Μεγαλώνει το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες του πλανήτη

20:41 15/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το χάσμα ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες συνεχίζει να αυξάνεται από την περίοδο της πανδημίας (2019), που προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές στις οικονομίες του πλανήτη.

Παρά τις σημαντικές δυνατότητές τους σε πρώτες ύλες και έναν αυξανόμενο νέο ενεργό πληθυσμό, περισσότερες από τις μισές από τις 75 πιο φτωχές χώρες είδαν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους να αυξάνεται με μικρότερο ρυθμό από τις πλούσιες χώρες το 2023/24,

γεγονός που αυξάνει τις ανισότητες μεταξύ των χωρών, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Despite high potential, the 75 vulnerable economies supported by @WBG_IDA face a widening income gap with wealthier nations, marking a historic reversal in progress.

Policy reforms and global financial support can swing the momentum back ➡️ https://t.co/8hKcQ1x7os pic.twitter.com/mhFdPw17wP

World Bank (@WorldBank) April 15, 2024

Για το ένα τρίτο από αυτές, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι τώρα χαμηλότερο από εκείνο προ της πανδημίας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα για τις χώρες που τείνουν να επωφελούνται από δωρεές ή δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, δηλαδή με πολύ ευνοϊκούς όρους, από τη Διεθνή Αναπτυξιακή Ένωση (IDA), παρακλάδι της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Η ευημερία των χωρών αυτών είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη ευημερία του πλανήτη. Τρεις σημερινές οικονομικές δυνάμεις, η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Κορέα, ήταν χώρες που επωφελήθηκαν από δάνεια της IDA», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ιντερμίτ Γκιλ και πρόσθεσε πως «και οι τρεις κατάφεραν να αναπτυχθούν ώστε να εξαφανίσουν την ακραία φτώχεια και να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης. Με τη διεθνή βοήθεια, οι χώρες υπό τη χρηματοδότηση της IDA σήμερα έχουν τις δυνατότητες να κάνουν το ίδιο», πρόσθεσε.

Σε ορισμένες χώρες η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη, με μέσο ποσοστό ακραίας φτώχειας οκταπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου. Σχεδόν το 25% του πληθυσμού ζει εκεί με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα και το 90% των ανθρώπων που είναι αντιμέτωποι με λιμό ή υποσιτισμό συγκεντρώνονται σε αυτές τις χώρες, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική καθώς και στην ανατολική ή νότια Ασία.

Προκειμένου να βοηθήσει αυτές τις χώρες να βγουν από τη βαθιά κρίση, η έκθεση προτείνει κυρίως την ενδυνάμωση των διεθνών χρηματοπιστωτικών θεσμών αλλά και τη συνεργασία για τα μεγάλα παγκόσμια θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, που πλήττει ιδιαίτερα αυτές τις χώρες, καθώς και σημαντική αύξηση της χρηματοοικονομικής υποστήριξης.

Οι απαραίτητες δημόσιες δαπάνες προκειμένου να υποστηριχθούν οι οικονομίες απέναντι στην πανδημία και στη συνέχεια στα σοκ που προκάλεσε ο παγκόσμιος πληθωρισμός, ή ακόμη ο πόλεμος στην Ουκρανία, ώθησαν τα κράτη να χρεωθούν, σε μια περίοδο που τα επιτόκια αυξάνονταν, υπό την ώθηση των κεντρικών τραπεζών των μεγαλύτερων οικονομιών, που μάχονται τον πληθωρισμό.

Keywords
Αναζητήσεις
megalonei-to-oikonomiko-chasma-anamesa-stis-plousies-kai-tis-ftoches-chores-tou-planiti.htm
Τυχαία Θέματα