Sniper: Τράπεζες και πληροφορική οδηγούν το ταμπλό – Τι λένε JP Morgan και Alpha Finance

08:14 29/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

 

Με τον κλάδο της πληροφορικής να διαφοροποιείται από τις μετοχές των άλλων εταιριών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης και με τις τράπεζες να αναμένεται ότι μπορούν να επαναλάβουν μία καλή χρονιά, η εβδομάδα ξεκινά με φόρα από την προηγούμενη, καθώς μάλιστα ο Γενικός Δείκτης είναι σε ζώνη υψηλών πολλών ετών και ο τραπεζικός δείκτης, ανέκαμψε.

Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, συμβαίνει και

στην Ευρώπη, όπου οι τράπεζες είχαν ήδη μεγαλύτερη κέρδη στις άλλες αγορές σε σχέση με το ΧΑ και τώρα απλώς κυνηγάμε τις αποδόσεις τους, με τους ξένους επενδυτές να είναι ενήμεροι.

Θετική ψήφος από JP Morgan

Η JP Morgan στην πρόσφατη έκθεση της από την επίσκεψη των αναλυτών στην Αθήνα σημείωσε, ότι τα επιχειρηματικά δάνεια, τα καταναλωτικά στη συνέχεια που αρχίζουν και κινούνται και τα κέρδη από τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα θα βοηθήσουν τα αποτελέσματα των τραπεζών. Στο ταμπλό ο οίκος πιστεύει πως ο καταλύτης για τις τραπεζικές μετοχές είναι τα μερίσματα, που αναμένει να κυμανθούν έως και πάνω από 25% με την βοήθεια αγορών ιδίων μετοχών.

Ήδη αύριο και μεθαύριο οι τράπεζες Πειραιώς και Εθνική, αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Πιστωτική επέκταση «βλέπει» η Alpha Finance

Η Alpha Finance, στην πρόσφατη έκθεσή της, εκτιμά ότι οι προοπτικές για τις τράπεζες παραμένουν θετικές και παρά το ρεκόρ κερδοφορίας που σημείωσαν το 2023, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων, θα συνεχίσει να είναι διψήφια πάνω από 10% μέχρι το 2026.

Ο οίκος εκτιμά, ότι η κερδοφορία θα παραμείνει κοντά στα επίπεδα του 2023 σε απόλυτες τιμές και ότι η μείωση των περιθωρίων – από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων – θα αντισταθμιστεί από την υψηλότερη πιστωτική επέκταση και τη αύξηση των προμηθειών.

Η ισχυρή κερδοφορία λέει, θα ενισχύσει τα κεφάλαια διευκολύνοντας έτσι την ανταμοιβή των μετόχων μέσω μερισμάτων και πιθανών επαναγορών μετοχών. Υπάρχει, όπως φαίνεται, σύμπτωση απόψεων ή και πληροφόρησης, μεταξύ των αναλυτών από τον ελληνικό και τον αμερικανικό οίκο.

Η Alpha Finance εκτιμά, ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ελκυστικά αποτιμημένες, δεδομένου ότι διαπραγματεύονται περίπου στο 70% της ενσώματης λογιστικής αξίας και με υψηλά επίπεδα κερδοφορίας, γεγονός που κάνει οποιαδήποτε διόρθωση ευκαιρία εισόδου. Και η εκτίμηση της JP Morgan είναι αντίστοιχη.

Ο ελληνικός οίκος αναβάθμισε τις προηγούμενες ημέρες περίπου κατά 25% τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών επαναδιατυπώνοντας σύσταση αγοράς και για τις τρεις τράπεζες που καλύπτει, με προτίμηση στην Eurobank και τιμή στόχο τα  2,45 ευρώ, κυρίως λόγω των αναπτυξιακών της πρωτοβουλιών.

Παράλληλα, εκτιμά ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς όπου έθεσε τιμή-στόχο τα 4,90 ευρώ, λόγω του ελκυστικού συνδυασμού κερδοφορίας και αποτίμησης.

Επίσης αύξησε την τιμή-στόχο και για την Εθνική Τράπεζα στα 9,10 ευρώ, λόγω της  ισχυρής κερδοφορίας και των δυνατοτήτων που της παρέχει η υπερεπάρκεια κεφαλαίων που διαθέτει. Και είδαμε ότι ακόμα και από την περίπτωση της EpsilonNet που δεν θα πουλήσει μερίδιο, αλλά αντίθετα σύμφωνα με πληροφορίες θα αγοράσει το μερίδιο που έχει συμφωνήσει για να φθάσει στο 15% της εταιρίας, η Εθνική κερδίζει.

Και θα συνεχίσει να κερδίζει, διότι ο στόχος της Εθνικής δεν είναι να γράψει μία μικρή υπεραξία, αλλά να κάνει μπίζνες και να ψηφιοποιηθεί πλήρως και να αυξήσει το πελατολόγιό της στις επιχειρήσεις και το κοινό, με μοχλό την ψηφιακή τραπεζική.

Ρεκόρ 9 ετών οι μετοχές των  τραπεζών στην Ευρώπη

Συνεπώς οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν με τις αποδόσεις τους να στηρίζουν την αγορά, γιατί και το διεθνές κλίμα τις ευνοεί. Και είναι χαρακτηριστικό, ότι ο τραπεζικός δείκτης στην Ευρώπη, EuroSTOXX 600, είναι στα υψηλότερα επίπεδά του, από τον Οκτώβριο του 2015. Με άλλα λόγια σε υψηλά 9 ετών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015 την περασμένη Παρασκευή, βοηθούμενες από τα κέρδη του πρώτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προβλέψεις.

Το καλάθι των τραπεζών του δείκτη, άγγιξε το επίπεδο των 197,7 μονάδων που επιτεύχθηκε τελευταία τον Οκτώβριο του 2015, υποβοηθούμενο από την άνοδο 5,9% των μετοχών της NatWest μετά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της βρετανικής τράπεζας .

Ο δείκτης των τραπεζών της Ευρώπης, κερδίζει 16,7% φέτος, ξεπερνώντας την αντίστοιχη άνοδο 6,1% του πανευρωπαϊκού δείκτη EuroSTOXX 600 και τις αμερικανικές μετοχές.

Τα υψηλότερα επιτόκια από το 2022 άλλαξαν το παιχνίδι, ενισχύοντας τα κέρδη των δανειστών και δημιουργώντας απροσδόκητα κέρδη που πολλοί έχουν επιστρέψει απευθείας στους μετόχους – τροφοδοτώντας περαιτέρω τις τιμές των μετοχών τους.

 

Keywords
Αναζητήσεις
trapezes-kai-pliroforiki-odigoun-to-tablo--ti-lene-jpmorgan-kai-i-alpha-finance.htm
Τυχαία Θέματα