Βουλή των Αντιπροσώπων σε ByteDance: Πουλήστε το TikTok ή τέλος η εφαρμογή στις ΗΠΑ

Τον δρόμο για την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ επιχειρεί να ανοίξει η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ενέκρινε νομοσχέδιο την Τετάρτη που καλεί τον τεχνολογικό γίγαντα της Κίνας ByteDance να πουλήσει τη δημοφιλή πλατφόρμα βίντεο.

Σε διαφορετική περίπτωση το TikTok ουσιαστικά δεν θα μπορεί να συνεχίσει στις ΗΠΑ.

Αν

και τα μέλη της Βουλής που συνέταξαν το νομοσχέδιο υποστήριξαν ότι «δεν απαγορεύουν το TikTok», η νομοθεσία με την τρέχουσα μορφή της απαιτεί από την ByteDance να εκχωρήσει το TikTok εντός περίπου έξι μηνών, προκειμένου η εφαρμογή «να παραμείνει διαθέσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες». Εάν το νομοσχέδιο περάσει και από τη Γερουσία, οι Apple και Google θα απαγορεύεται να έχουν στα ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών τους το TikTok και άλλες εφαρμογές που συνδέονται με το ByteDance.

Το μέτρο ψηφίστηκε με 352 «υπέρ», 65 «κατά» και με ένα «παρών».

Το  «Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act», εισήχθη στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 5 Μαρτίου από τους βουλευτές Mike Gallagher και Raja Krishnamoorthi. Δύο ημέρες αργότερα, τα μέλη της Βουλής στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου ψήφισαν ομόφωνα για να εγκρίνουν το νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζει το TikTok ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια» επειδή ελέγχεται από έναν «ξένο αντίπαλο».

Το νομοσχέδιο κατευθύνεται τώρα στη Γερουσία,  ωστόσο το μέλλον του είναι αβέβαιο, καθώς οι γερουσιαστές εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με τη νομοθεσία. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει, άλλωστε, και άλλες  προσπάθειες για την απαγόρευση του TikTok, οι οποίες έχουν σταματήσει.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι η Γερουσία θα εξετάσει τα γεγονότα, θα ακούσει τους ψηφοφόρους τους και θα συνειδητοποιήσει τον αντίκτυπο στην οικονομία, 7 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις και 170 εκατομμύρια Αμερικανούς που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας», ανέφερε το TikTok.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δημιούργησε έναν επίσημο λογαριασμό στο TikTok τον Φεβρουάριο στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας , έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θα υπέγραφε το νομοσχέδιο εάν εγκριθεί.

H εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre αναγνώρισε ότι ο Λευκός Οίκος παρέχει « τεχνική υποστήριξη» στη διαμόρφωση της νομοθεσίας.

Νομοθέτες και από τα δύο μέρη ισχυρίστηκαν ότι το TikTok ενέχει κίνδυνο εθνικής ασφάλειας λόγω των υποτιθέμενων δεσμών της εφαρμογής με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, κάτι που ο Διευθύνων Σύμβουλος του TikTok, Shou Zi Chew, αρνήθηκε κατά τη διάρκεια ακροάσεων στη Γερουσία .

Από την άλλη πλευρά, οργανισμοί τεχνολογικής πολιτικής και πολιτικών ελευθεριών, όπως η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών και το Ινστιτούτο Knight έχουν αντιταχθεί στο νομοσχέδιο λόγω ανησυχιών ότι θα παραβίαζε τα δικαιώματα της Πρώτης Τροποποίησης.

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Δεν αποκλείεται η Κίνα να χρησιμοποιήσει το TikTok για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές

Ο Τζο Μπάιντεν απέκτησε λογαριασμό στο TikTok

TikTok: Με εκατέρωθεν κατηγορίες αποσύρονται από την πλατφόρμα εκατομμύρια τραγούδια της Universal Music

Keywords
Αναζητήσεις
i-vouli-ton-antiprosopon-anoixe-ton-dromo-gia-tin-apagorefsi-tou-tiktok-stis-ipa.htm
Τυχαία Θέματα