανά εκλογές στη Χειμάρρα και δεν αποκλείεται η εκλογή άλλου ομογενούς.

Από την άλλη, το «αγκάθι» που μπορεί να μπει στα πλευρά των ελληνοαλβανικών σχέσεων έχει να κάνει με την παρουσία του ομογενούς Μπελέρη στην Ευρωβουλή. Φοβούνται δηλαδή στα Τίρανα ότι αν ο φυλακισμένος δήμαρχος γίνει ευρωβουλευτής τότε θα προωθήσει τη μειονοτική ατζέντα καταγγέλλοντας τις συνθήκες διαβίωσης των Βορειοηπειρωτών, την προσπάθεια υφαρπαγής της περιουσίας τους, και γενικότερα την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία.

Τι θα γίνει αν εκλεγεί

Στο ερώτημα για το ποια θα είναι η τύχη του Φρέντι Μπελέρη αν εκλεγεί ευρωβουλευτής το ένα δεδομένα είναι ότι μπορεί να αποφυλακιστεί. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ποινή του σήμερα, ο δήμαρχος θα βγει από τη φυλακή στις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε θεωρητικά ούτε προεκλογική εκστρατεία μπορεί να κάνει ενώ στις 9 Ιουνίου θα βρίσκεται στη φυλακή.

Υπάρχει η διέξοδος της έφεσης η οποία θα συζητηθεί την περίοδο 10-25 Μαίου. Θα μπορούσε, λοιπόν, το δικαστήριο να αποφασίσει τη μείωση της ποινής του Μπελέρη και να βγει από τη φυλακή.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Δημοκρατία: Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές
ΣΥΡΙΖΑ: Οι 35 υποψήφιοι για το ευρωψηφοδέλτιο που εκλέχθηκαν την Κυριακή
Έλον Μασκ: «Η Ελλάδα βιώνει πληθυσμιακή κατάρρευση»
 

Keywords
Αναζητήσεις
frenti-beleris-giati-apofasistike-i-ypopsifiotita-tou-fylakismenou-dimarchou-kai-ti-tha-symvei-an-eklegei.htm
Τυχαία Θέματα
Φρέντι Μπελέρης,frenti beleris