Νέα βουτιά για την τουρκική λίρα – Στις 7,19 λίρες η ισοτιμία με το δολάριο

20:07 6/5/2020 - Πηγή: Mononews

Νέα υποχώρηση για την τουρκική λίρα καθώς τα μέτρα των αρχών για την συγκράτηση της κατάρρευσης δεν φαίνεται να λειτουργούν.

H ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος με το δολάριο έφτασα τις 7,19 λίρες/δολάριο έπειτα από την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει σε ρυθμίσεις για τον περιορισμό των shorts θέσεων στο νόμισμα, προκειμένου να κάνουν πιο δύσκολη την απόκτησή του από ξένους για κερδοσκοπικούς λόγους.

Το χαμηλότερο ρεκόρ για την ισοτιμία είναι  7,23 λίρες/δολάριο.

Η πανδημία στην Τουρκία έχει επιδεινώσει την κατάσταση της οικονομίας, με την κυβέρνηση να προσπαθεί μάταια να

αποτρέψει τη διολίσθηση του νομίσματος, που λειτουργεί ως  βαρόμετρο για την οικονομική υγεία της χώρας. Οι κρατικές τράπεζες φέρεται να πούλησαν δισεκατομμύρια δολαρίων στην ανοικτή αγορά για λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζας για να στηρίξουν τη λίρα, μια κίνηση που είχε σοβαρές συνέπειες στα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.

«Δεν πιστεύω ότι η λίρα είναι κάτι ακραίο δεδομένων των εξωτερικών αδυναμιών», δήλωσε στους FT ο Emre Akcakmak διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο Ντουμπάι. «Νομίζω ότι κάθε εβδομάδα ανεπαρκή ή ακατάλληλα βήματα που έκαναν πολιτικοί πυροδοτούν τον ημερήσιο πανικό σε μια στιγμή που τα νομίσματα των αναδυόμενων χωρών είναι υπό πίεση».

Keywords
Τυχαία Θέματα