ΓΑΛΙΛΑΙΑ: Δωρεάν ανακουφιστική φροντίδα σε ασθενείς με καρκίνο και ALS

Η ΓΑΛΙΛΑΙΑ είναι ένα Μη Κερδοσκοπικό Ίδρυμα Ανακουφιστικής Φροντίδας, το μοναδικό στη χώρα μας που προσφέρει δωρεάν ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε ασθενείς με καρκίνο και με νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS).

Τριάντα επτά ειδικά εκπαιδευμένοι λειτουργοί υγείας και πάνω από εκατό εθελοντές φροντίζουν ολιστικά τους πάσχοντες, προάγοντας την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό. Γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, ιερείς εκπαιδεύονται συνεχώς, με στόχο την αναβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών.

Οι υπηρεσίες, που παρέχει

η ΓΑΛΙΛΑΙΑ στους ασθενείς, αφορούν σε:

Φροντίδα κατ’ οίκονΦροντίδα στον Ξενώνα (Hospice)Φροντίδα στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας & Απασχόλησης.

Οι υπηρεσίες για τους φροντιστές αφορούν σε:

Στήριξη φροντιστώνΣτήριξη πενθούντων.

Η Μονάδα ιδρύθηκε το 2010 από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαο και λειτουργεί υπό την αιγίδα της ομώνυμης Ιεράς Μητροπόλεως.

Έχοντας ως πυξίδα τον άνθρωπο που πάσχει, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκευτικών πεποιθήσεων και οικονομικής ή ασφαλιστικής κατάστασης, η ΓΑΛΙΛΑΙΑ προσφέρει έργο, με όραμα να αποτελέσει η ανακουφιστική φροντίδα αναφαίρετο δικαίωμα όλων όσοι τη χρειάζονται.

Τι είναι η ανακουφιστική φροντίδα

Η ανακουφιστική φροντίδα αναπτύχθηκε στα μέσα του 20ού αιώνα στην Αγγλία με πρωτοβουλία της Dame Cicely Saunders.

Στόχο έχει να προλαμβάνει και να ανακουφίζει τα συμπτώματα, που προκαλεί μία νόσος απειλητική για τη ζωή, όπως είναι ο καρκίνος, οι νευρολογικές παθήσεις, η χρόνια καρδιακή-αναπνευστική ανεπάρκεια, οι νεφροπάθειες, η HIV λοίμωξη κτλ, καθώς και να παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα στους ασθενείς, αντιμετωπίζοντας όλες τις παραμέτρους που τους δημιουργούν δυσκολίες.

Η ανακουφιστική φροντίδα δεν αντικαθιστά τη θεραπεία, που ακολουθεί ο ασθενής, αλλά παρέχεται συμπληρωματικά με αυτή.

Προσφέρει:

Εστίαση στον ασθενή και όχι στην ασθένειαΕξατομικευμένη υποστήριξη ανάλογα με τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις επιθυμίες τουΑνακούφιση του πόνου και άλλων δύσκολων συμπτωμάτωνΨυχολογική υποστήριξηΣυμμετοχή στην αντιμετώπιση των πρακτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ο ασθενής και οι οικείοι τουΑναγνώριση και υποστήριξη στις πνευματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές ανάγκες του ασθενούς.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η ανακουφιστική φροντίδα:

Είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου που πάσχειΧρειάζεται σε όλες τις χρόνιες παθήσεις, όπως και σε ασθενείς με απειλητική για τη ζωή τους ασθένειαΠαρέχεται αναλόγως των αναγκών των ασθενών και δεν έχει χρονικό περιορισμό αναλόγως της διάγνωσης ή της πρόγνωσηςΠαρέχεται σε όλα τα επίπεδα των Υπηρεσιών Υγείας, δηλαδή: στο σπίτι, στην κοινότητα, στο γενικό ή το εξειδικευμένο νοσοκομείο, σε ξενώνα ανακουφιστικής φροντίδαςΈχει διαφορετικά επίπεδα («ανακουφιστική προσέγγιση», «γενική» και «εξειδικευμένη») ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών και την εξειδίκευση του προσωπικού.Τι γίνεται στην Ελλάδα

Υπολογίζεται ότι 40.000.000 ασθενείς ετησίως σε όλο τον κόσμο χρειάζονται ανακουφιστική φροντίδα, αλλά μόλις το 14% τη λαμβάνει. Οι ασθενείς αυτοί πάσχουν από καρκίνο, καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, από νευροεκφυλιστικά νοσήματα, σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV/AIDS), σακχαρώδη διαβήτη κ.ά.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ανακουφιστικής Φροντίδας (2013), δεν υπάρχουν δημόσιες μονάδες που να παρέχουν υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας. Η διαχείριση του πόνου γίνεται κυρίως σε 57 Ιατρεία Πόνου στη χώρα.

Η ΓΑΛΙΛΑΙΑ για τους ενήλικες ασθενείς και η ΜΕΡΙΜΝΑ για τα παιδιά και τους εφήβους, που δραστηριοποιούνται από το 2010 στο λεκανοπέδιο και τη νοτιοανατολική Αττική, αποτελούν τις μοναδικές κατ’ οίκον εξειδικευμένες υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας.

Διαβάστε επίσης:

Ευάγγελος Καλαμάκης (SofMedica): Οι τεχνολογίες υγείας και η ρομποτική χειρουργική, τα κόστη και οι συνεργασίες αξίας

Καρκίνος πνεύμονα: Αντιμετώπιση με Θωρακοσκοπική Χειρουργική VATS

Κυτταρομείωση: Η χειρουργική λύση για τον καρκίνο στο περιτόναιο

Keywords
Αναζητήσεις
galilaia-dorean-anakoufistiki-frontida-se-astheneis-me-karkino-kai-als.htm
Τυχαία Θέματα