Ν. Μηλαπίδης: Έρχεται υπουργική απόφαση για τις μισθωτές που δεν έλαβαν επίδομα μητρότητας το 2022

Για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, αλλά και για την αναβάθμιση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), μίλησε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Όπως εξήγησε, «η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας είναι μία παροχή ασφαλιστικού χαρακτήρα. Όσες μητέρες καταβάλλουν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές τους θα δικαιούνται την παροχή με δύο προϋποθέσεις.

Οι μη μισθωτές και αγρότισσες θα πρέπει να έχουν λάβει από τον e-ΕΦΚΑ

την άδεια κύησης και λοχείας για περίπου 4 μήνες και να είναι ασφαλιστικά ενήμερες, ούτως ώστε, μετά τη γέννα, να μπορέσουν να λάβουν και το επίδομα μητρότητας, που φτάνει τα 7.500 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 830 ευρώ επί 9 μήνες. Ακόμα και αν κάποιος δεν είναι ενήμερος μπορεί να σπεύσει να ρυθμίσει το όποιο χρέος και μετά να λάβει κανονικά την παροχή.

Το μέτρο ισχύει αναδρομικά για όσες γυναίκες έχουν γεννήσει ή έχουν υιοθετήσει από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) εύκολα και γρήγορα, χωρίς περιττή γραφειοκρατία».

Παράλληλα, ο κ. Μηλαπίδης ανέφερε ότι, σύντομα, επίκειται η υπογραφή μίας υπουργικής απόφασης που αποκαθιστά ακόμα μία αδικία για τις μισθωτές εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, καθώς υπήρχαν κάποιες κατηγορίες εργαζομένων σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που δεν έλαβαν το επίδομα μητρότητας και την επέκταση που είχε γίνει το 2022 και θα το λάβουν αναδρομικά.

Επίσης, ο κ. Μηλαπίδης τόνισε ότι έρχεται νέα προκήρυξη ιατρών μέσα στον Μάιο για τα ΚΕΠΑ και θα μπει τέλος στις αναμονές για πιστοποίηση της αναπηρίας.

Όπως σημείωσε, «τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας λειτουργούν από το 2011 στη χώρα. Σε αυτά προσέρχονται οι πολίτες, ούτως ώστε να έχουν πρόσβαση σε συνταξιοδοτικές επιδοματικές παροχές και οικονομικές και κοινωνικές διευκολύνσεις.

Πλέον, τα ΚΕΠΑ έχουν αλλάξει τη λειτουργία τους, καθώς η αίτηση γίνεται και εκεί ηλεκτρονικά. Αυτό οδηγεί σε μία ενιαία γνωμάτευση και ο πολίτης δικαιούται μία σειρά από παροχές, ανάλογα με τα ποσοστά της αναπηρίας του.

Ωστόσο, οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις, καθώς οι γιατροί που υπηρετούν στα ΚΕΠΑ είναι πολύ λίγοι, περίπου 500.

Στο πλαίσιο αυτό, έρχεται σχετική προκήρυξη μέσα στον Μάιο, με την οποία υπερδιπλασιάζεται ο αριθμός των γιατρών, φτάνοντας περίπου τους 1.200 γιατρούς με πολλές νέες ειδικότητες, ενώ αυξάνονται ταυτόχρονα κατά 50% οι αμοιβές τους, δίνοντας κίνητρα σε περισσότερους γιατρούς, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, να υπηρετήσουν στα ΚΕΠΑ, προκειμένου οι άνθρωποι που θέλουν να πιστοποιήσουν την αναπηρία τους και, ενδεχομένως, βιώνουν έναν αποκλεισμό, πολύ γρήγορα να εξυπηρετηθούν».

Διαβάστε επίσης:

Πιερρακάκης σε Σύνοδο Πρυτάνεων: Πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια

Σκρέκας: Συνεχείς έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

Χατζηδάκης: «Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας είναι 5πλάσιος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης»

Keywords
Αναζητήσεις
n-milapidis-erchetai-ypourgiki-apofasi-gia-tis-misthotes-pou-den-elavan-epidoma-mitrotitas-to-2022.htm
Τυχαία Θέματα