Μεγάλη Εβδομάδα στο Βυζαντινό Μουσείο – Έκθεση και συναυλίες

Ένα οδοιπορικό των αγίων ημερών που έρχονται, συνιστά η έκθεση «Από το Πάθος στην Ανάσταση», που οργανώθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με γνωστά αλλά και άγνωστα για το πλατύ κοινό έργα από τις συλλογές του.«Ακολουθήσαμε το χρονολόγιο της περιγραφής των Παθών από την Έγερση του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων ως την Ανάσταση για να δημιουργήσουμε μία έκθεση πυκνή τόσο αναφορικά με την σπουδαιότητα των έργων όσο και με την συνοχή τους», όπως λέει η διευθύντρια του μουσείου κυρία Κατερίνα Δελαπόρτα.

Και

πράγματι μέσα από τα τριάντα και πλέον έργα της έκθεσης καταδεικνύεται η προοδευτική αύξηση της έντασης των Παθών του Χριστού ως την Ανάσταση αλλά ταυτόχρονα η πρόσληψη και η απόδοσή τους από μεγάλους αγιογράφους και εικονογράφους αλλά και δημιουργούς λατρευτικών αντικειμένων.

Κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδα έτσι, αποδίδεται στην έκθεση με συγκεκριμένα έργα.

Είναι μεταξύ άλλων η «Βαϊοφόρος» του Θεόδωρου Πουλάκη (1620 – 1692) από τέμπλο με το Δωδεκάθεο, το μνημειώδες έργο του Λουδοβίκου Θείρσιου (1825-1909) «Η Κοινωνία των Αποστόλων» (κάρβουνο σε χαρτί), η «Μετανοούσα αμαρτωλή» που πλένει τα πόδια του Ιησού από άγνωστο καλλιτέχνη στα τέλη του 18ου αιώνα και η «Παραβολή των Δέκα Παρθένων» του 18ου αιώνα, έργο επίσης άγνωστου δημιουργού.

Εκτίθενται όμως και χρυσοκέντητα έργα, όπως το επιγονάτιο του Νεοφύτου Λαρίσης του 17ου-18ου αιώνα, θρησκευτικά αντικείμενα, όπως το ασημένιο αρτοφόριο από την Νίγδη της Καππαδοκίας του 1815, Ευαγγέλια κ.ά.

Σταυρός με λυπηρά. 18ος-19ος αιώναςΕκδηλώσεις

Περισσότερα από 30.000 αντικείμενα, που χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 20ό αιώνα περιλαμβάνει εξάλλου το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με προέλευση τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Μικρά Ασία και τα Βαλκάνια.

Πρόκειται για φορητές εικόνες, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, έργα μικροτεχνίας, παλαίτυπα, χειρόγραφα, αντικείμενα από χαρτί, γλυπτά, υφάσματα και άλλα, που το καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς για την τέχνη και τον πολιτισμό του Βυζαντίου και της Μεταβυζαντινής εποχής.

Επιγονάτιο του Νεοφύτου Λαρίσης του 17ου-18ου αιώνα

Η έκθεση «Από το Πάθος στην Ανάσταση» πλαισιώνεται και από βίντεο με την ψηφιακή έκθεση του μουσείου «Τα πάθη τα σεπτά» ενώ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ Λατρευτικής μουσικής θα γίνουν δύο συναυλίες: Η πρώτη το Σάββατο του Λαζάρου με την Χορωδία του ΟΤΕ που θα αποδώσει χριστιανικούς ύμνους και η δεύτερη την Μεγάλη Δευτέρα από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Info

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: Βασιλίσσης Σοφίας 22, τηλ. 213 213 9517
Έκθεση: «Από το Πάθος στην Ανάσταση»
Διάρκεια: Έως 13 Μαΐου

Διαβάστε επίσης:

Ανταπόδοση στους ευεργέτες: Ονομασία «Ιωάννης και Εριέττα Λάτση» σε αίθουσα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Το φιρμάνι- διαβατήριο του λόρδου Βύρωνα στο Μουσείο Ακρόπολης

Τιμή στον πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενα Φίνο – Αποκαλυπτήρια προτομής

Keywords
Αναζητήσεις
megali-evdomada-sto-vyzantino-mouseio--ekthesi-kai-synavlies.htm
Τυχαία Θέματα